Tapahtumat

Kesäkauden avajaisten tunnelmia

30.5.2023

Kuopion kesäkauden avajaisia vietettiin jälleen Kuopion torilla. Perjantaina tapahtumassa päästiin fiilistelemään livemusiikkia Katusoittofestareiden merkeissä. Lauantaina vuorossa oli kesämuotinäytös, musiikki- ja tanssiesityksiä, perheen pienemmille Mimi ja Kuku sekä paljon muuta. Nälkäisille oli koko viikonlopun tarjolla aitoa katuruokaa torin laidalla. Kesän avauksen päätti hurmaava Marita Taavitsainen ja Riskit Herrat. 

 

"Moikka, olen Oona Kuopion keskustan kehittämisyhdistyksen harjoittelija kesälle 2023. Odotan innolla mitä kaikkea pääsen harjoittelun aikana tekemään ja kokemaan. Kesän aikana pääsen muun muassa tekemään haastatteluja, kirjoittamaan juttuja sekä järjestämään torin tapahtumia. Harjoitteluni alkoi vauhdikkaasti, sillä pääsin heti tositoimiin järjestämään Kuopion kesäkauden avajaisia.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun itse pääsin osallistumaan tapahtumaan. Lue alta, millaisissa tunnelmissa Kuopion kesä avattiin." 

 

Perjantaipäivä alkoi Katusoittofestareilla, jotka on järjestetty vuosittain Siskotyttöaukiolla vuodesta 2016 alkaen. Tänä vuonna esiintyjiä oli 16. Tapahtumassa päästiin kuulemaan musiikkityylejä laidasta laitaan. Edustettuna olivat muun muassa klassinen rock, perinteinen kansanmusiikki sekä vauhdikas tanssimusiikki. Tapahtumassa kuultiin sekä muusikoiden omaa tuotantoa että coverbiisejä.

Kuva: Sieluoperaatio (Milja Hirvonen)

 

Tapahtuma aloitettiin hyväntuulisessa tunnelmassa. Yleisö oli hyvin löytänyt paikalle, vaikka sää olikin hiukan epävakaa. Katusoittofestarit keräsivät kaikenikäisiä ihmisiä paikalle niin yleisöön kuin esiintyjiinkin. Yksi nuorimmista esiintyjistä oli Steinerkoulu Virkkulan vitosluokkalaisista koostuva yhtye – Lehtisen Pojat. He keräsivät energisellä ja mukaansatempaavalla esiintymisellään ennätysmäärän yleisöä paikalle ja saivat tunnelman nousemaan kattoon. Lehtisen Pojat hurmasivat esityksellään sekä yleisön että tuomariston.

 

Kuva: Vuoden Katusoittajapalkinnon sekä yleisöäänestyksen voitti Lehtisen Pojat (Milja Hirvonen)

 

Pojat nappasivat itselleen "Vuoden Katusoittaja" ja "Yleisön suosikki" tittelien lisäksi keikan torilla ja Ohjelmaravintola Maximissa, sekä 100€ lahjakortin Kuopion F-musiikkiin. Katusoittofestareiden tuomaristossa toimi tänä vuonna Sawohouse Undergroundilta ja Maximista Jukka Koskinen, Lassi Kauppinen ja Minttu Knuuti, Kuopion f-musiikista Timo Mykkänen, Kuopion keskus ry:ltä Milja Hirvonen ja tapahtuman juontajana toiminut Iitu Apell. Ilokseni pääsin myös haastattelemaan voittajia. 

 

Kuva: Lehtisen Pojat ja heitä ohjaava opettaja Hanna-Leena Tammiruusu (Milja Hirvonen)

 

Lehtisen Pojat on viiden pojan -Elmon, Miroelin, Joonaksen, Maurin ja Wäinön- muodostama bändi, joka on saanut alkunsa 2023 tammikuusta. Yhdessä musisointia on siis takana vasta puoli vuotta. Pojat kertovat, että idea bändistä lähti koulun bändikerholla, jossa syntyi ajatus luoda mainosbiisi heidän luomalleen ”Lehti Lehtinen” -puuhalehdelle. Pojat esittivätkin lehdelleen luoman mainosbiisin tapahtumassa ja täytyy sanoa, että se oli kyllä tarttuva. He säveltävät ja sanoittavat omat kappaleensa ja kappaleiden inspiraationa toimii ”Lehti Lehtinen” sekä siellä seikkailevat hahmot. Bändin nimikin on muodostunut puuhalehden mukaan. Lehtisen Pojat paljastivat, että osa heistä ei ole koskaan ennen soittanut mitään soittimia. Tästä huolimatta poikien esiintyminen oli luontevaa ja energistä. He osasivat ottaa yleisön haltuunsa ja osa katsojista innostuikin tanssimaan poikien esityksen aikana. Aloitteleville nuorille muusikoille pojat antoivat vinkkinä sen, että heittäytymisellä pääsee pitkälle ja jännittäminen on turhaa. Esiintymisensä lopuksi pojat lähtivät ansaitulle jäätelölle. 

