Elämykset ja aktiviteetit

Koe Kuopio 360 astetta

30.6.2022

Maalta, vesiltä ja ilmasta – Koe Kuopio 360 asteen näkökulmasta!

Kompaktiin Kuopioon on helppo tutustua. Ruutukaavakeskustan kadut johdattavat tunnelmallisille rännikaduille ja tutustumaan keskustaan kävellen. Voipa aluetta katsoa myös vesiltä tai ilmasta käsin.

 

KÄVELLEN

Naiset katsovat karttaa

Kuopion kaupunkikartta
Nappaa kaupunkikeskustan printtikartta mukaasi ja koe keskusta kävellen. Kuopion keskusta noudattaa ruutukaavaa, joten se on helppo saavuttaa myös jalkaisin. Rauhalliset rännikadut ovat ainutlaatuinen osa Kuopiota, eikä niitä näe bussin tai katujunan kyydistä. 

Hinta 0€ | Muailman Napa Shopista ja keskustan alueen hotelleista

Kaupunkiseikkailupeli
Cityspotting™ Kuopio -kaupunkiseikkailupeli kuljettaa kesäilijää ympäri Kuopiota erilaisiin kaupunki-, luonto- ja liikuntaseikkailuihin. Mukaan tarvitaan vain älypuhelin, sillä peli toimii verkkosovelluksessa. Rastit on suunniteltu aikuisille, mutta ne sopivat myös lasten kanssa kierrettäviksi.

Hinta 36€
https://www.cityspotting.fi/collections/kuopio/products/kuopio 


Kuopion oppaiden kierrokset
Keskustan elämään voi tutustua myös Kuopion oppaiden kävelykierroksilla. Oppaan johdolla tutustutaan viehättävään Valkeiseen, kierretään pitkin Väinölänniemeä, kuullaan tarinoita entisajan ja nykypäivän Kuopiosta sekä saadaan tietää millaisia mieleenpainuvia tai huvittavia rötöksiä Kuopiossa on tapahtunut.

Hinta 10€/hlö | Lähtö torilta Siskotyttö-patsaalta, Väinölänniemen kierrokselle lähdetään Piispanpuistosta.
https://www.kuopionoppaat.com/kesan-2021-kavelykierrokset

 

 

AJELLEN 

Sähköskuuttaajat kadulla

Sähköpotkulauta
Kuopiossa saa vuokratuksi useamman merkkisiä sähköpotkulautoja eli skuutteja. Laudat saa käyttöönsä mobiilisovelluksen avulla, ja niiden käyttö maksetaan käytetyn ajan mukaan.

Pyörätaksi
Pyörätaksilla pääsee tutustumaan kaupunkiin 25–50 minuuttia kestävillä kiertoajeluilla. Riksan voi napata lennosta tai pysäkiltä, ja sillä voi hurauttaa haluamaansa paikkaan. Biketaksin kyytiin mahtuu 2–3 ihmistä, ja se liikennöi 3–4 kilometrin säteellä keskustasta.

Hinta alkaen 5€ päivällä ja 10€ ilta-aikaan (kello 18 jälkeen). Kiertoajelut 25–50€ reitistä riippuen
https://www.biketaxi.fi/

Kaupunkipyörät
Sähköavusteinen kaupunkipyörä on mainio menopeli Kuopiossa, jossa korkeuserot tyypillisesti kuuluvat asiaan. Pyörät on tarkoitettu yli 15-vuotiaille henkilöille, ja niillä voi ajaa kerrallaan 30 minuuttia. Vilkku-fillarin voi vuokrata koko kesäkaudeksi tai minuutti-, päivä-, viikko- tai kuukausitaksalla. 

Käyttöoikeudet 0,10€/min, 5€/pv, 10€/vk, 20€/kk, 40€/3kk ja 60€/kausi
https://kaupunkipyorat.kuopio.fi/ 

Katujuna
Katujuna Kukko-Pekka kuljettaa kaikenikäiset läpi Kuopion maisemien. Kyytiin voi hypätä vaikkapa torilta, Kuopion museolta, satamasta tai Väinölänniemeltä. Kaupunkikierros kestää noin 50 minuuttia. Päivälipulla saa ajella rajattomasti. 

