Elämykset ja aktiviteetit

Biketaxi - Koe Kuopio katutasolta

20.7.2023

Ihastu paikalliseen Iitun kanssa!

"Legendaarisen Kuopion katujunan rinnalle sekä tämän ajan henkeä myötäillen luontoa säästäväksi, hauskaksi ja elämykselliseksi kiertoajelumenopeliksi on noussut Biketaxi. Biketaxi yhdistetään usein Kuopion yöhön, sillä silloin pyörätaksit kulkevat vilkkaiten. Ehdottomasti suositeltavan arvoinen kokemus on kuitenkin kiertoajelut, joita pääsee biketaxien kyydissä kokemaan."

-Iitu Apell

Biketaxin kyydissä
Kuva: Miika Keihänen

 

 Biketaxi - Koe Kuopio katutasolta vaivattomasti ja vastuullisesti,
tuoksuineen ja tuulineen

Mikäli haluat piristää ystäväsi, treffikumppanisi tai ihan vain itsesi mieltä hauskalla ja lupsakalla kokemuksella, hyppää Biketaxin kyytiin! Minä koin Biketaxin kiertoajelun keskellä päivää ystäväni Miljan kanssa, ja Kuopion keskustan kauneus ja monipuolisuus avautui minulle entisestään.

Aistini saivat paljon ärsykkeitä ja iloitsin ihan erilailla kuin auton kyydissä istuen tai kävelemällä kierrellen. Tätä kokemusta ei voikaan oikein verrata kumpaankaan, sillä pyörätaksissa kuljet yhtä nopeasti kuin autolla, mutta aistit samat asiat kuin kävellessä. Molempien parhaat puolet siis ympättynä yhteen kapistukseen. Parasta!

Pyörätaksissa tuntee ihollaan tuulen ja auringon lämmön, haistaa katuravintoloiden ruoka-annokset sekä Kallaveden ja kaupunkimme kasvillisuuden tuoksut. Ja mikä siisteintä, näkee Kuopion ihan eri vinkkelistä ja paljon laajemmin, sillä takapenkiltä aukeava näkymä on paljon suurempi, mitä auton ikkuna kyydissä istuvalleen antaa. 

Hyppää kyytiin, niin kerron sinulle mitä koin Kuopion satamassa, Väinölänniemellä ja Valkeisenlammella - alle tunnissa!

 

Iitu biketaxissa
Kuva: Milja Hirvonen

 

Istahtaessani pyörätaksin kyytiin minut valtaa välittömästi turistifiilis, mitä olen joskus etelän lomalla kaukana Suomesta kokenut. Mukulakivien aiheuttama hetkellinen hytkyminen, kuskimme Teon ystävällinen ja leppoisa asiakaspalvelu sekä pieni tuulen vire lämpimässä kesäpäivässä saavat minut tajuamaan heti -  tämä kaupunkikierros tulee olemaan ihanan viihdyttävä!

Heti kun Teo polkaisi ensimmäiset polkaisunsa, me naurahdettiin ystävän kanssa - miten hauskaa tämä onkaan. Hymy valtaa kasvoni - ja niin myös ohikulkijoiden. Vaikka olisin istunut kyydissä vain muutaman minuutin, olisi tuo onnen piikki jäänyt mieleeni pidemmäksi aikaa. Mutta hei, nythän siis hypättiin kiertoajelulle eikä millekään parin minuutin pyrähdykselle!

Biketaxi Kauppakatu
Kuva: Milja Hirvonen

 

Aloitimme kiertoajelun Kuopion kauppahallin kupeesta Veljmies-patsaalta. Kuljimme ensin ihmisvilinän ja Kauppakadun läpi kohti Snellmanin puiston lämpimää Keski-Eurooppalaista tunnelmaa. Jo tässä kohtaa ensi kertaa havahduin, miten minulla on voinut mennä ohi keskustan vanhojen rakennusten kauniit yksityiskohdat, vaikka olen Kuopiossa asunut vuodesta 2008 lähtien. Jotenkin ne vaan avartui eri kulmasta kauniimmin ja selkeämmin. Oi että!

Pyysimme kuskia näyttämään meille satamaa tarkemmin ennen Väinölänniemelle menoa ja pyörähdimmekin aallonmurtajalla ihastelemassa Kuopion satamaa toisesta suunnasta, mistä me paikalliset on yleensä totuttu sitä katselemaan.

Biketaxi aallonmurtajalla
Kuva: Milja Hirvonen

 

Aallonmurtajan läheisyydessä olikin hetki aikaa ihmetellä, kuinka kaunis satamamme onkaan - täynnä veneitä ja isoja laivoja erilaisine palveluineen, vanhoja rakennuksia sekä vehreyttä. Myös Puijon tornin pilkahdus lämmitti sydäntäni.

Kiertoajelumme kulki sataman laivojen ohi kohti Väinölänniemeä. Kuopion satama on toden totta Satama, sillä täältä löytyy laivoja hyvin eri tarkoituksiin - ravintolalaivoja, risteilyaluksia, saunalauttoja sekä hotellilaiva. Ja vesilentotaksi - wau! Saamme olla ylpeitä satamastamme. 

