Elämykset ja aktiviteetit

Koe Kuopio 360 astetta

29.6.2023

Maalta, vesiltä ja ilmasta – Koe Kuopio 360 asteen näkökulmasta!

Kompaktiin Kuopioon on helppo tutustua. Ruutukaavakeskustan kadut johdattavat tunnelmallisille rännikaduille ja tutustumaan keskustaan kävellen. Voipa aluetta katsoa myös vesiltä tai ilmasta käsin.

 

KÄVELLEN

Naiset katsovat karttaa

Kuopion kaupunkikartta
Nappaa kaupunkikeskustan printtikartta mukaasi ja koe keskusta kävellen. Kuopion keskusta noudattaa ruutukaavaa, joten se on helppo saavuttaa myös jalkaisin. Rauhalliset rännikadut ovat ainutlaatuinen osa Kuopiota, eikä niitä näe bussin tai katujunan kyydistä. 

Hinta 0 € | Muailman Napa Shopista ja keskustan alueen hotelleista sekä liikkeistä

Kaupunkiseikkailupeli
Cityspotting™ Kuopio -kaupunkiseikkailupeli kuljettaa kesäilijää ympäri Kuopiota erilaisiin kaupunki-, luonto- ja liikuntaseikkailuihin. Mukaan tarvitaan vain älypuhelin, sillä peli toimii verkkosovelluksessa. Rastit on suunniteltu aikuisille, mutta ne sopivat myös lasten kanssa kierrettäviksi.

Hinta 29 €
https://www.cityspotting.fi/collections/kuopio/products/kuopio 


Kuopion oppaiden kierrokset
Keskustan elämään voi tutustua myös Kuopion oppaiden kävelykierroksilla. Oppaat kierrättävät myös pitkin Väinölänniemeä sekä mahdollisuutena on lähteä opastetulle risteilylle pitkin Kallavettä. Oppaiden mukana päästään kuulemaan tapahtumarikkaita tarinoita vilkkaan Kauppakadun varrelta. Myös paikallisten herkkujen maistaminen samalla Kuopioon tutustuen on mahdollista. 

Hinta 10 €/hlö | Lähtö torilta Siskotyttö-patsaalta, Väinölänniemen kierrokselle lähdetään Piispanpuistosta. Kuopion taivaan alla -kierrokselle lähtö Musiikkikeskukselta.
https://www.kuopionoppaat.com/kes%C3%A4-2023

 

 

AJELLEN 

Sähköskuuttaajat kadulla

Sähköpotkulauta
Kuopiossa saa vuokratuksi useamman merkkisiä sähköpotkulautoja eli skuutteja. Laudat saa käyttöönsä mobiilisovelluksen avulla, ja niiden käyttö maksetaan käytetyn ajan mukaan. Kuopiosta löytyy muun muassa Tier sekä Bird -sähköpotkulaudat.

Aloitusmaksu 1 € ja hinta alkaen 0,20 € /minuutti

Pyörätaksi
Pyörätaksilla pääsee tutustumaan kaupunkiin 25–50 minuuttia kestävillä kiertoajeluilla. Valittavana on kierrokset Väinölänniemen tai Valkeisenlammen ympäri sekä 50 minuuttia kestävä Kuopio City Tour. Riksan voi napata lennosta tai pysäkiltä, ja sillä voi hurauttaa haluamaansa paikkaan. Biketaxsin kyytiin mahtuu 2–3 ihmistä, ja se liikennöi 3–4 kilometrin säteellä keskustasta.

Hinta alkaen 5 € päivällä ja 10 € ilta-aikaan (kello 18 jälkeen). Kiertoajelut 25–50 € reitistä riippuen
https://www.biketaxi.fi/

Kaupunkipyörät
Sähköavusteinen kaupunkipyörä on mainio menopeli Kuopiossa, jossa korkeuserot tyypillisesti kuuluvat asiaan. Pyörät on tarkoitettu yli 15-vuotiaille henkilöille, ja niillä voi ajaa kerrallaan 30 minuuttia. Vilkku-fillarin voi vuokrata koko kesäkaudeksi tai minuutti-, päivä-, viikko- tai kuukausitaksalla. 