Liput 7€/aikuinen ja 5€/lapsi (alle 12-v)
https://www.katujunat.fi/kuopio/


Kiertoajelu Hop-On Hop-Off -bussilla
Torilta pääsee kätevästi hyppäämään Hop-On Hop-Off -kaupunkibussiin. Bussi liikennöi päivittäin viisi kertaa, ja se lähtee Kuopion torilta kello 9, 11, 13, 15 ja 17. Bussilla pääsee esimerkiksi satamaan, Rauhalahteen, Bellanrantaan ja Puijolle. Päivälipulla saa ajella rajattomasti Hop-On Hop-Off -laivalla ja bussilla. Kyytiin voi hypätä miltä tahansa pysäkiltä.

Päivälippu 10€/hlö, perhelippu 25€/2 aikuista + 2 alle 16-vuotiasta lasta
https://www.kuopiotahko.fi/hop-on-hop-off/

 

 

ILMASTA

Ilmakuva

Vesilentotaksi
Kuopion pääsee kokemaan ilmasta käsin hyppäämällä vesilentotaksin kyytiin. Lentoja tehdään touko-syyskuussa Kuopion satamassa. Liikkeelle lähdetään hotelli Scandicin takaa, ja ennakkovarausta suositellaan. Ilmassa ollaan noin 10 minuuttia ja kyytiin mahtuu 1–3 matkustajaa.

Elämyslento 90€/hlö (min. 3hlö) tai 270€/lento
https://www.vesilentotaxi.fi/

 

Puijon torni
Kuopion oma maamerkki on tietysti 75 metriä korkea Puijon torni. Tornin huippu sijaitsee 224 metriä Kallaveden pinnan yläpuolella ja peräti 306 metriä meren pintaa korkeammalla. Tornista avautuvat upeat maisemat yli Kuopion.

Liput aikuisille 8€, opiskelijoille ja eläkeläisille 6€, lapsille (4-15-v) 5€. Torni on avoinna joka päivä.
https://www.puijopeak.fi/

 

 

VESILTÄ

Sisävesiristeilyt
Kuopion satamasta lähtee sisävesiristeilyjä, joiden kyydissä pääsee ihastelemaan kaupunkia Kallavedeltä käsin. Laivojen kyydissä voi tutustua Saaristokaupunkiin, sen kanaviin sekä opastetusti Vaajasaloon.

Hinnat 20€/aikuinen, 17€/alennusryhmät ja 10€/lapset + mahdollinen lounas tai illallinen
https://www.roll.fi/
https://koskilaiva.com/


Kiertoajelu Hop-On Hop-Off -laivalla
Satamassa kohtaavat myös Hop-On Hop-Off -bussit ja -laiva. Laiva lähtee laiturista kello 12 ja 14.30. Sen reitti kulkee Bellanrannan kautta Matkailukeskus Rauhalahteen ja samaa reittiä takaisin. Laiva liikennöi 15.–22.6. ja 27.6.–14.8.2022. Päivälipulla saa ajella rajattomasti sekä laivalla että bussilla.

Päivälippu 10€/hlö, perhelippu 25€/2 aikuista + 2 alle 16-vuotiasta lasta
https://www.kuopiotahko.fi/hop-on-hop-off/


Melomalla
Kallavedellä voi myös meloa ja tutkia maisemia omatoimisesti. Kuopion Seikkailukeskukselta voi vuokrata SUP-lautoja ja kajakkeja ja lähteä seikkailemaan. Molempiin lajeihin on tarjolla myös alkeiskursseja.

Hinnat yksikkökajakille tai SUP-laudalle 10€/tunti
https://seikkailukeskus.johku.com/fi_FI

 

Teksti: Oodia / Heta Jyrälä

Kuvat: Oodia / Roosa Kosunen, Wille Markkanen, Kuopion kaupunki / Vicente Serra

Artikkelin kohteet

Vesilentotaksi

Vesilentotaksi on hieno tapa nähdä Kuopiota! Lennon aikana näet yläilmoista upeat maisemat Kuopion keskustasta, saaristosta ja Puijontornista.

Lue lisää

Katujuna

Kuopion katujunan kyydissä pääset kiertämään kesäisin Kuopion parhaimpia paikkoja satamassa ja keskustassa.

Lue lisää

Nämä voisivat kiinnostaa sinua