Kuopion korttelit

Ihana aamun aloitus Utussa

5.9.2022

Ihastu paikalliseen Iitun kanssa!


"Kuopion tori on meidän rakas Mualiman napa, mutta kaupungistamme löytyy sen lisäksi useita kortteleita ja alueita, jotka ansaitsevat vähintään yhtä suuren kunnianosoituksen. Tästä ajatuksesta inspiroituneena päätin tutustua erilaisiin Kuopion kortteleihin ja jakaa fiiliksiäni ja vinkkejä kaupungin parhaista kohteista!"

-Iitu Apell

Nainen puun alla
Kuopion Korttelit - juttusarjassa Iitu tutustuu Kuopion keskustan helmiin

 

 

AAMIAISRAVINTOLA UTU 

Ihanat ihmiset, rauhoittava tunnelma ja suussa sulava valikoima

Miksi hotelliaamiainen kuuluu vain lomamatkoille tai viikonloppuihin? Mitä onkaan arjen luksus? Entäs jos hemmottelisit itseäsi ennen iltavuoroon menemistä? Täällä se onnistuu!

Kun saavun ravintola Utuun, aistin välittömästi rauhoittavan ja levollisen ympäristön, minne voi astella aamu kuudeltakin - täysin utuisin silmin. Ravintolan nimen mukainen utuinen sisustus ja sen tuoma sävymaailma rentouttaa, istahti mihin tahansa.

Minua vastassa oli aurinkoinen Kirsi Koponen, joka on palvellut PeeÄssällä jo lähes 20 vuoden ajan. Ilmankos #onnellistaminen ja aidolla sydämellä palvelu tulee häneltä luonnostaan. Original Sokos Hotel Puijonsarven “Minulta Sinulle” -ajatusmaailma huokuu myös muista ravintola Utun työntekijöistä, mikä on vieraan näkökulmasta erityisen tärkeä. Minulle tuli tervetullut olo ja hyvä mieli.

Aamiaispöytä valikoitui uudelta lasitetulta kuistilta, mikä löytyy sisäpihan puolelta. Tuomiokirkon tornikin tervehti siellä aamusilmiäni. Tämä on Kirsin henkilökohtainen lempipaikka Utussa, hänelle siis niin sanottu “punainen matto” tässä aamiais- ja tilausravintolassa.

Aamiaisella Aamiaisravintola Utussa

Sitten alkoikin aamun tärkein hetki, nimittäin aamupalan valikoiminen - se olikin haastavaa, koska tarjolla on hurja määrä vaihtoehtoja, enkä millään olisi voinut syödä kaikkia niitä yhdellä kertaa. Voihan valinnan vaikeus! Siksi pyysin apua Kirsiltä ja kokosimme hänen lempparit pöytään.

Kirsin lempparit ravintola Utun aamiaiselta:

 • Maitoon keitetty ja pitkään haudutettu ohrapuuro + mustikkajauhe + saksanpähkinöitä + marjoja

 • Jogurttia + marjoja + myslejä

 • Gluteenittomat herkut: mutakakku ja talossa leivottu kaurasämpylä

 • Tuoremehu + tummapaahtoinen kahvi

 

Näiden lisäksi tarjolla oli kalakukkoa, paikallisten leipomoiden leipiä sekä tietenkin perinteisiä aamiaisherkkuja; pekonia, nakkeja, munakokkelia, leikkeleitä, juustoja, hedelmiä, croissantteja ja karjalanpiirakoita.

Aamiaistarjonnan runsautta Utussa

Samalla kun söimme, juttelimme ravintola Utun alkutaipaleesta. Utu avasi ovensa kesävieraille heinäkuussa 2021 entisen tapahtumatila Puijonsarvi Salin paikalle. Kirsin mukaan kuopiolaiset ovat löytäneet hyvin tämän uuden aamiais- ja tilausravintolan, niin arjessa kuin juhlassa. Original Sokos Hotel Puijonsarven väki haluaakin kutsua paikallisia kokemaan arjen luksusta sekä nauttimaan hotelliaamiaisesta, vaikka eivät yötä hotellissa viettäisikään. Suunta Minna Canthin kadulle siis!

