Elämykset ja aktiviteetit

Kuopion sataman syleilyssä

1.8.2023

Ihastu paikalliseen Iitun kanssa!

Oletko yöpynyt kodikkaassa ja sympaattisessa Hotellilaiva Wuoksessa karataksesi arjen kiireitä ja hulinaa? Haluaisitko järvisaunakabinetti M/S Kekkoselle, joka vie sinut kesämökkitunnelmiin ja luonnonmaisemiin 70-luvun tyylisesti? Entä oletko koskaan aloittanut iltaa jo varhaisessa vaiheessa Kuopion kesäiltojen ykköskohteessa Makasiiniravintola Albatrossissa? Mitä spesiaalia näissä kaikissa kohteissa onkaan? 

Tule mukaan, niin kesäreportterimme Iitu Apell kertoo sinulle kokemuksistaan näiden sataman elämysten parissa!

Hotellilaiva Wuoksi

Hotellilaiva Wuoksi
Kuva: Milja Hirvonen

 

Kuopion satama on laivoja pullollaan, mutta tarjonnasta erottuu yksi, ainoa ja originaali Hotellilaiva Wuoksi! Oletko tiennyt, että Wuoksella ei ole baaria eikä ravintolaa, joten sinä ja seurueesi saatte nauttia majoituksen yhteydessä omia juomia ja ruokia? 

Wuoksella pääset kodinomaiseen tunnelmaan, karkaamaan arkea veden äärelle, sekä nauttimaan asioista, mitä hotelliyöltä eniten kaipaakaan - katettu aamiainen, puhtaat lakanat ja pehmoinen peti.

Laivoissa minua on aina kiehtonut se, että astuessaan laivaan ihminen konkreettisesti siirtyy maalta vesille, ”irtaantuu” maankamaralta ja kokee olevansa jossain kauempana kuin onkaan.

 

Wuoksi terassi
Kuva: Milja Hirvonen

 

Vaikka hotellilaiva Wuoksi ei liiku, tuo sama irtaantumisen kokemus tapahtuu välittömästi kun astelen laakongin kautta hotellilaivan kansiterassille. Ylhäällä minut vastaanottaa hymyilevä Olli, jonka lempeän palvelun myötä minulle tulee tervetullut ja kotoisa fiilis. Siten kuvailisin Wuoksea muutenkin - kuin kotiinsa olisi tullut! Perinteisiin hotelleihin verraten tämä laiva kun on hyvin pieni majoituspaikka, niin yöpyjälle tulee olo, kuin kaikki laivassa olevat olisi yhtä suurta perhettä.

Eli ”samassa veneessä ollaan” - kaikki hotelliyöpyjät keskenään suloisessa kuplassa. Enkä ole missään hotellissa kokenutkaan vastaavaa yhteishenkeä, minkä tämä laiva 20 huoneensa ja 50 majoituspaikkansa ansiosta tarjoilee. Wuoksessa saattaa tutustua vaikka saksalaiseen turistiperheeseen tai paikalliseen pariskuntaan, jotka ovat kotikaupunkilomalla - keskustelut kanssamatkustajien kanssa syttyvät epäsuomalaiseen tapaan hyvin herkästi, mikä on ihanaa!

 

Hotellilaiva Wuoksen terassilla
Kuva: Milja Hirvonen

 

Tutustuin Wuoksen tiloihin ja toimintaan päiväseltään, ja erityisesti minua sykähdytti tilojen persoonallisuus. Ruokasalissa oli tarjolla kodinomainen aamiainen, mikä oli yllättävän runsas siihen nähden, että laivan keittiö on vain 2,5 neliön kokoinen. Puuro ja höyrytetyt nakit olivat antimista minun lempparit!

 

Wuoksi lasit
Kuva: Milja Hirvonen

 

Kiertelimme Wuoksen esimiehen Ollin kanssa huoneita, joita on Wuoksella kolmessa kerroksessa. Sympaattiset huoneet majoittavat 2-4hlöä erilaisine sänkytyyppeineen ja jokaisessa huoneessa on omat suihkut ja wc:t, mikä tulee monelle varmasti yllätyksenä. Huoneissa on käytetty mukavasti värejä sekä pieniä järviaiheisia elementtejä. Erityisesti normaalista poiketen käytetyt beigen väriset lakanat sekä majakka-lyhdyt olivat laivan henkeen sopivia yksityiskohtia.

 

Wuoksi huone
Kuva: Milja Hirvonen

 

Erityisesti perhehuoneet sekä ylä- että alakannella olivat mieleeni, mutta sviitti omalla terassilla tarjoilee romantiikan nälkäisille parastaan. Lempipaikakseni tässä laivassa muodostui kuitenkin terassi ja erityisesti suloinen pesä, jossa oli ihan köllötellä ja kuunnella Kallaveden loiskintaa sekä tuntea lämmön ja tuulen ihollaan!

