Tapahtumat

Onnea 120-vuotiaalle Kauppahallille!

24.8.2022

Idyllinen Kuopion Kauppahalli on tarjonnut jo 120 vuoden ajan kuopiolaisille ja Kuopiossa käyneille laadukkaita tuotteita, aistillista markkinatunnelmaa ja leppoisaa puheensorinaa. Juhlavuoden kunniaksi Kauppahallia juhlitaan riemukkain menoin 26. - 27.8.2022 perjantaista lauantaihin klo 8 alkaen.

120-vuotis synttäreitä vietetään Kuopion Kauppahallilla kahden päivän ajan

Kauppahallin varsinainen syntymäpäivä oli 1. päivä elokuuta, mutta juhlapäiväksi haluttiin valita sellainen ajankohta, jolloin keskustassa tapahtuu muutakin kiinnostavaa. Hallia juhlitaan samanaikaisesti, kun Kuopion torilla vietetään Elonkorjuujuhlia 26. - 27.8. , kertoo Kauppahallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Sutinen

Kuopion Kauppahalli kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Sutinen toivoo kuopiolaisten ja lähialueen paikkakuntalaisten saapuvan sankain joukoin juhlimaan Kauppahallin juhlavuotta.

 

Perjantaiaamuna kello 8 hyvän sään salliessa Haapaniemen nuorisopuhallinorkesteri soittaa Savolaisen laulun hallin ulkoportailla Siskotyttö aukion puolella. Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen avaa tilaisuuden esittämällä kaupungin tervehdyksen. Myös hallin vakiokävijä, Atso Almila on mukana puhumassa hallin merkityksestä kuopiolaisille pitkäaikaisen asiakkaan näkökulmasta.

120:lle ensimmäiselle paikalle saapuneelle tilaisuudessa on tarjolla kakkukahvit, samalla voi nauttia nuorisopuhallinorkesterin musiikista. Perjantaina tullaan näkemään myös muita esityksiä muun muassa Kuopion kaupunginorkesterin, Duo Ajomies-yhtyeen ja Posetiivari Matin musiikkiesitykset.

Lauantaina Kauppahallin juhlat jatkuvat ja mukana juhlimassa ovat hallitonttu Hilima, Posetiivari Matti, Saundisiskot  ja Kuopion Sirkuksen nuoret, jotka esiintyvät ja tekevät lapsille kasvomaalauksia.

Sutinen mainitsee, että juhlapäiviin liittyy myös yllätyksiä, joten kannattaa vierailu tapahtumassa ehdottomasti kannattaa!         

Kauppiaat ovat laatineet juhlapäiville myös erilaisia tarjouksia. Lähes jokaisesta puodista löytyy erilaisia juhlatuotteita, kuten esimerkiksi hallin oma kahvi, -tee, -kuohujuoma, sekä hallin oma T-paita. Hallin kahvioista löytyvät 120-vuotis juhlaleivokset. Juhlatapahtuman sisältö on kauppiaiden ideoista ja tarpeista lähtöisin.

Vuonna 1902 looseja eli myyntipisteitä oli yli tuplasti enemmän ja kooltaan ne olivat huomattavasti pienempiä. Nykyisin Kauppahallissa vaikuttaa 19 toimijaa, Salacavala mukaanluokien, ja loosit ovat kasvaneet kooltaan isommiksi. Vuosien saatossa Kauppahallin toiminta ei ole pohjimmiltaan muuttunut – myynti painottuu edelleen elintarvikkeisiin. Tänäkin päivänä hallin kauppiaat ovat itse kalastaneet kalansa, leiponeet leipänsä, valmistaneet tuotteensa tai valinneet huolella myytävät tuotteet. Yleensä kauppias on itse myymässä, eli hän osaa kertoa tuotteista, miltä ne maistuvat, tuntuvat ja tuoksuvat. Hallissa käydään hidasta kaupankäyntiä, tuote vaihtaa omistajaa ihmiseltä ihmiselle, hallissa eivät liukuportaat surise tai poppi soi. Tämä luo perinteikkään ja ainutlaatuisen tunnelman.

