Elämykset ja aktiviteetit

Kuopion keskustan aktiviteetit ja elämykset

30.6.2022

Kuopiossa riittää elämyksiä ja aktiviteetteja. Otetaanko matsi biljardissa, käydäänkö tutustumassa mammuttiin tai seikkaillaanko pakohuoneessa - vai miten olisi idyllinen kävelyretki puistoissa ja rannoilla Kuopion oppaiden opastuksella?

pakohuone

 

Ratkaise pakohuonepelien arvoitukset

Ratkaisetko arvoituksen 60 minuutissa ja pääset pakoon? Kuopion keskustasta voit kolme eri pakohuonepelejä tarjoavaa yritystä - Arwoitus rautatieasemalla, Metka pakopelit rautatieaseman läheisyydessä ja Hämmennys Haapaniemenkadulla. Valinnanvaraa siis riittää!

Pakohuonepelit ovat pääsääntöisesti yli 12-vuotiaille sopivia elämyksiä, joissa tehdään tehtäviä ja ratkotaan arvoituksia. Kuopion keskustan ympäristössä voit muun muassa lähteä Risto risteilyisännän kanssa risteilemään, yrittää paeta mökistä lukkojen takaa tai auttaa Paavoa saamaan rakkaan lelunsa takaisin lapsiperheille hyvin sopivassa Lelukauppa-pakohuoneessa. Avaimet tehtävän ratkaisemiseen löytyvät yleensä tiimityöstä, nokkeluudesta ja paineensietokyvystä.

 

Kuopion Korttelimuseo

Tutustu elämään historian ja taiteen kautta

Kuopion kesässä on esillä valokuvataidetta monissa muodoissa. Lapset innostuvat erityisesti Kuopion museon hyönteisistä kertovasta näyttelystä ja VB-valokuvakeskuksella sukelletaan todellisuuden illuusioihin vaikuttavien valokuvien kautta.

Kuopion taidemuseossa järjestetään kesällä 2022 muun muassa Mikko Valtosen näyttely, joka puhuttanee erityisesti nuoria. Teoksissa käsitellään sarjakuvamaisella tyylillä monille tuttuja tunteita yksinäisyydestä ja yhteiskunnan odotuksista. Korttelimuseossa esillä on kahden itseoppineen taitelijan kannanotto ihmisen valintoihin ja kulutukseen.

Historian havinan pääsee kokemaan Minna Canthin kotitalo Kanttilassa tai Kuopion museossa, jossa tutustutaan ihmisen matkaan kivikaudelta nykypäivään sekä seurataan luonnon muuttumista mammuttien ajasta nykyhetkeen. Kuopion museo on käynyt läpi suuren remontin ja avannut ovensa yleisölle keväällä 2022. Nyt tavattavissa on jälleen Kuopion museon suuri, vaikuttava mammutti.

 

Valkeisenlampi

Helppo tapa tutustua Kuopion historiaan, on osallistua Kuopion oppaiden kävelykierroksille. Kuopion oppaat ovat ammattitaitoisia Kuopion alueen historiaan, tähän päivään ja tulevaisuuteen perehtyneitä oppaita. Osa ammattitaitoisista oppaista on erikoistunut johonkin teemaan, joita ovat esim. kuopiolaiset kauppias- ja teollisuussuvut, kuopiolaiset naiset yhteiskunnallisina vaikuttajina ja uranuurtajina, Minna Canth, Puijo, Kallavesi ja pohjoissavolainen ruoka. Kävelykierroksia järjestetään kesän läpi erilaisilla kävelyreiteillä kuten "Uutta ja vanhaa Kuopiota" ja "Viehättävä Valkeinen ja Hurmaava Hatsala". Saatavilla on myös kaikkia aisteja hemmottelevia elämyksiä esimerkiksi Maistellen Kuopiota -ruokakävelyjen ja -ruokakiertoajelujen sekä Vaajasalon risteilykierrosten merkeissä.

keilakukko

Haasta kaverit pelaamaan mestaruudesta

Torin alla Keilakukossa voi viettää aikaa niin keilauksen, dartsin, biljardin kuin lautapelienkin parissa. Myös Viihdekeskus Minnassa sijaitsevassa Bar Freetimessa voi heittää tikkaa, peleta biljardia tai perinteisiä lautapelejä, mutta kaverit voi haastaa vaikkapa pöytäcurling- ja PlayStation-turnaukseen.

