Kauppatori

Markkinahumua ja kalakukkomestareita 2024

24.1.2024

Perinteiset Kuopion Tammimarkkinat polkaistiin jälleen käyntiin aurinkoisessa pakkassäässä. Tapahtuma houkutteli runsaasti iloisia markkinavieraita torille. Markkinoiden yhteydessä kilpailtiin myös Kalakukon leivonnan Suomen mestaruudesta yritys- kotileipuri- ja juhlakukkosarjassa.

Tammimarkkinat startattiin tänäkin vuonna oikein mukavan aurinkoisessa säässä ja markkinatunnelmaa kohotti torin kaiuttimista kaikuva Esa Pakarisen Lentävä Kalakukko. Torilla oli jo heti aamupäivästä oikein mukava määrä ihmisiä kiertelemässä ja katselemassa tarjontaa. Paikalle oli saapunut myös kuopiolainen pariskunta Niko Leinonen ja Mira Keinänen

"Käymme yleensä aina kiertelemässä ja katselemassa, kun torilla on markkinat tai jokin muu tapahtuma. On kiva kun torilla tapahtuu ja ihmiset ovat iloisin mielin liikenteessä" , kertoo Niko ja Mira. 

Niko ja Mira ovat käyneet myös aiempina vuosina Tammimarkkinoilla ja yleensä mukaan markkinoilta tarttuu perinteiseen tyyliin metrilakuja tai jotain muuta hyvää syötävää, harvemmin kuitenkaan mitään tavaroita. Markkinoille heidät saa aina uudestaan tulemaan mukava markkinafiiilis ja hyvä ruoka. 

 

Niko Leinonen ja Mira Keinänen fiilistelemässä Tammimarkkinoiden tunnelmaa

 

Tänä vuonna Tammimarkkinoille saapui noin 70 kauppiasta. Yksi näistä kauppiaista on Mia Putula, joka miehensä kanssa edustaa Styleone nimistä yritystä. Mia ja hänen miehensä Marko ovat kiertäneet markkinoilla myymässä jo 20 vuoden ajan. He ovat kotoisin Asikkalasta, mutta kiertävät ympäri Suomen eri markkinoilla myymässä kesäisin ja talvisin. Näin talvisin heidän valikoimaan kuuluu villavaatteita, lämpimiä pipoja ja hanskoja sekä muita talvituotteita kylmille pakkaskeleille.

Kuopion Tammimarkkinoilla he ovat olleet ensimmäisen kerran myymässä 2000 -luvun vaihteessa ja siitä lähtien Tammimarkkinat on ollut jokavuotinen perinnetapahtuma, jonne he saapuvat myymään tuotteitaan. Torimyynti on heille ympärivuotinen työ. 

"Kuopioon on aina mukava tulla, täällä on mukavia ihmisiä eikä tarvitse tuppisuuna seistä" , kertoo Putula. 

 

Mia Putula

 

Kuopion Tammimarkkinoiden yhteydessä kilpaillaan perinteisesti Kalakukon leivonnan Suomen mestaruudesta.  Tänä vuonna tuomaristossa toimi myös Aaro Parviainen. Aaro on kohta valmistuva tradenomi Savonia-ammattikorkeakoulusta. Aaro on tuomaristossa ensikertaa ja samalla tuomariston nuorin. Hän odottaa tuomarointia innokkaaila ja hieman jännityneillä fiiliksillä.

"Tykkään syödä kalakukkoa, mutta itse en ole niin hyvä leipuri. Tämä tuomarointi oli mukava mahdollisuus päästä kokeilemaan uusia sekä tuttuja ja turvallisia makuja." , kertoo Aaro Parviainen.

Aaro Parviainen osallistui ilomielin kalakukkokisan tuomaristoon

 

Kalakukon leivonnan 2024 SM-kisan voittajat selvillä

Markkinoiden yhteydessä kisattiin tuttuun tapaan myös Kalakukon leivonnan Suomen mestaruudesta. Kalakukon leivonnan SM-kilpailussa on kolme sarjaa - perinteinen kalakukkosarja yrityksille ja kotileipureille sekä kaikille avoin juhlakukko- sarja. Kilpailuun saapui yhteensä 19 kilpakukkoa, jotka jakautuivat eri kilpasarjojen kesken tasaisesti.

 

Yrityssarjan voiton vei Leipomoliike Hanna Partasen ahvenkukko, joka oli tuomariston mukaan tasaisen kaunis ja pyöreä, ja maultaan mehevän tasapainoinen. Yrityssarjan toiselle sijalle ylsi Kuopion Perinnetuote, ja kolmanneksi sijoittui Kalakukkoleipomo Irene Partanen.

Juhlakukko -innovaatiosarjaan pystyi osallistumaan makealla tai suolaisella leivonnaisella. Sarjaan osallistui 6 hyvin erilaista leipomusta, ja näistä voiton vei sarjan ainoa makea tuote; Elisa Nurmen kuningatarmarja-kukkonen, joka sai kiitosta houkuttelevasta ja viimeistellystä ulkomuodostaan

Kotileipurisarjan voittajaksi kruunattiin Arja Rautiainen-Mustosen ahvenkukko. Kukkoa kommentoitiin tarkan leipurin kukoksi, jonka sisään kalat oli ladottu erityisen kauniisti. Kukossa oli sileän pinnan lisäksi hyvä rakenne ja maistuva maku.

Kalakukon leivonnan SM-kisan voittajat kaupungintalon edustalla. Kuvassa vasemmalta oikealle: Sami Kemiläinen (Hanna Partanen, yrityssarjan 1.sija), Elisa Nurmi (Juhlakukko-sarjan 1.sija), Markku Ylihärsilä (Kuopion Perinnetuote Oy, yrityssarjan 2.sija) ja Arja Mustonen-Rautiainen (kotileipurisarjan 1.sija). Kuvasta puuttuu Kalakukkoleipomo Irene Partasen edustaja (yrityssarjan 3.sija).
Elisa Nurmen valmistama juhlakukko-sarjan voittaja: kuningatarmarja-kukkonen

 

Kukkoja oli tänä vuonna tuomaroimassa ProAgria Itä-Suomen ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Sanna Louna, vuoden 2023 kuopiolaisen kalaravintolakilpailun voittajan, Gallá Kitchen & Barin keittiömestari Janne Tirri, Savon Martat ry:n toiminnanjohtaja Sonja Miettinen, Savonia-ammattikorkeakoulun TKI- asiantuntija Johanna Kantala sekä vierailevana tuomariston jäsenenä Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelija Aaro Parviainen. Kilpailuun osallistuvat kukot arvosteltiin ulkonäön, rakenteen ja erityisesti maun perusteella.

Tuomaristo arvioimassa kilpasarjan kukkoja.

 

Sarjojen voittajat palkittiin 100€ lahjakorteilla sekä kunniakirjoilla. Kisan järjestelyistä vastasi Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry yhdessä ProAgria Itä-Suomen kanssa.

Teksti: Jimi Leinonen

Kuvat: Jimi Leinonen

Nämä voisivat kiinnostaa sinua