Ajankohtaista

Elokuun tapahtumaviikonloppu

9.8.2023

Elokuun viimeisen viikonlopun aikana Kuopion keskustan alueelta löytyy tapahtumaa niin torilta kuin satamastakin. Perjantaina ja lauantaina Kuopion torilla järjestetään perinteinen Elonkorjuujuhla, jossa päästään kokemaan aitoa markkinatunnelmaa.

Elonkorjuujuhlan yhteydessä Kauppakadulla järjestetään Satoa Kuopio Food Festival, jonka teemana tänä vuonna toimii sadonkorjuu. Perjantaina luvassa myös Meidän Kuopio -festivaalin järjestämä Taiteiden Yö ja lauantaina päästään nauttimaan Kuorojen Venetsialaisista. Viikonlopuksi satamaan saapuu Suomen Tivoli, Sataman yöhön. Myös Kuopion Rompetori ja Ruska-ajot järjestetään Kasarminpuistossa 25.–27.8. välisenä aikana. 

Lue lisää aikatauluista ja siitä mitä on luvassa alta.

Elonkorjuujuhla 25.- 26.8.

Kuopion torilla on kahden päivän ajan luvassa iloista markkinatunnelmaa, ohjelmaa kaikenikäisille sekä paikan päällä nautittavia ja kotiin vietäviä satokauden herkkuja. Tapahtumassa pääset myös tutustumaan satokausiruoan tuottajiin sekä eri toimijoihin. Elonkorjuujuhlassa esittelyssä varsinkin perheen pienimpiä kiinnostavat työkoneet.

PERJANTAINA

Perjantaina ohjelmassa on Meidän Kuopio -Festivaalin Toripäivä. Päivä aloitetaan torilavalla kello 10, kun luvassa on Pohjois-Savon koulu- ja päiväkotirauhan julistus, joka järjestetään aina uuden lukukauden alussa. Kaikenikäiset ovat tervetulleita seuraamaan tapahtumaa paikan päälle tai suorana lähetyksenä netissä. Tapahtuman suoran lähetyksen linkki löytyy lähempänä tilaisuutta täältä. Tänä vuonna koulurauhan julistajana toimii suursuosion saavuttanut ja monista hittibiiseistään tunnettu VIIVI, joka myös esiintyy tilaisuudessa. 

VIIVI

 

Päivää jatketaan Kuopio Big Bandin ja Karttulan muusikoiden esityksillä. Torilavalla nähdään myös suosittu amerikkalainen lastenmuusikko Brady Rymer, joka esiintyy perjantaina klo 17-18. Brady on yhdessä bändinsä The Little Band That Could kanssa julkaissut 12 albumia, jotka ovat täynnä kaikenikäisiä puhuttelevaa elämäniloista rock’n rollia. Kappaleet kertovat muun muassa rohkeudesta, erilaisuuden rikkaudesta ja ystävyydestä. Brady asuu perheineen New Yorkissa ja keikkailee harvoin Amerikan ulkopuolella, joten on ilo saada hänet vierailulle Suomeen.

Brady Rymer

 

Perjantain ohjelman päättää Kuopion kaupunginorkesterin konsertti, joka esiintyy historian ensimmäistä kertaa koko uljaalla kokoonpanollaan Mualiman navalla. Orkesterin eeppisessä torikonsertissä kuullaan orkesterin ylikapellimestarin johdolla mm. klassisen orkesterimusiikin hittejä kauniiden melodioiden ja vauhdikkaiden rytmien kera. 

Torilla tavataan -konsertin solistina on kuopiolaislähtöinen sopraano Sonja Herranen, joka on voittanut kansainvälisen Elizabeth Connell Prize -laulukilpailun Lontoossa. Konsertissa kuullaan myös Jean Sibeliuksen yksinlauluja Herrasen ja orkesterin tulkitsemina. Torikonsertti aloittaa Taiteiden Yön, joka on osa Meidän Kuopio -festivaalia.  

Kuopion kaupunginorkesteri

 

Perjantai 25.8. lavaohjelma

10:00 Pohjois-Savon koulu- ja päiväkotirauhan julistus, VIIVI
11:00 Kuopio Big Band
13:00 Karttulan muusikot
17:00 Brady Rymer
18:00 Kuopion kaupunginorkesteri (Huom. konsertilla säävaraus. Huonolla säällä konsertti järjestetään Musiikkikeskuksen Konserttisalissa)

 

LAUANTAINA

Lauantaina lavaohjelmassa on livemusiikkia ja tanssiesityksiä, perinteinen Savonmuan Mestarilypsäjä- kilpailu ja erilaista ohjelmaa kaikenikäisille. Tapahtumassa on mukana varsinkin perheen pienempiä kiinnostavat työkoneet. Elonkorjuujuhlassa mahdollisuus myös päästä tutustumaan eri toimijoihin. 

