Ajankohtaista

Kalakukkokisan 2025 voittajat selvillä

24.1.2025


 Kuopion Tammimarkkinoiden yhteydessä kisattiin jälleen vuosittaisesta Kalakukon leivonnan Suomen mestaruudesta. Kilpailussa oli kolme sarjaa; perinteinen kalakukkosarja yrityksille, perinteinen kalakukkosarja kotileipureille ja kaikille avoin Juhlakukko- innovaatiosarja. 

Kalakukkokisan voittajat 2025
Kuvassa Kalakukkokisan voittajat 2025. Juhlakukko-sarja: Merja Ruotsalainen, yrityssarja 1. sija: Leipomoliike Hanna Partanen, yrityssarja 2. sija: Ykkösherkku, yrityssarja 3. sija: Kuopion Perinnetuote, kotileipurisarja: Arja Mustonen-Rautiainen.



Perjantaiaamuun klo 9 mennessä kilpailuun oli saapunut yhteensä 10 kilpakukkoa, jotka jakaantuivat eri kilpasarjojen kesken tasaisesti.

Yrityssarjan voiton vei Leipomoliike Hanna Partasen ahvenkukko, joka oli tuomariston mukaan tasaisen kaunis ja pyöreä, ja maultaan mehevän tasapainoinen. Kukko sai kiitosta kauniin kiiltävästä kuoresta, kiinteästä rakenteesta ja hyvästä mausta. Yrityssarjan toiselle sijalle ylsi Ykkösherkun ahvenkukko, joka edusti soikealla muodollaan ulkonäöllisesti perinteisempää kukkoa. Kolmanneksi sijoittui Kuopion Perinnetuotteen ahvenfilekukko.

Kotileipurisarjan voittajaksi kruunattiin Arja Mustonen-Rautiaisen ahvenkukko. Kukko oli tuomariston mukaan mehevän maukas kukko, joka sai kiitosta kauniista väristä, isosta koostaan sekä sopivasta suolan määrästä. Tuomaristo halusi myös antaa erityismaininnan Ossi Lyytisen gluteenittomalle kukolle, joka sai kehuja kotoisan ja kauniin ulkonäön lisäksi hyvästä rakenteesta ja maustaan.

Juhlakukko -innovaatiosarjaan pystyi osallistumaan makealla tai suolaisella leivonnaisella. Sarjan voiton vei Merja Ruotsalaisen kuppikakku -tyyliset mustaherukkaiset, suussa sulavan pehmeän makeat juustokakkukukot. Kunniamaininnan kekseliäisyydestä ja innovatiivisuudesta sai Arja Mustonen-Rautiaisen suolaiset ja makeat nyytit, jotka tuomariston mukaan muistuttivat ulkonäöltään ”dumplingseja”.

Kuvassa Arja Mustonen-Rautiaisen leipomia innovatiivisia nyyttikukkoja.
Kilpailun tuomarit Johanna Kantala ja Sanna Louna ihastelevat Leipomoliike Hanna Partasen ahvenkukon pyöreää ulkomuotoa.
Juhlakukko -sarjaan pystyi osallistumaan makeilla leipomuksilla. Kuvassa marjoin koristeltu mustikkakukko.
Tuomaristo

Kalakukkokilpailua tuomaroi tänä vuonna Musta Lammas ravintolan keittiömestari Jere Hakkarainen, Savonia-ammattikorkeakoulun TKI- asiantuntija Johanna Kantala, vierailevana tuomariston jäsenenä Hannes Kalamainen "lentävä kalakukko", ProAgria Itä-Suomen ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Sanna Louna sekä Savon Martat ry:n ravitsemusasiantuntija Henna Jalkanen.

 

Tapahtuman järjestelyistä vastasi Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.

Teksti: Milja Hirvonen

Kuvat: Niina Vänttinen

Nämä voisivat kiinnostaa sinua