Tulipahan syötyä niin, että napa ruskaa, kuten vanha kansa sanoo. Arkiaamuina harvemmin tulee tankattua suolaista ja makeaa, niin olihan buffetaamiainen täydellinen startti päivälle, josta sain energiaa Snellmanin korttelissa liikkumiseen.

Yleinen tunnelma sai myös mieleni rentoutuneeseen tilaan. Rakastan paljon pieniä sisustuksellisia yksityiskohtia ja Utussa ne buustasivat aamiaiskokemukseni entistä paremmaksi. Sisustukseen oli valikoitunut paljon erilaisia tekstuureja, rauhoittavia sävyjä, vanhaa ja uutta sekä pieniä tunnelmavaloja. Erityisesti pidin paksuista köysistä valoineen, jotka antoivat lasikuistin seinille ja katolle raamit.

Aamiaisravintola Utu


Iitun vinkit ja suositukset!
 

 • Testaa paikallisten leipomoiden leivät sekä paikan päällä leivotut herkut - niitä hyvä valikoima. Gluteeniton sämpylä oli ihanan pehmeä ja herkullinen.

 • Olisin voinut syödä maukasta ja pehmeää ohrapuuroa monta lautasellista, onneksi aamiaisaika oli rajallinen.

 • Gluteeniton suklaakakku suli suussa - normaalisti hotelliaamiaisella mietin, jaksaisikohan maistaa kahvin kanssa jotain makeaa. Mutta nyt ajattelin ”Wau, pakko ottaa toinen” ja kävi mielessä, kehtaanko ottaa vielä kolmannen.

 • Kuulin sivukorvalla, kun asiakkaat kehuivat paljon Utun kahvia. Itse kofeiinittomana henkilönä sain nautiskella rooibos yrttiteestä, joka täydensi aamiaiseni.

 

Hetkiä joihin ravintola Utu sopii: 

 • Ystävät saapuvat luoksesi yökylään - sen sijaan, että käyttäisit aikaa kauppareissuun ja miettisit, että kenellä oli mikäkin ruokavalio tai mitä kukakin haluaa syödä, niin tuo heidät tänne! Edullisimmillaan 12€/hlö, jos ostat 10 kerran sarjalippuja.

 • Jos tuntuu, ettet saa puolisosi kanssa koskaan yhteistä aikaa iltamyöhällä, niin entäs jos viettäisitte yhteisen ajan aamupäivällä - onnistuisiko lapsenvahdin saaminen helpommin? Aamiaisella tai brunssilla saa olla vaan ja jutella kuulumiset, mitä ei arjessa ole muistanut tai kerennyt vaihtamaan.

 • Mikäli haluat omaa aikaa ja saada arjen luksuskokemuksia, aloita päivä rennosti Utussa - et voi lähteä kun hyvillä mielin arjen hulinaan. Pidempään nukkuville Utun Brunssi on hyvä valinta!

 

Seuraavaksi otin suunnan kauniin Snellmaninpuiston läpi kohti Kuopion museota.

 

Lue juttusarjan seuraava jakso täältä!

Teksti: Iitu Apell

Kuvat: Iitu Apell, Wille Markkanen

Artikkelin kohteet

Original Sokos Hotel Puijonsarvi

Original Sokos Hotel Puijonsarvi on niin kaupunkilomailuun kuin työ- ja kokousmatkailijalle sopiva, monipuolinen ja viihtyisä palvelukokonaisuus kaupungin keskustassa, kauniin puiston laidalla. Myös hotellin ravintolat tarjoavat menoa moneen makuun. Tervetuloa, lupsakka ja kodikas hotellivierailu odottaa.

Lue lisää

Nämä voisivat kiinnostaa sinua