Tapahtumat

Kansainväliset Suurmarkkinat valtasivat Kuopion torin

19.8.2022

Kuopion torilla päästiin näkemään eri maiden ja maakuntien erikoistuotteita, kun torstaista sunnuntaihin torilla järjestettiin Kuopion Kansainväliset Suurmarkkinat.  Mukana tapahtumassa oli yli 30 yritystä maailmalta ja 15 yritystä Suomen eri maakunnilta.

Kansainvälisiä ja kotimaisia herkkuja, tekstiilejä ja tuotteita moneen makuun – Kansainväliset markkinat toivat runsaasti ihmisiä Kuopion torille

Kansainväliset Suurmarkkinat kiertue valtasi Kuopion torin tuttuun tapaan elokuun puolessa välissä. Tapahtuman tuo kiertuepaikkakunnille eri maiden ja maakuntien erikoistuotteita, mukana tapahtumassa oli tänä vuonna kauppiaita yli 30 maasta ja 15 Suomen maakunnasta. Tapahtumassa nähtiin monenlaisia ruoka-, käsityö- sekä tekstiiliosastoja sekä lasten tivoli. 

Englannin toffeeta myytiin monelle tutuksi tulleesta punaisesta englantilaisesta bussista. Kuva: Mika Antikainen

Markkinoilla päästiin tuttuun tapaan tutustumaan, ihailemaan ja nauttimaan eri maiden ja maakuntien tuotteita. Markkinat keräsivät paljon asiakkaita Mualiman navalle ja kauppa kävi tiuhaan tahtiin koko tapahtuman ajan.  Erityisesti asiakkaita veti puoleensa tapahtuman monipuolinen ruoka- ja herkkutarjonta, kuten näyttävä Englannin toffee myyntibussi, saksalaiset bretzelit, espanjalaiset churrot, unkarilainen rullapulla, amerikkalaiset kuorrutetut donitsit sekä belgialaiset vohvelit.

Espanjalainen churro-ruokakoju sijaitsi Puijonkadun puolella keräten asiakkaita jonoiksi asti. Kuva: Mika Antikainen

Ruokaosastojen lisäksi tapahtumassa oli tarjolla upeita käsityötuotteita, tekstiilejä sekä taidetta. Käsintehdyt, värikkäät ja herkulliselta tuoksuvat saippuat sekä runsas kukkaosasto houkuttelivat paljon ihmisiä tutustumaan tuotetarjontaan.

Tivolissa lapset pääsivät kokeilemaan omia heittotaitojaan. Kuva: Riikka Turunen

Kansainväliset Suurmarkkinat järjestää TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus Oy, joka on järjestänyt tapahtumakiertueen   jo vuodesta 2011 alkaen. Tätä ennen suomalaisia koulutettuja yrittäjiä lähetettiin Euroopan maihin myymään suomalaisia erikoistuotteita. Tapahtumavastaava, toiminnanjohtaja Ari Kallas tarkentaa, että vuotta aikaisemmin ennen Suurmarkkinoiden syntyä Italiasta kyseltiin, miksei samanlaisia markkinatapahtumia järjestetä Suomessa. Tapahtumaan oltiin hieman skeptisiä Suomen puolella, mutta siitä syntyikin suosittu jokavuotinen suurtapahtuma-kiertue.

Tapahtumavastaava Ari Kallas kertoi tapahtumakiertueen lähteneen hyvin liikkeelle. Kuva: Riikka Turunen

Kallaksen mukaan tapahtuman teema vuoden 2022 markkinakiertueella oli sodanvastaisuus maailmantilanteen johdosta. Tapahtuma on neutraali vyöhyke, jossa oman uskonnon, ideologian ja politiikan mainostaminen on kiellettyä. Kansainväliset Suurmarkkinat ovat aina olleet hyvä esimerkki solidaarisesta tapahtumasta, josta huokuu hyvä yhteishenki ja tunnelma, myös kauppiaiden kesken. 

Kuopion tori on tapahtumapaikkana ahdas muihin kiertueen toreihin verrattuna, sillä Kuopion torilla on runsaasti vakituisia kausimyyiä. Kuitenkin kaikki tapahtumaan osallistuneet yrittäjät saatiin jälleen mahdutettua torialueelle. Toisaalta alueen tiiviys luo myös hyvin erityisen tunnelman. Kallas arvioi tapahtuman kävijämäärän normalisoituvan edellisten koronarajoitusten jälkeen. Normaali kävijämäärä Kuopiossa on ollut yhteensä 80 000, eli 20 000 kävijää päivässä.

Tulevaisuutta ajatellen hän toivoi, ettei tapahtumarajoituksia tulisi enempää tai ne tulisi suunnitella inhimillisesti ja järkevästi.
Kallas on kiinnostunut kehittämään edelleen Kansainvälisiä Suurmarkkinoita ja toivoo tapahtuma jatkuvan tulevaisuudessakin. Hän on ollut tapahtuman parissa jo suunnitteluvaiheesta lähtien. Suurmarkkinat ovat saaneetkin euroopanlaajuisesti hyvin paljon positiivista palautetta.

Nyt ei tarvitse lähteä maailmalle, sillä maailmaa saapuu meidän luokse, Kallas naurahti.

Katso kuvat Kuopion Kansainvälisistä Suurmarkkinoilta Kuopion torilta. Kuvat: Riikka Turunen

 

 

Kansainväliset Suurmarkkinat -kiertue jatkoi matkaansa Kuopiosta Lappiin päin. Lisätietoa kiertueesta ja seuraavista tapahtumakaupungeista tapahtuman omilta sivuilta.


 

Lista- ja bannerikuva: Mika Antikainen

Teksti: Riikka Turunen

Kuvat: Mika Antikainen, Riikka Turunen

Artikkelin kohteet

Kuopion keskustan tapahtumat 2022


Lue lisää

Nämä voisivat kiinnostaa sinua