 

”Vaikka ollaan pieniä, ollaan silti lahjakkaita.” -Lehtisen Pojat. 

 

Katusoittofestareiden lomassa kävin tutustumassa StreetKuopion tarjontaan. Tapahtuma järjestettiin jo seitsemättä kertaa Kuopion kävelykadulla. Katuruokakauppiaita oli saapunut tapahtumaan Kuopiosta ja ympäri Suomen. Tarjolla oli monipuolinen kattaus erilaisia herkkuja ja jokainen varmasti löysi tapahtumasta mieleistä syötävää. StreetKuopio tarjoili esimerkiksi hampurilaisia, kanakoreja, churroja ja paljon muuta. Kävelykatua kävellessä kojuista leijailevat tuoksut saivat veden herahtamaan kielelle ja ruokapaikkaa valitessa iski valinnanvaikeus. Lopulta päädyin kokeilemaan BBQ-hampurilaista, joka ei pettymystä tuottanut.

 

Kuva: StreetKuopio tarjoili herkullisia hampurilaisia (Roosa Havukainen)

 

Lauantaiaamu valkeni aurinkoisissa tunnelmissa ja torille olikin kerääntynyt jo hyvin ihmisiä. Tänä vuonna Kesäkauden avajaisten yhteydessä juhlittiin myös Riemu Festivaalia. Mukana festareilla oli muun muassa tv:stä tutut Mimi ja Kuku, jotka esityksellään ilahduttivat lapsia. Jaossa oli myös ilmapalloja sekä ilmaista popcornia. Lavalla nähtiin myös Pekka Laukkarinen Trio, jotka ilahduttivat yleisöä vanhoilla tutuilla lastenlauluilla. 

 

Kuva: Mimi ja Kuku viihdyttivät perheen pienempiä (Milja Hirvonen)

 

Lauantaina päästiin ihastelemaan toinen toistaan upeampia esityksiä, kun Mahdollisuuksien Tori valtasi torilavan. Lavalla nähtiin näyttäviä tanssiesityksiä, kansainvälistä livemusiikkia sekä monia muita huippuesityksiä. Esiintyjillä oli hyvä fiilis, mikä välittyi myös yleisöön.  

 

Kuva: Mahdollisuuksien Torilla pääsi näkemään upeita esityksiä (Mika Antikainen)

 

Lauantaina päästiin myös nauttimaan tulevan kesän muodista, kun torilavan otti haltuunsa L.B. the Agencyn järjestämä Kesämuotinäytös. Muotinäytökseen osallistui seitsemän paikallista yritystä -Piattacó, Luppaset, Fiini Vintage, Moda Kuopio, Minna Suuronen Design, Specsavers ja Luuna. Tarjolla oli kesämuotia kaikille ja näytös avasi hyvin tulevan kesän trendejä ja sainkin siitä paljon inspiraatiota omaan tyyliini tulevalle kesälle. 

Katso koko muotinäytös täältä: https://youtu.be/spALLPRUYPw

 

Kuva: Torilavalla nähtiin tulevan kesän kesämuotia (Milja Hirvonen)

 

Kuopion kesäkauden avajaiset päättyivät ihastuttavaan Marita Taavitsaiseen ja Riskit Herroihin. Maritan esitys keräsi torilavan läheisyyden täyteen kuuntelijoita. Hänen karismansa välittyi yleisöön asti ja hän osasi ottaa yleisön hyvin haltuunsa. Kappaleista kuultiin monia hittejä kuten Andre, mikä sai yleisön laulamaan ja tanssimaan mukana. 

 

Kuva: Marita Taavitsainen ja Riskit Herrat (Mika Antikainen)

 

Tapahtumana Kuopion kesäkauden avajaiset olivat ainutlaatuinen kokemus, jossa pääsi näkemään ja kuulemaan upeita esityksiä. Oli ihanaa nähdä, että vaikka sää olikin viileä koko viikonlopun, olivat ihmiset silti löytäneet hyvin torille. Aion kyllä osallistua tapahtumaan jatkossakin.

Teksti: Oona Tuuri

Kuvat: Milja Hirvonen, Mika Antikainen, Roosa Havukainen

Nämä voisivat kiinnostaa sinua