Torilavalla nähdään kuopiolaislähtöinen laulaja/lauluntekijä ja The Voice of Finlandin 12 kaudelta tuttu Simeoni JulkunenYmpäri Suomea keikkailevan artistin biisien aiheet ammennetaan omasta elämästä. On lauluja hetkistä, kun menee hyvin ja on lauluja hetkistä, kun ei mene niin hyvin. Luvassa siis suomalaista melankoliaa ja tarttuvia pop-kappaleita. "Kuopion Ed Sheeran" nähdään Elonkorjuujuhlien lavalla kitaran ja Loop Stationin kanssa. Simeoni Julkunen torilavalla lauantaina 26.8. klo 13-13.30.

Simeoni Julkunen

 

Lauantaina ohjelmassa nähdään myös Hilima Haepakka ja Haltiattaren musiikkiretki. Haltiatar- kummitäti on kaikkea kimaltavaa rakastava keiju, joka tekee taikasauvallaan hassuja asioita - vaikkei sitä itse edes huomaa. "Täti kun on vähän höpsähtänyt ja muistinsa menettänyt". Hilima Haepakka -tonttu auttaa haltiatarta selvittämään, kuka hän on ja minne hän on menossa. Tervetuloa mukaan Hiliman ja Haltiattaren musiikki- ja teatterihetkeen! Hilima Haepakka ja Haltiattaren musiikkiretki torilavalla lauantaina 26.8. klo 12.15-12.35. 

Hilima Haepakka ja Haltiatar

 

Lauantain toriohjelman juontaa Olavi Rytkönen. 

Tutustu tapahtumaan lisää Facebookissa: Elonkorjuujuhla

 

Lauantai 26.8. lavaohjelma

10:00-10:05 Avaus
10:05-10:15 Kuopion Tanssistudio
10:20-10:30 Elonkorjuutori, Maaseutuammattiin ry.
10:30-10:40 Satokausikatsaus, MTK- Pohjois-Savo
10:40-10:50 Sieni-info, Savon Martat
10:50-11:00 Satoa Kuopio Food Festival
11:00-11:45 Savonmuan Mestarilypsäjä -kilpailu
12:00-12:10 MTK- Pohjois-Savon maaseutunuoret
12:15-12:40 Hilima Haepakka ja Haltiattaren musiikkiretki
13:00-13:30 Simeoni Julkunen
13:30-13:40 Itä-Suomen yliopisto (UEF), Tieteen päivät
13:40-13:50 Vapaaehtois- ja vertaistoiminta, Tukipilari ja paikalliset potilas-, vammais- ja kansanterveysyhdistykset 
14:00-14:30 Kuopion Kansalaisopisto: Äidin Ääni -kuoro
14:30-14:40 Kennelliiton kaverikoirat
14:40-14:50 Itä-Suomen yliopisto (UEF), Tieteen päivät
15:00-15:30 Kuopion kansalaisopisto: Naiskuoro Laululikat ja Mieskuoro
15:40-16:00 Lehtisen Pojat

 

Satoa Kuopio Food Festival 25.8.–26.8.

Satoa ruokafestivaalia juhlitaan perinteisesti Kuopion Kauppakadulla torin läheisyydessä perjantaina ja lauantaina klo 11–20. Tapahtumassa mukana olevat ravintolat tarjoavat laadukkaita, pieniä ruoka-annoksia, joiden valmistamisessa on käytetty pohjoissavolaisia raaka-aineita.

Tänä vuonna Satoa Kuopio Food Festivalin teemana on sadonkorjuu ja mukana on 13 eri ravintolaa. Osallistuvat ravintolat ovat rakentaneet menunsa teeman ympärille ja vähintään puolet annoksista on lähiruokaa. Tarjonnassa on pyritty ottamaan huomioon erilaiset asiakasryhmät, joten jokaiselle löytyy jotakin. Tarjolla on erilaisia pieniä maisteluannoksia alkupaloista jälkiruokiin.

Mukana olevat ravintolat ovat 90 km säteeltä Kuopiosta. Mukana tänä vuonna ovat Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Bierstube, Puijoravintolat, Ketoinen, VS-ravintolat, Viikinkiravintola Harald, Havu Kitchen & Bar, Harry´s Food factory, Hodarikoju, Sawohouse, Sweetown ja Minitar. 

Lue lisää Satoa Kuopio Food Festivalista ja tutustu mukana oleviin ravintoloihin täällä.

25.8.-26.8. | Satoa Kuopio Food Festival Kauppakadulla

Perjantai 25.8. klo 11-20
Lauantai 26.8. klo 11-20

Satoa Kuopio Food Festivalin järjestää ProAgria Itä-Suomi ja Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Satoa Kuopio Food Festival

 

Taiteiden Yö 25.8.

Perjantaina 25.8. järjestetään Kuopion Taiteiden yö. Taiteiden Yö on tapahtuma, joka juhlistaa erilaisia taiteenmuotoja ja -ilmiöitä ympäri kaupunkia. Taiteiden Yö tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kokeilla uutta lajia, päästä näkemään taidetta tai esimerkiksi kuunnella musiikkia. Mukana tapahtumassa on Kuopion taidelaitoksia ja kulttuuritoimijoita. Tapahtuma on osa Meidän Kuopio -festivaalia.