Käyttöoikeudet 0,10 €/min, 5 €/pv, 10 €/vk, 20 €/kk, 40 €/3kk ja 60 €/kausi
https://kaupunkipyorat.kuopio.fi/ 

Katujuna
Katujuna Kukko-Pekka kuljettaa kaikenikäiset läpi Kuopion maisemien. Kyytiin voi hypätä vaikkapa torilta, Kuopion museolta, satamasta tai Väinölänniemeltä. Kaupunkikierros kestää noin 50 minuuttia. Päivälipulla saa ajella rajattomasti. 

Liput 8 €/aikuinen ja 6 €/lapsi (alle 12-v)
https://www.katujunat.fi/kuopio/

 

 

ILMASTA

Ilmakuva

Vesilentotaksi
Kuopion pääsee kokemaan ilmasta käsin hyppäämällä vesilentotaksin kyytiin. Lentoja tehdään kesä-syyskuussa Kuopion satamassa. Liikkeelle lähdetään hotelli Scandicin takaa, ja ennakkovarausta suositellaan. 

Maisemalento 10 min 90 € + alv  (min 2 hlö).
https:/https://www.weflyfinland.fi/Lentopalvelut/index.html/www.vesilentotaxi.fi/

 

Puijon torni 
Kuopion oma maamerkki on tietysti 75 metriä korkea Puijon torni. Tornin huippu sijaitsee 224 metriä Kallaveden pinnan yläpuolella ja peräti 306 metriä meren pintaa korkeammalla. Tornista avautuvat upeat maisemat yli Kuopion.

Liput aikuisille 8€, opiskelijoille ja eläkeläisille 7€, lapsille (4-12-v) 5€. Torni on avoinna  ma-la 10-18 ja su 10-16.
https://www.puijopeak.fi/

Tuolihissi

Kesäisin Puijon torniin ja Puijon majalle on mahdollista päästä myös tuolihissillä. Tuolihississä on yhteensä 43 tuolia. Jokaiseen tuoliin mahtuu kaksi henkilöä. Lasten tulee matkustaa aikuisten seurassa. Hississä on hyvät näköalat Puijolle ja lähimaisemiin. 

Kesän 2024 aukioloajat julkaistaan täällä. 

 

VESILTÄ

Sisävesiristeilyt
Kuopion satamasta lähtee sisävesiristeilyjä, joiden kyydissä pääsee ihastelemaan kaupunkia Kallavedeltä käsin. Laivojen kyydissä voi tutustua Saaristokaupunkiin, sen kanaviin sekä opastetusti Vaajasaloon.

Tutustu reitteihin ja hintoihin: 
https://www.roll.fi/
https://koskilaiva.com/

Melomalla
Kallavedellä voi myös meloa ja tutkia maisemia omatoimisesti. Kuopion Seikkailukeskukselta voi vuokrata SUP-lautoja ja kajakkeja ja lähteä seikkailemaan. Molempiin lajeihin on tarjolla myös alkeiskursseja.

Katso ajankohtaiset palvelut ja hinnat:
https://seikkailukeskus.johku.com/fi_FI/kuopion-seikkailukeskus-oy

 

Teksti: Oodia / Heta Jyrälä, Oona Tuuri

Kuvat: Oodia / Roosa Kosunen, Wille Markkanen, Kuopion kaupunki / Vicente Serra

Artikkelin kohteet

WeFly

WeFly maisemalento upea tapa nähdä Kuopiota! Lennon aikana näet yläilmoista upeat maisemat Kuopion keskustasta, saaristosta ja Puijosta.

Lue lisää

Katujuna

Kuopion katujunan kyydissä pääset kiertämään kesäisin Kuopion parhaimpia paikkoja satamassa ja keskustassa.

Lue lisää

Nämä voisivat kiinnostaa sinua