Elämykset ja aktiviteetit

Aikamatkalla menneisyyteen Kuopion museossa

1.7.2022

Ihastu paikalliseen Iitun kanssa!


"Kuopion tori on meidän rakas Mualiman napa, mutta kaupungistamme löytyy sen lisäksi useita kortteleita ja alueita, jotka ansaitsevat vähintään yhtä suuren kunnianosoituksen. Tästä ajatuksesta inspiroituneena päätin tutustua erilaisiin Kuopion kortteleihin ja jakaa fiiliksiäni ja vinkkejä kaupungin parhaista kohteista!"

-Iitu Apell

Kuopion Museo ja nainen edustalla
Kuopion Korttelit - juttusarjassa Iitu tutustuu Kuopion keskustan helmiin.

 

 

KUOPION MUSEO 

Aloitin museopolkuni perusnäyttelyistä. Astuessani sisään Ihmisen aika - näyttelyyn, minua vastassa on kivikaudella käytettyjä ja sieltä asti säilyneitä esineitä. Esineet olivat nimenomaan Kuopion ja lähikuntien alueilta löytyneitä, minkä vuoksi tajuntaani iski konkretian kautta, että täällähän on ollut elämää hyvin kauan ennen minuakin. Juuri tässäkin kohtaa, missä minä nyt seison.

Tottakai sen olen aina tietänyt, kiitos historian oppituntien, mutta kyllä museoesineissä ja tarinoissa niiden takaa on voimaa. Konkretia on konkretiaa, ja kun näät asiat silmiesi edessä, totuus iskee tajuntaan totaalisemmin.

Kun malttoi istahtaa penkille ja ihastella ympärillä olevia asioita, niin pääsi nopeasti aikakauteen kiinni. Kiinnostuin tässä Ihmisen aika -näyttelyssä erityisen paljon Kuopion historiasta ja jäinkin ihastelemaan Suomi-filmiä, missä näkyi menneen ajan ihmisvilinää Kuopion torilla. Mustavalkofilmissä on fiilistä! Myös Kuopion vanhaa karttaa lattiassa oli mukava ihmetellä sekä kaupan vanhoja tuotteita.

 

Vanhoja tuotteita

 

Museon toisessa kerroksessa kierros alkaa sillä kuuluisella - Mammutilla. Ja kyllä, kyllähän se on iso. Sain viettää tilassa aikaa yksin mammutin kanssa. Havahduin sen ansiosta kuuntelemaan myös ääniraitaa, joka vei kokemuksen entistä syvemmälle. Pystyin kuvittelemaan itseni luontoon - juuri tuohon mammuttien aikaan, sillä kuulin luonnon ja eläinten äänet ympärilläni. Upeaa, että museoissa keskitytään useisiin aisteihin. Sain kokea asioita näkö-, kuulo- ja hajuaistinkin avulla. Pieni lapsi minussa otti hetkiseksi vallan, kun olisin niin kovasti halunnut fiilistellä asioita myös tuntoaistin kautta, mutta tottakai kunnioitin museon sääntöjä, enkä koskenut mihinkään.

Mammutin lisäksi myös Muuttuva Luonto -näyttelyn muut luonnon antimet olivat mielenkiintoista katsottavaa ja seurattavaa. Erityisesti arvostan sitä, miten kaikki asiat on laitettu esille. Jokainen yksityiskohta on mietitty loppuun asti - kalat on upotettu jalkojen alle kurkistamaan lattialasista, lintujen siipivälit koristavat museon seiniä yläpuolellasi ja siilit ilmestyvät akvaariosta lehtikasojen keskeltä. Kaikki eläimet olivat esillä siten, kuin ovat luonnossakin - puiden ja sammaleiden ympäröimänä, eivätkä missään akvaarioissa. Tärkeitä yksityiskohtia on vaalittu, joten mielikuvitusta ei tarvinnut käyttää, kun malttoi vaan ottaa kaiken irti.


Museon kolmas kerros herätti minussa eniten tunteita. Ajastaika -projisointi oli erittäin mielenkiintoinen. Projisointi on museon tornissa, joten siellä on aivan oma tunnelmansa. Ihan kuin elokuvateatterissa. Ihmiset istuivat rauhassa, katselivat ja kuuntelivat sekä vaihtoivat ajatuksia keskenään. Projisointi oli tehty niin, että pääty- ja sivuseinillä oli eri näkymät. Tämän ansiosta tuli tunne, kun olisit tarinassa itse mukana. Savutupa oli myös mukava paikka rauhoittua. Hämärä tunnelma ja tuvan tuoksu vei minut hetkessä pois nykymaailmasta. Vietin hetken istuen, suljin silmäni ja rauhoituin tuoksuttelemaan savutuvan tuoksua.