 

Iitu Wuoksella
Kuva: Milja Hirvonen

 

Älä siis lähde Kallavettä pidemmälle kalaan! Kun sinulle ja siipallesi tulee vapaailta, napatkaa sviitti Wuokselta. Ottakaa omat juomat ja tilatkaa syötävät kotiinkuljetuksella. Nauttikaa veden liplatuksesta ja rauhoittavasta tunnelmasta. Samalla hinnalla, mikä menisi edestakaisiin taksimatkoihin ja ravintolaillalliseen, saatte yön yli kestävän ihanan elämyksen aamupaloineen, Kuopion satamassa.

 

 

Järvisaunakabinetti - M/S Kekkonen

 

Iitu Satama
Kuva: Roosa Havukainen

 

Kuopiossa on monen monta saunalauttaa, jotka kuljettavat erityisesti bilekansaa - polttariporukoita ja ystäväseurueita. Mutta nyt löytyi sellainen helmi, joka tarjoilee saunalautan tunnelmaa luonnonläheisimmistä ja leppoisammista lähtökohdista!

Hypätessäni järvisaunakabinetti M/S Kekkosen kyytiin tuntuu ensiminuuteilla, kun olisin aikamatkalla 70-luvulla! Tämähän on kuin mummola tai kesämökki - Kallaveden päällä liplatteleva sellainen. 

Kapteeni Markku odotti minua ja ystäviäni hymy huulilla ja oli valinnut tunnelman luojaksi ja taustamusiikiksi Caterina Valentea. Tällaiselle musiikin kautta eläjälle tuo oli kuin kirsikka kakun päälle, mikä toi buustia heti tämän elämyksellisen matkan alkuun.    

 

Kapteeni Markku
Kuva: Roosa Havukainen

 

Muutenkin alakerran keittiö- ja ruokatilassa riitti ihasteltavaa; mahtipontinen ryijy, vanhaa aikaa kunnioittavat puiset tuolit nahkaisilla istuinosilla ja kukkakuvioiduilla froteepäällisillä oli minunkaltaiselle elämänmakuista sisustusta rakastavalle tyypille piristysruiske! Ei aina kaiken pidä olla valkoista ja skandinaavista - elämä saa näkyä ja tuntua - varsinkin kun sitä M/S Kekkosella on haettu.  

 

Järvisaunakabinetin sisällä
Kuva: Roosa Havukainen

 

Itse saunahan oli lautan alaosassa, jotta löylyistä on helppo pulahtaa järveen ja sieltä takaisin lämpimään. Puusauna tarjoili leppoisat ja lempeät löylyt, minkä jälkeen oli hyvä ottaa evästä ja virvokkeita yläkannella.

 

Järvisaunakabinetti
Kuva: Roosa Havukainen

 

Suurimman WAU-elämyksen M/S Kekkosessa koin, kun en meinannut uskoa silmiäni, mikä ihana yllätys löytyikään kansiterassin kupeesta. Ihana pieni makuukammari! Siitä tuli ehdoton lempimestani. Kammarin hellyyttävät verhot ja pikkuikkunat veivät minut kuvitteellisesti mökkitunnelmiin, jonnekkin kauas pois Kuopion sataman vesistöstä. Aivan kuin olisin pieni tytön tyllerö kesälomalla mummolassa.

 

Järvisaunakabinetti
Kuva: Roosa Havukainen

 

Sängyssä köllötellesäni havahduinkin, että tässä paatissa haluan joskus viettää pidemmän tovin ystävieni kanssa. En keksi oikeastaan täydellisempää ajanvietettä - 12 ystävystä, Kallavesi ja sen tarjoamat luonnon sopukat, kunnon puusauna, suppilauta ja kesäsää! Ja koska ruoka kuuluu myös tärkeänä osana rakkaiden ihmisten kanssa vietettävään aikaan, on Kekkosella asia huomioitu niin, että yläkannelta löytyy perinteisen kaasugrillin lisäksi pizzauuni ja lettupannu.  

Meidän reissullamme sattui hieno tilanne, kun vesilentokone teki nousun aivan vierestämme. Miten oli hieno hetki! Ja Markku kertoikin, että kyseenomaisen elämyksen voi yhdistää M/S Kekkosella seilailuun, mikä kuulosti ikimuistoiselta idealta. 

Kaikkinensa koen, että tässä järvisaunalautassa on ymmärretty huomioida kaikki ne asiat, mitkä kuuluu sekä onnistuneeseen juhlaan tai ihan vaan oleskeluun rakkaiden ihmisten kanssa. 