Freetimen naapurissa on Virtuaalimaailma Warppi, jonka VR-peleissä voi uppoutua erilaisten pelien maailmaan itsekseen, kaksinpelinä tai isommalla porukalla. Hurjapäisimmät ajavat vuoristoradassa, kun taas leppoisampaa menoa kaipaavat voivat keskittyä maisemien tutkimiseen tai erilaisiin älypeleihin.

H-Talossa sijaitsee retropelien aarreaitta Game Over. Kaikenikäisille sopivassa pelimaailmassa pääsee kokeilemaan erilaisia konsoleita ja arcadelaitteita aina kasarilta saakka. Pelihuoneelta ostaa ja myy myös käytettyjä retropelejä.

kalastus

Hanki uudenlaisia elämyksiä

Haluatko järjestää ikimuistoiset treffit, hankkia koko porukalle VIP-kokemuksen kuopiolaisesta yöelämästä tai lähteä loman ohessa ratsastamaan ystävän kanssa? TrueKPOn kautta saa kätevästi hankituksi erilaisia elämyspaketteja itselle, perheelle, kaveriporukalle tai lahjaksi.

Elämää paikallisten tapaan voi kokea Doerz-palvelun kautta. Miten olisi tutustuminen Kallaveden antimiin kalastusoppaan johdolla tai lähteminen koiralenkille entuudestaan tuntemattoman kaverin kanssa? Elämyspalvelut sopivat hyvin myös paikallisille ja ovatkin yksi tapa kokea oma kotikaupunki uudella tavalla.

Teksti: Oodia / Heta Jyrälä

Kuvat: Oodia / Roosa Kosunen

Artikkelin kohteet

Kuopion Taidemuseo

Taidemuseo aloitti toimintansa vuonna 1980 entisessä pankkirakennuksessa, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, tuomiokirkon vieressä lähellä kauppatoria. Taidemuseo toimii Pohjois-Savon aluetaidemuseona, jonka tehtäviin kuuluu alueen kuvataiteen esittely, dokumentointi ja tutkimus.

Lue lisää

Kuopion Korttelimuseo

Kuopion korttelimuseo muodostuu yhdentoista vanhan puutalon muodostamasta korttelista. Kaikki Kuninkaankadun ja Kirkkokadun varrella olevat rakennukset ovat korttelin alkuperäistä rakennuskantaa.

Lue lisää

Kuopion Museo

Vuonna 1907 valmistunut Kuopion museo kuuluu kansallisromanttisen jugendarkkitehtuurin helmiin ja on Suomen kolmanneksi vanhin museoksi suunniteltu rakennus.

Lue lisää

Kuopion Sotaveteraanimuseo

Kuopion sotaveteraanimuseo sijaitsee tarkkampujapataljoonan päävartioissa, Tulliportinkatu 41 – vanhalla kasarmialueella.

Lue lisää

RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo

RIISA on aarre

Lue lisää

Arwoitus Kuopio

Pakopeli (room escape) on osallistujia aktivoiva, yhteistoiminnallinen elämys.

Lue lisää

Virtuaalimaailma Warppi

Virtuaalimaailma Warppi on nimensämukaisesti virtuaalitodellisuutta tarjoava elämyskeskus, jossa pääsee kokemaan eri pelejä- ja kokemuksia.

Lue lisää

Pelihuone Game Over

Game Over on perheystävällinen retropelihuone kaikenikäisille pelaajille! Pelihuone tarjoaa mukavan ja viihtyisän paikan kokeilla pelejä useilla eri konsoleilla ja arcadelaitteilla monelta eri aikakaudelta, aina 80-luvulta saakka!

Lue lisää

Nämä voisivat kiinnostaa sinua