Ajankohtaista

Kuopion katusoittofestareiden voittajat 2022

2.6.2022

Kuopion Katusoittofestareista päästiin nauttimaan jälleen kesäkauden avajaisten yhteydessä parin vuoden tauon jälkeen. Siskotyttöaukiolle kerääntyi päivän mittaan kaiken ikäistä yleisöä nauttimaan livemusiikista ja päivän aikana kuultiin jopa 16 esiintyjää erilaisia musiikkityylejä edustaen. Katusoittofestareiden maine on kantautunut jopa Etelä-Suomeen, sillä nuori energinen räppäri Aaro Mikael ajoi esiintymään Kuopioon Espoosta asti.

Kuopion Katusoittofestarit ovat aikoinaan saaneet alkunsa tuomaristossa toimineen Matti Sariolan, sekä hänen ystävänsä Jaakko Kosusen ideasta elävöittää Kuopion toria erilaisten tapahtumien avulla, joista katusoitto oli yksi esimerkki. Katusoittaminen on Sariolalle tuttua puuhaa, sillä he ovat käyneet myös itse esiintymässä Kuopion torilla yhdessä Kosusen kanssa. Sariola kertoi haaveilevansa, että Kuopiosta voisi tulla Suomen katusoiton keskus.

 

 

"Tervetuloa soittamaan!" -Matti Sariola

 

Kuva: katusoittofestareiden "isä" Matti Sariola

 

Katusoittofestareiden esiintyjäkattauksen starttasi mies ja kitara -kombo Pelkkä Antti. Parin vuoden keikkatauko sekä aiempi kokemus katusoitosta Kuopion torilla oli innoittanut Anttia osallistumaan Katusoittofestareille. Antti on aloittanut soittamaan jo 10 vuoden ikäisenä ja tehnyt myös omia biisejä vuosituhannen vaihteesta asti. “Jos yksikin kuuntelee, niin se on jo hyvä yleisö”, hän kommentoi iloisesti ja kannustavasti muille katusoittoa harkitseville.

 

“Jos yksikin kuuntelee, niin se on jo hyvä yleisö” -Pelkkä Antti

 

Kuva: Pelkkä Antti

 

“Ihana että oli yleisöä, vaikutti heti fiilikseen” kommentoi Boyar bändin perustaja Petra esiintymisen jälkeen. Boyarin tarina on alkanut Petran opinnäytetyöstä Joensuun koservatoriossa, jonka jälkeen bändi on jäänyt elämään. Bändi osallistui jo toistamiseen Kuopion Katusoittofestareille, sillä he kokevat tällaisten kesätapahtumien olevan yksiä parhaimmista paikoista tavoittaa uutta yleisöä. Boyar kannustaa myös muita katusoiton pariin matalalla kynnyksellä.

 

Kuva: Boyar

 

Katusoittofestareilla nähtiin myös Siilinjärveläinen perinteistä haitarimusiikkia soittavat Kulkuriveljet, jotka soittivat tunnettuja tanssikappaleita Siskotyttöaukiolla. Kulkuriveljet ovat tavanneet aikoinaan toisensa Siilifolkissa ja päättäneet lähteä soittamaan porukalla sen enempää yhdessä harjoittelematta. Vaikka yhteisiä harjoituksia ei ole juurikaan pidetty, Kulkuriveljien Heikki Niskanen kuitenkin kertoo soittaneensa haitaria itsekseen lähes 50 vuoden ajan. Katusoiton pariin Kulkuriveljet kannustavat muita lähtemään uteliaisuuden kautta.

 

Kuva: Kulkuriveljet

 

Kuopion Katusoittofestareiden tuomaristossa nähtiin tänä vuonna SawoHouse Undergroundin edustaja Juha Miettinen, joka oli hyvillä mielin kuuntelemassa monikirjavaisia katusoittajia. Miettinen kertoi tällaisten tilaisuuksien olevan jopa eturivipaikka katsoakseen millaisia esiintyjiä voisi mahdollisesti saada SawoHousen terassille esiintymään tulevaisuudessa. Tulevasta kesästä on tulossa vilkas myös SawoHousella. Näin kesäaikaan pääsee nauttimaan etenkin Garden Live -keikoista, ruuan ja juoman kera.

 

Kuva: Juha Miettinen Sawohouse Undergroundilta toimi katusoittofestareiden tuomaristossa

 

Kuopion katusoittofestareiden 2022 voittajat

 

Katusoittofestareiden voittajat palkittiin Kuopion kesäkauden avajaisissa lauantaina 28.5.

Tuomaristo valitsi  Vuoden katusoittajaksi yksimielisesti “Lemmen Julma Valtikka” -kokoonpanon. Tuomaristo korosti valinnassaan yhtyeen kykyä saada yleisö mukaan tunnelmaan ja esitys edusti vahvasti katusoittohenkeä. Lemmen Julma Valtikka sai palkinnoksi keikkavarauksen yhdessä sovittavaan tulevaan toritapahtumaaan, kunniakirjan sekä bonuksena myös kesäkeikan SawoHouse Undergroundiin tai Garden Liveen.

Palkinnot jakoi tuomariston edustajina toimineet Katusoittofestareiden "kummisetä" Matti Sariola ja Milja Hirvonen Kuopion keskustan kehittämisyhdistykseltä. 

 

Kuva:  Vuoden katusoittaja palkinnon sai Lemmen Julma Valtikka -kokoonpano, palkinnon otti vastaan Tommi Markkanen.

 

Kuva: Vuoden katusoittaja Lemmen Julma Valtikka (kuva Marko Paakkanen)

 

Yleisön suosikki palkinnon selkeällä äänienemmistöllä voitti "Evil Crane" (Niko Löytäinen), joka esitti coverbiisejä sekä omaa tuotantoaan herkällä ja erottuvalla tyylillään. Hän sai palkinnoksi 100€ lahjakortin F-Musiikille sekä kunniakirjan. 

 

Kuva: Yleisön suosikki palkinnon voitti Evil Crane eli Niko Löytäinen, palkinnon ojensi ohjensi Kuopion keskustan kehittämisyhdistykseltä MIlja Hirvonen.  (kuva Marko Paakkanen)

 

Kuva: Yleisön suosikki Evil Crane

 

Tuomaristossa vaikuttivat tänä vuonna Matti Sariola (Kuopion katusoittofestareiden kummisetä 2018), Juha Miettinen (Sawohouse Undergroud), Timo Mykkänen ja Markku Nissinen ( F-musiikki) ja Milja Hirvonen ( Kuopion Keskus ry.)

 

Lämmin kiitos kaikille Kuopion katusoittofestareiden 2022 mahtaville esiintyjille

Pelkkä Antti, Boyar, Jone Peckarin, Kulkuriveljet, Jäkälä Duo, Juunia Honkanen & Veera Nurmela, Sami Mönkkönen, Evil Crane, Värjö, Välähdyksiä Kollektiivi, Eleto!, Beepa, Sylvain Tollis, Lemmen Julma Valtikka, Aaro Mikael, Henna Oravainen

 

Kuopion Katusoittofestarit järjesti Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys yhteistyökumppaneinaan F-musiikki Kuopio, SawoHouse Underground ja Hurry Events.

Teksti: Roosa Havukainen

Kuvat: Roosa Havukainen, Marko Paakkanen

Nämä voisivat kiinnostaa sinua