 

Järvisaunakabinetti
Kuva: Roosa Havukainen

 

Makasiiniravintola Albatrossi

 

Iitu Albatrossi
Kuva: Roosa Havukainen

 

Oletko ollut tietoinen, että kesän ykköskohde ja Kuopion suurin terassi Makasiiniravintola Albatrossi viihdyttää kävijöitä jo iltapäivästä eteenpäin? Mitäs jos tekisitkin poikkeuksen perinteiseen kaavaan ja starttaisit viihdeillan jo hyvissä ajoin ystäviesi tykönä Kuopion satamassa etkä kotisohvalla möllöttäen?

Albatrossi kantaa somessa ihan syystä #vainalbajutut hästägiä - onhan se nimittäin selvä homma, että jos ainutlaatuista bilemeininkiä kaipaa, niin sieltä sitä löytyy.

Me päätimme testata ystävien kanssa Albatrossin tunnelmaa jo alkuillasta lähtien ajan kanssa, ja kylläpä kannatti. Kun olimme paikan päällä hyvissä ajoin ennen suurinta ihmismassaa, löysimme Albasta paljon uusia puolia, mitä en ole aiemmin huomannutkaan.

Albaan saapuessamme iloiset järjestyksenvalvojat ottivat meidät lämpöisin fiiliksin vastaan ja aika nopsakasti siirryimme tilaamaan kukin mieluisia drinksuja terassin tiskille. Jäimme istuskelemaan ulos, sillä järvinäkymä ja sataman ihmisvilinä houkutti meitä pysähtymään hetkiseksi ennen makasiiniravintolan tanssilattian valojen vilinää. 

 

Makasiiniravintola Albatrossi
Kuva: Roosa Havukainen

 

Kuulumiset rauhassa rupateltuamme meille tuli fiilis, että nyt kun kerrankin ollaan ajoissa asemissa, niin lähdetään laulamaan karaokea! Tästä tuli hittituote, nimittäin jonot oli selkeästi lyhyemmät kuin loppuillasta ja kynnys esiintymäänkin hieman matalampi, kun talo ei ollut vielä aivan täynnä. Pidimme siitä, että jykevä karaokelava antaa laulajalle oikeasti mahdollisuuden ottaa halutessaan estradin haltuun, eikä lauleskella jossain pimeässä nurkassa, niinkuin monissa kapakoissa on.

 

Albatrossi
Kuva: Roosa Havukainen

 

Tanssilattialle siirtyessämme kiinnitin normaalista poiketen huomiota Alban sisustuksellisiin yksityiskohtiin sekä tilojen viihtyvyyteen ylipäätänsä. Seinillä oli paljon järviteemaa sekä vanhoja menopelejä käsitteleviä tauluja. Tuli tunne, että juuri tällaset persoonalliset yksityiskohdat on virkistävää vaihtelua nykytrendien mukaiselle baarisisustukselle.

Ja hei arvatkaas mitä! Huomasimme ystävän kanssa, että Alban uusitut vessat pastellien sävyisine ovineen ja kukkakoristeineen piilottivat sisälleen erään hauskan yllärin - tuplavessa! Nimittäin erään wc-oven avatessamme huomasimme, että siellähän kökötti yhden pöntön sijasta kaksi pönttöä! Eli kun tuntuu, että kaverin kanssa haluaa supattaa salaisuudet rauhassa kesken baari-illan, niin tässä kopissa se onnistuu. Haha!

 

Albatrossin vessa
Kuva: Milja Hirvonen

 

Ilta alkoi taittua kohti puolta yötä, mikä tarkoitti sitä, että loputkin yöeläjistä alkoivat löytää tiensä paikan päälle. Tässä kohtaa ei enää paljoa tullut tilojen yksityiskohtia ihasteltua eikä karaokea laulettua, kun tampattiin ystäväporukalla tanssilattia taatusti tasaisemmaksi, mitä se alkujaan oli! Ja nyt päästiin siihen tuttuun meininkiin, mitä Alba aina tarjoilee! Koko tanssilattia on yhtä isoa ystäväporukkaa ja biiseistä nautiskellaan toinen toisensa jälkeen.

 

Albatrossi tanssilattia
Kuva: Roosa Havukainen

 

Lempipaikakseni tänäkin iltana muodostui terassi, koska se on ihan omaa laatuaan. Useat leveät pariovet tekevät ulospäin olon, kuin olisit sisällä baarissa muiden kanssa. Tunnet siis sisälläkin olevien ihmisten läsnäolon sekä biisien jytkeen, mutta isosta ihmismassasta huolimatta terassilla on tilaa hengittää ja samalla nautiskella kesäillasta satamamaisemissa.

Kyllä kannatti testata Alban alkuillan tunnelmat, niistä jäi mieluisa kokemus, jonka aion jatkossakin muistaa alkuillan suunnitelmia miettiessäni. Mutta eihän Alban yöllisille kemuille silti mikään vedä vertoja!

 

Albatrossin tiskillä
Kuva: Roosa Havukainen

Teksti: Iitu Apell

Kuvat: Roosa Havukainen, Milja Hirvonen

Nämä voisivat kiinnostaa sinua