Taiteiden yössä Kuopion museoon, Kuopion Korttelimuseoon ja Kuopion taidemuseoon on vapaa pääsy klo 12-21. Myös Suomen Ortodoksiseen kirkkomuseoon, RIISAan on vapaa pääsy koko päivän. Pääkirjastolla esitetään elokuvia lapsille ja nuorille. Kello 13 alkaa lapsille ja lapsiperheille suunnattu esitys (K7) ja klo 16.30 alkaa nuortenleffa (K12). Paikkana toimii pääkirjaston kokoussali 1. kerros. Tapahtumaan on vapaa pääsy.  

Taiteiden yössä mukana myös lapsille suunnattua tanssia ja musisointia, mahdollisuus päästä kokeilemaan ja oppimaan baletin kauneutta sekä kokea innostava ja upea tanssitunti korkokengillä Heels-tunnin merkeissä Wanhan Lumitin tanssisalissa. Palad Showroomilla perjantaina avoimet ovet kello 17-21. Kultaa ja hopeaa -näyttelyssä päästään kokemaan elämyksellinen kokonaisuus, jossa taideteoksia ja niiden valmistusprosessia esitellään mm. kuvien, mallipalojen ja videoiden avulla. Kello 21 alkaen Palad Showroomilla on mahdollisuus rentoutua tunnelmallisen Flow- joogahetken pariin. 

Tutustu tarkempaan ohjelmaan: Meidän Kuopio -festivaali

 

pe 25.8. | Taiteiden Yö Kuopion keskustassa 

Taiteiden yö

 

Kuorojen Venetsialaiset 26.8.

Lauantaina 26.8. Kuopiossa vietetään myös Kuorojen venetsialaisia. Tapahtuma järjestetään jo neljännen kerran. Tapahtuma alkaa kello 10 ja päättyy kello 14. Kuopiolaiset kuorot esiintyvät tapahtumassa non-stop-konsertissa Kuopion kaupunginteatterin ulkolavalla sekä heillä on yllätysesiintyminen Kuopion Keskustassa. Tapahtuma päättyy naislaulajien-, mieslaulajien- ja sekakuorojen suurkuoroesityksiin Kuopion tuomiokirkon portailla. Tapahtuma on maksuton ja osana Meidän Kuopio -festivaalia. 

Lue lisää tapahtumasta täältä

 

La 26.8. KLO 10-14 | Kuorojen venetsialaiset Kuopion kaupunginteatterin ulkolavalla ja Kuopion tuomiokirkon portailla

Kuorojen Venetsialaiset

 

Sataman yö ja Suomen Tivoli 25.-27.8. Ilotulitus lauantaina klo 21.55

Suomen Tivolin kiertue saapuu Kuopion Satamatorille viikonloppuna 25.-27.8. Mukanaan Tivolilla on 12 erilaista laitetta sekä tivolipeliä. Varaa siis mukaasi rutkasti aikaa ja iloista mieltä ja tule nauttimaan tivolista koko perheen voimin. Sataman yön kruunaa upea ilotulitus lauantaina klo 21.55

Suomen Tivoli on auki pe ja la klo 16-24 ja su klo 12-18. Katso tarkemmat lisätiedot Suomen Tivolista, laitteista ja lipuista täältä.

Hinnasto:

  • 1 lippu (laite tai onnenpeli) / 6€
  • 5 kpl laitelippu / 25€
  • 10 kpl laitelippu / 40€ 
  • Päiväranneke / 35€ 

 

25.8.-27.8. | sataman yö ja suomen tivoli kuopion satamassa

Perjantai 25.8. klo 16-24
Lauantai 26.8. klo 14-24
Sunnuntai 27.8. klo 12-18

Kuopion Sataman yö, kuva: Wille Markkanen

 

Rompepäivät ja Ruska-ajot 25.-27.8.

Kasarminpuistossa Kuopion Automuseolla järjestetään Rompetori 25.8.-27.8. Rompetori on auki pe klo 10-21, la klo 9-19 ja su klo 9-15. Lauantaina 26.8. kello 10 järjestetään myös Ruska-ajot Rompetorin lomassa. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lue lisää tapahtumasta täältä.

 

25.8.-27.8. | rompetori kuopion automuseolla

Perjantai 25.8. klo 10-21
Lauantai 26.8. klo 9-19
Sunnuntai 27.8. Klo 9-15

 

la 26.8. klo 10 | ruska-ajot rompetorin lomassa

Kuopion Rompetori

Teksti: Oona Tuuri

Kuvat: Kuopion kaupunki, Satoa Kuopio Food festival, Wille Markkanen, Brady Rymer, Kuopion kaupunginorkesteri

Nämä voisivat kiinnostaa sinua