Kulttuuri
8.2.2023
Arkkitehtuurin ja muotoilun päivänä suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuo järjesti Palad Showroomilla avoimien ovien päivän, jonka aikana pääsi mukaan arkkitehtuuria ja julkista taidetta esittevälle kaupunkikävelykierrokselle.
Ainutlaatuinen Taide & Arkkitehtuuri -kävelykierros esittelee taiteilija-arkkitehtipariskunnan, Jaana Partasen ja Heikki Lamusuon suunnittelemia ja toteuttamia julkisen taiteen ja kaupunkiarkkitehtuurin kohteita Kuopion keskustan ympäristössä.
1,5 tuntinen kävelykierros alkoi Puijonkadun showroomilta, ja mukaan kierrokselle oli ilmoittautunut parikymmentä henkeä. Kierrosta veti suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuon taiteilija Jaana Partanen, joka esitteli samalla teosten syntyprosesseja ja taustoja. Kävelykierrokselta saadun taustatiedon valossa tutun kotikaupungin elementtejä voi nähdä täysin uudesta näkökulmasta.
Kävelykierroksen ensimmäinen kohde sijaitsee Kuopion Tuomiokirkossa. Vuoden 2022 lopulla valmistunut Sinä olet ihme on koivusta käsin veistetty upean näyttävä kastepuu, joka kohoaa Tuomiokirkon eteläpäädyn seinustasta katon rajaan, neljän metrin korkeuteen. Puuta koristaa pitkälle ulottuvat oksat, joista roikkuu kuin lehtinä vanhoja kristalleja, symboloiden esi-isiä ja -äitejä. Vasta kastettujen lasten kunniaksi oksille ripustetaan myös pronssisen värisiä Minä olen ihme niminauhoja.
Kastepuu sijaitsee lasten nurkkauksessa, josta löytyy myös lasten alttari sekä pötköttelypenkkejä, joilla leväten voi ihastella kastepuun syitä ja valossa loistavia kristalleja.
Seuraavaksi matka jatkui Kauppakadulta Käsityökadulle, jossa entisaika näyttäytyy ohikulkijalle valokuvaaja Victor Barsokevitschin ikuistamina mustavalkoisina hahmoina Kauppakeskus Vihtorin takaseinustalla. Suurikokoisissa studiokuvissa voi nähdä kuopiolaisten esi-isiä, jotka ovat omana aikanaan kenties kulkeneet tätä samaa rännikatua pitkin.
Victor Barsokevitsch oli 1800-1900 -lukujen vaihteessa Kuopiossa toiminut valokuvaaja, joka tunnettiin taidokkaasta henkilö-, miljöö- ja maisemakuvauksesta. Teoksessa käytetyt hahmot on irroitettu studiokuvatuotannon otoksista Kuopion Museon luvalla.
Kävelykierros eteni Itä-Suomen hallinto- ja hovioikeuden suuntaan, jonka Kuution ja Suunnikkaan peruskorjauksen Partanen & Lamusuo on suunnitellut. Sanat ”oikeus, kohtuus ja tasa-arvo” erottuvat pillerin muotoisesta, kultaisesta lisärakennusosasta, jonka tunnetaankin nimellä Pilleri.
Oikeus, kohtuus ja tasa-arvo ovat sanoja jotka toistuvat myös Olaus Petrin tuomarinohjeissa, ja ne ovat toimineet lakikirjan johdantona Suomessa ja Ruotsissa yli 360 vuotta. Hallinto- ja hovioikeuden uudistettujen rakennusten lasiseinien pinnoilta voi myös löytää oikeusteemaan sopivia sananlaskuja.
Kierroksen viimeisen kohteen nähdäkseen tulee astua sisälle Minna Canthin kadulla sijaitsevaan asuinkerrostaloon. Minnanlantti on teräsbetoniseinään valmistettu kiinteä taideteos, joka koristaa Minnankantin kiinteistön eteisaulaa. Halkaisijaltaan 1,5 metrisen teoksen pyöreä muoto ja siinä käytetyt materiaalit; kulta ja hopea, antavat osviittaa kirjailijana, aktivistina ja vaikuttajanakin tunnetun Minna Canthin kauppias- ja yrittäjätaustasta.
Teos sijaitsee lukittujen ovien takana, mutta koska eteisaula ja teos on valaistu iltaisin klo 22.00 saakka, voi teoksen huomata myös kadun puolelta.
Kävelykierroksen päätteeksi oli mahdollista suunnata Palad Showroomin alakertaan, jossa on esillä Kultaa ja hopeaa -näyttely, joka nivoo yhteen Jaana Partasen ja Heikki Lamusuon suunnittelemat julkiset taideteokset yli kahdenkymmenen vuoden ajalta. Julkisen taiteen näyttely on elämyksellinen kokonaisuus, jossa taideteoksia ja niiden valmistusprosessia esitellään mm. kuvien, mallipalojen, videoiden ja pienoismallien avulla.
Ilmoittautumiset opettajalle puh. 045 136 4998 tai Instagramissa: @saaga_maria_
Teksti: Milja Hirvonen, Partanen & Lamusuo
Kuvat: Milja Hirvonen, Roosa Havukainen