Kuopion satama
Kuva: Milja Hirvonen

 

Tunnelma vaihtui varsin yllättäin heti Kirkkokadulle saapumisen jälkeen, kun nurmikon, puiden ja kukkien tuoksut valtasivat aistini. Mieleni rauhoittui, kun katselin kauniissa rivissä lappeellaan olevia soutuveneitä. Ihmiset ulkoliikuntapaikoilla ja juoksulenkeillä, rannalla, piknillä ja leikkipuistossa puolestaan näyttivät kaupungistamme elämän makuista puolta. Väinölänniemen reitillä pääsimme kokemaan myös hieman hurjempaa vauhtia, kun hiekkatie oli vähän mäkisempi ja kiemurtelevampi kuin keskustan ytimessä. Ai että kun meillä oli hauskaa!

Biketaxi Väinölänniemi
Kuva: Milja Hirvonen

 

Ja tottahan toki Puijon torni vilahti täälläkin - on se vaan mahtavaa miten kyseenomainen maamerkki näkyy lähestulkoon missä vaan keskustamme alueella. Mun koti on siellä, missä Puijon torni näkkyy!

Kun saavuimme Kuopionlahdelle, jatkoimme torin kupeesta vielä Valkeisenlammelle. Alueen tämän hetkisestä restauroinnista huolimatta lammen ympärys tarjoili ihania anteja. Patsaat, viimeistellyt istutukset sekä kauniisti avartuva lammen alue vei meidät omaan maailmaansa.

Tässä kohtaa mieleeni juolahti idea, että voi kun olisi tajunnut ottaa eväät mukaan torilta, niin piknik olisi onnistunut näppärästi samassa yhteydessä. Tuolloin tässä aistien ilotulituksessa myös makuaistini olisi päässyt käyttöön, ja vielä perinteisen piknikin sijasta vaihtuvia maisemia ihastellen. No ensi kerralla sitten! Ja arvaatkos mitä, näkyi se Puijo täältäkin.

Biketaxi Valkeisenlampi
Kuva: Miika Keihänen

 

Palattuamme kauppahallin kupeeseen havahduin siihen, että koko matkan ajan pyörätaksi keräsi paljon katseita ja ihmisten kasvoilta paistoi into ja halu hypätä kyytiin. Monet varmasti totesivat kaverilleen, että "tuota pitäisi joskus testata", mutta innostus taisi monella jäädä hieman ujostelun tasolle. 

Siksi kannustankin sinua nyt -  jos olet joskus miettinyt, että pitäisikö testata riksataksia, niin testaa jo tänään! Kuskit ovat ystävällisiä ja lempeitä ja mukautuvat kyytiläisten tarpeisiin - Kuten myös kuskimme Teo, kiitokset hänelle! Jos haluat olla vain hiljaa ja nauttia kyydistä, se onnistuu, mutta jos kaipaat vinkkejä ja juttuseuraa, on kuskeilla varmasti paljon ajatuksia vaihdettavissa. 

Biketaxin kyytiin ei siis sen kummempaa syytä tai määränpäätäkään tarvita. Ihan vain halu kokea jotain uutta, erilaista ja elämyksellistä - kokea Kuopion keskusta entistä lähempää. Ensi kerralla kun aiot lähteä istuskelemaan puistoon tai satamaan, niin istahdappa Biketaxin kyytiin. Se vie sinut lähelle luontoa, ihmisiä ja kaupunkiamme.


Iitun vinkit ja huomiot:

  • Ota pienet eväät mukaan: Nappaa torilta jäätelö, mansikat ja herneet ja vietä erilainen piknik-hetki Kuopion kaduilla.

  • Hae ystäväsi juna- tai bussiasemalta: Jos ystäväsi tai sukulaisesi on tulossa Kuopioon luoksesi, yllätä hänet ja nouda hänet biketaxilla! Kesäreissu Kuopiossa starttaa varmasti elämyksellisesti!

  • Säästää luontoa: Ainoa, mikä Biketaxia ajellessa kuluu (tai oikeastaan vahvistuu) on työntekijöiden jalkalihakset. Toki sähköä nämä pyörät myös hyödyntävät, mutta sähkönkulutus on hyvin pientä.

  • Nopeaa ja vaivatonta: Biketaxin saa tilattua puhelimitse minne vaan, eli kiertoajelun voit aloittaa vaikka omalta kotiovelta. Liikkuminen on vähintään yhtä nopeaa kuin autolla, mutta tunnelma on omaa luokkaansa.

 

Biketaxi Valkeisenlampi
Kuva: Miika Keihänen


Biketaxi - Kesän positiivisin ilmiö

  • Suomen ainoa valtakunnallinen sähköpolkupyörätaksiyritys

  • Toimintaa jo yhteensä 14:ssä eri kesäkaupungissa ympäri Suomea

  • Biketaxi työllistää kesällä 2023 yli 150 nuorta

  • Kyytiin mahtuu 2-3 henkilöä

  • Toiminta-alueena Kuopion keskusta ja sen lähialueet

  • Ekologisella riksan päästösäästö 147 g/km

Teksti: Iitu Apell

Kuvat: Miika Keihänen, Milja Hirvonen

Nämä voisivat kiinnostaa sinua