Kauppatori

Markkinahumua ja kalakukkomestareita

31.1.2023

Perinteiset Kuopion Tammimarkkinat polkaistiin jälleen käyntiin aurinkoisessa pakkassäässä kahden vuoden tauon jälkeen. Tapahtuma houkutteli runsaasti iloisia markkinavieraita torille. Markkinoiden yhteydessä kilpailtiin myös kalakukon leivonnan Suomen mestaruudesta yritys- kotileipuri- ja juhlakukkosarjassa.

Pirkko Pelkonen saapui Tammimarkkinoille kohtaamaan ystäviään, katselemaan markkinatunnelmaa. Pelkonen on asunut 65 vuotta Kuopiossa ja muistelee Tammimarkkinoiden kuuluneen vuosittaisiin perinteisiin.

"Ennen markkinoilla tuli tehtyä enemmän ostoksia kun oli omat lapset mukana. Nykyään markkinat ovat minulle enemmän ajanvietettä. Tammimarkkinat tuovat Kuopion talviselle torille eloisuutta kuin kesäinen toripäivä. " Pelkonen toteaa

Hän kertoo toivovansa, että Kuopion tori olisi ympäri vuotisesti yhtä eläväinen ja kauppiaita löytyisi torilta vuodenajasta riippumatta. 

Käynti Tammimarkkinoilla kuuluu 65 vuotta Kuopiossa asuneen Pirkko Pelkosen perinteisiin

 

Anssi Asikainen saapui yhdessä poikansa Alpon kanssa katsomaan markkinatunnelmaa. Varsinaista ostoslistaa markkinoille ei ennakkoon laadittu, mutta useimmiten kotiin viemisiksi markkinoilta on lähtenyt ainakin yksi perinteinen viipurinrinkeli. Asikaiselle Tammimarkkinat ovat olleet perinne lapsuudesta saakka, joka jatkuu nyt myös omien lasten kanssa. Muistojen mukaan markkinatoiminta on ollut entisaikaan eläväisempää ja kauppaa on käyty rohkeammin.

”Muistan kuinka esimerkiksi lakukauppiaat huutelivat ennen kojuiltaan, ehkä semmoinen eläväisempi markkinameininki on nykymarkkinoilta hävinnyt” Asikainen kuvailee.

Anssi ja Alpo Asikainen nauttivat torilla lihapiirakoista

 

Tänä vuonna Kuopion Tammimarkkinoille osallistui lähes 50 kauppiasta ympäri Suomen. Mukana olivat myös Tamneuleen Janne Rauta ja Päivi Partanen, jotka edustavat pientä tamperelaista perheyritystä. Tamneulelle on kertynyt kokemusta Tammimarkkinoista jo useamman vuoden ajan, sillä he ovat olleet mukana Kuopion talvisilla markkinoilla jo vuodesta 1994 saakka.

”Kuopio on kiva ja helppo kauppapaikka. Kierrämme paljon erilaisilla markkinoilla, mutta Kuopio on tällä hetkellä pohjoisin paikka missä käymme. Tämä on mukavan lähellä Tamperetta” taustoittaa Janne Rauta.

Vuosien saatossa kauppiaat ovat tulleet markkinavieraille tutuksi, jonka myötä on syntynyt myös pidempia asiakassuhteita. Tamneuleen teltalla istui myös iloinen asiakas Taisto, joka oli saapunut tervehtimään Tamneuleen kauppiaita Tammimarkkinoiden kunniaksi.

”Ostin 20 vuotta sitten heiltä karvalakin, jonka jälkeen olen vuosittain käynyt tervehtimässä Jannea ja Päiviä. Tästä on muodostunut itselleni jo perinne” kertoo Taisto.

Tamneuleen kauppiaat Janne Rauta ja Päivi Partanen pitävät Kuopion toria hyvänä kauppapaikkana

 

Kuopion Tammimarkkinoiden yhteydessä kilpaillaan perinteisesti kalakukon leivonnan Suomen mestaruudesta.  Tänä vuonna tuomaristossa elintarvikealan asiantuntijaa ja Savonia-ammattikorkeakoulua edusti TKI- asiantuntija Johanna Kantala, joka oli innoissaan tuomaroimassa kalakukkokilpailua ja tutustumassa uusiin makuelämyksiin ammattinsa puolesta. 

Kalakukon leivonnan SM-kilpailuun osallistui yhteensä 14 kalakukkoa, joka oli hieman vähemmän kuin aikaisempina vuosina.

"Onkohan kalakukon perinne osaaminen katoamassa, sillä useimmiten kalakukon leivonnan perinne siirtyy perheen jäseneltä toiselle. Voi myös olla, että nykyaikaisella nopealla ja helpolla ruokakulttuurilla on vaikutusta asiaan.” Kantala pohtii.

Savonian Johanna Kantala osallistui ilomielin kalakukkokisan tuomaristoon

 

Kalakukon leivonnan SM-kilpailuiden yrityssarjan voiton vei tänä vuonna Leipomoliike Irene Partanen. Kotileipurisarjan voittajaksi kruunautui 11 kerran Kirsti Rytkönen ja juhlakukkosarjan selkeän äänienemmistön sai Elisa Nurmi.

Lue lisää kalakukon leivonnan SM-kilpailusta ja voittajista täältä.

Vuoden 2023 kalakukkomestarit yhteiskuvassa kaupungintalon edustalla

Teksti: Roosa Havukainen

Kuvat: Roosa Havukainen

Nämä voisivat kiinnostaa sinua