Kalakukon leivonnan 2023 SM- kisan voittajat selvillä

27.1.2023

Kahden vuoden tauon jälkeen aurinkoinen pakkassää ja Tammimarkkinat yhdessä houkuttelivat runsaasti markkinakansaa liikkeelle jo ensimmäisenä markkinapäivänä. Markkinoiden yhteydessä kisattiin tuttuun tapaan myös kalakukon leivonnan Suomen mestaruudesta.

Kalakukkon leivonnan SM-kilpailussa on kolme sarjaa - perinteinen kalakukkosarja yrityksille ja kotileipureille sekä kaikille avoin juhlakukko- sarja. Kilpailuun saapui yhteensä 14 kilpakukkoa, jotka jakautuivat eri kilpasarjojen kesken tasaisesti.

Tuomariston mukaan tänä vuonna kilpailussa oli mukana innovatiivisia ja huikeita leipureita, jotka uskalsivat rohkeasti kokeilla uusia makuelämyksiä. Erityisen ilahduttavaa oli se, että mukana oli myös nuorempia leipureita, joiden myötä myös kalakukon leivonnan perinne säilyy. Tuomaristossa toimineen ViikkoSavon päätoimittajan Päivi Taskinen-Kekin sanoin ”on kunnia-asia päästä mukaan tuomaroimaan tällaista kilpailua”.

Yrityssarjan voittajaksi kruunattiin tänä vuonna Leipomoliike Irene Partasen ahvenkukko, jota tuomaristo kuvaili savolaisesti ”kupsakaksi” kalakukoksi. Kehuja sai varsinkin kukon kauniin tasainen pinta ja muoto, paistoväri, kukon täytteen kerrokset sekä suutuntuma. Yrityssarjassa toiseksi sijoittui Kuopion Perinnetuotteen ahvenkukko. Kolmannelle sijalle ylsi Ykkösherkun ahvenkukko.

 

Kotileipurisarjassa käytiin tiukka taisto voittajakukosta. Voiton lopulta nappasi tänäkin vuonna kalakukkomestari Kirsti Rytkönen. Kukkoa kommentoitiin mehevän lihaisaksi ja kalaisaksi, suureksi pitojen kukoksi, jonka ohut ja pehmeä kuori piti kukon hyvin kasassa.

 

Juhlakukko -sarjaan on mahdollista osallistua makealla tai suolaisella leivonnaisella. Sarjaan osallistui tänä vuonna viisi hyvin erilaista kukkoa, ja näistä ylivoimaisen pistesaaliin keräsi Elisa Nurmen mehevä marjakukko, joka sai lisäpisteitä hienosta ulkonäöstä ja marjakoristelusta.

Kukkoja oli tänä vuonna tuomaroimassa Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Sanna Louna, Gastrobar B/P:n keittiömestari ja ravintoloitsija Teemu Puranen, Savon Martat ry:n kotitalousasiantuntija Saara Repo, Savonia ammattikorkeakoulun TKI- asiantuntija Johanna Kantala sekä ViikkoSavon päätoimittaja Päivi Taskinen-Kekki.

 

Sarjojen voittajat palkittiin 100€ lahjakortein, kunniakirjoin ja karvalakein. Kisan järjestelyistä vastasi Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.

Kalakukkokisat järjestetään perinteisesti Kuopion Tammimarkkinoiden yhteydessä.
Lue lisää Tammimarkkinatunnelmasta täällä.

Kuvat: Roosa Havukainen

Nämä voisivat kiinnostaa sinua