 

Mammutti ja historiakuva


Jututin kierrokseni jälkeen museonjohtaja Helka Väisästä ja kysyin, mitkä on hänen lempipaikkansa Kuopion museossa. Hänen mielestään valinta on vaikea, koska kaikki museon näyttelyt on niin upeita. 

Helkan lempparit Kuopion Museossa:

 • Ajastaika -projisointi museon tornissa

 • Perusnäyttelyt suurine kokonaisuuksineen

   

Mielestäni näissä perusnäyttelyissä oli ihana huomata, miten isovanhemmat viettivät aikaa lasten lastensa (kenties lasten lastenlastensa) kanssa ja kertoivat näyttelyistä inspiroituneena omia lapsuuden tarinoitaan. Erityisesti Kuopiosta ja metsän eläimistä jutun juurta tuntui riittävän. Mahtavaa kun sukupolvet kohtaavat museossa ja tiedot ja kokemukset välittyvät.

Levon Bissin - Muotokuvia hyönteisistä Microsculpture-näyttely oli myös upea. Jättimäisten taulujen ansiosta kaikki hyönteisten pinnan hienorakenteet väreineen ja yksityiskohtineen tulevat esille. Taulut herättivät ajattelemaan, että miten upea luontomme on, kun kaikki nuo eri värit ja kuvioinnit suojaavat hyönteisiä pedoilta. Sen lisäksi pohdin, että hyönteiset ansaitsevat tosiaan tulla nähdyiksi täydellisessä loistossaan, jotta arvostaisimme niitä taas vähän lisää. Ne eivät ole vain iniseviä, sirittäviä ärsytyksiä - ilman hyönteisiä ei olisi meitäkään. Näyttelyssä oli nähtävillä myös making of video, jonka kautta pääsi syventymään siihen, miten valokuvaaja on saanut nämä upeat taideteokset tehtyä. Yhden teoksen tekemiseen on mennyt viikkoja. 

 

Perhostaulu

Museonjohtaja Helka Väisäsen kanssa keskustelimme myös siitä, että lapset, keski-ikäiset ja vanhukset osaavat ottaa selkeästi museon tarjonnasta kaiken irti. Mutta jäin pohtimaan, miksi ihmeessä me 20-40-vuotiaat aikuiset emme hyödynnä museon elämyksiä vapaa-ajallamme niin voimakkaasti kuin muitakin viihdepalveluita. Vaikka nähtävät esineet ja asiat ovat osa historiaamme, uudistettu museo on kaikilta osa-alueiltaan tätä päivää. Ei meidän tarvitse hakea museosta vain tietoa - itselleni ainakin merkittävin asia oli voimakkaat tunteet sekä ajatuskelat, jotka lähtivät liikkeelle. Myös lapsuuden kokemukseni heräsivät henkiin.

Nainen kävelee rakennuksen edustalla


Iitu vinkit ja suositukset!

 • Tule yksin museoon - hämmästyin, miten paljon suuremmalla intensiteetillä keskityin kaikkeen kokemaani, koska olin vain ja ainoastaan yksin.

 • Käy museon näyttelyiden välissä kahvilla tai lounaalla Kantissa - voit hetken aikaa makustella mieleen nousseita ajatuksia ja tunteita, sitten jatkaa matkaa

   

Miksi sinun tulisi käydä Kuopion museossa?

 • Museossa liikkuminen herätti paljon muistoja omasta elämästä, erityisesti lapsuudesta. Tämä oli siis myös aikamatka omaan menneisyyteen!

 • On hienoa kasvattaa tietoisuutta, millainen paikka tämä maailma oikeasti onkaan ollut. Miten paljon me on kehitytty. Emme huomaa sitä samalla kun toimimme ”matkustajina”, mutta kun pysähdymme katsomaan taaksepäin, muutos on ällistyttävää. 

 • Upeinta oli kokea tunteiden moninainen kirjo, eli jos et ole tiedonjanoinen, mutta rakastat elämyksiä ja kokemuksia, museo tarjoaa myös niitä sinulle!

 

Lue juttusarjan seuraava jakso täältä!

Teksti: Iitu Apell

Kuvat: Iitu Apell, Wille Markkanen

Artikkelin kohteet

Kuopion Museo

Vuonna 1907 valmistunut Kuopion museo kuuluu kansallisromanttisen jugendarkkitehtuurin helmiin ja on Suomen kolmanneksi vanhin museoksi suunniteltu rakennus.

Lue lisää

Nämä voisivat kiinnostaa sinua