Sutinen miettii hallin tulevaisuutta ja arvelee, että ihmiset haluavat kauppahallin tyylisessä miljöössä istua ruoan ja kahvin ääressä, samalla nauttien hallin erityisestä tunnelmasta.

– Hallissa on yksi myyntipaikka vapaana innokkaalle yrittäjälle, yhdistyksen puolesta uskallan toivoa uutta kahvila- tai ravintolapalvelua Kauppahalliin, Sutinen toivoo lopuksi.

Tarjolla on monia upeita tarjouksia ja juhlatuotteita 

Ykkösherkun myyjän Elisa Nurmen mielestä on erittäin ihanaa, kun Kauppahallissa järjestetään juhlavuositapahtuma ja toivoo, että tapahtumia järjestettäisiin enemmän.

Halli tarvitsee enemmän paikallisia kävijöitä. Nurmi tarkentaa, että monet paikalliset, kuten hänenkin tuttavapiiristä löytyy ihmisiä, jotka tietävät Kauppahallin, mutteivät niinkään käy aktiivisesti hallissa. Turistit sen sijaan ovat aktiivisempia Kauppahallissa kävijöitä, varsinkin kesäaikaan. Nurmesta olisi mukavaa, jos paikalliset tekisivät enemmän arkisempaa kaupassa käyntiä hallissa.

120 vuotiaan Kauppahallin kunniaksi Ykkösherkusta asiakkaat voivat ostaa 1,2kg ahvenkukon hintaan 25€. 

Kalakukot ovat herkullinen perinneruoka Savossa.

Herkkukauppa Pikkumakkee tarjoaa Kuopio Kauppahalli kahvia, joka lanseerattiin keväällä. Kauppias Marita Inkinen kuvailee kahvia hieman tummemmaksi keskipaahdoksi, joka on valmistettu brasilialaisesta kahvipavuista. Inkinen vinkkasi, että Pikkumakkeelle on tulossa muitakin juhlatuotteita. 

Inkinen kuvailee 120-vuotistapahtumaa monipuoliseksi, joka sopii kaiken ikäisille – jokaiselle löytyy monenlaista koettavaa.

Kauppialla on niin sanotusti "hullu haave”, joka odottaa sen toteuttamista. Ideana olisi rakennuttaa yläkerta, jossa olisi asiakaspaikkoja ja siten kehittää ravintola puolta hallille. Ostosten lomassa asiakkaat pääsevät istumaan ja nauttimaan ruoasta, Inkinen kertoo.

Kauppahallin kahvi sopii jokaisen suomalaisen kahvihetkiin.

Lähikauppa TullinTuvasta juhlatuotteena löytyy mansikkakuohujuoma, joka valmistetaan Suonenjonen omista mansikoista. Kauppias Anna Säisä kuvailee juomaa aidon, tuoreen mansikan makuiseksi ja makeusasteelta hän asettaisi juoman puolimakeaan. Juoma toimii jälkiruokaviinien tapaan jälkiruokien kanssa tai seurustelujuomana. Tarjouksena löytyvät voi- ja vesirinkelit puoleen hintaan.

Säisän mielestä tuleva tapahtuma on erittäin mukava – musiikkipainotteinen tapahtuma, joka sopii kaikenikäisille. Kauppahallissa tullaan löytämään myös yllätyksiä ja pieniä lahjoja.

Säisä toivoo keskustan alueelle järjestettävän enemmän tapahtumia. Koronan takia kauppahallissa perinteisesti järjestetyistä tapahtumista ollaan jouduttu luomumaan. Nuorten ja paikallisten tulisi myös käydä enemmän Kauppahallissa sesonkikausien ulkopuolella. Kesä on parasta aikaa, kun Kauppahalli täyttyy turisteilla. Silloin pääsee puhumaan eri kielillä, mikä on ihanaa, Säisä toteaa.

Anna Säisä kertoi tarjoilleensa samaista mansikkakuohujuomaa joulubrunsseilla.

Kirjakauppa Rosebud tarjoaa -10% kaunokirjallisuudesta koko tapahtuma-ajan, mihin kuuluu dekkarit, jännitys, sci-fi ja fantasia – uudet sekä vanhat kirjat. Tarjouksien lisäksi hallin keskeltä löytyy pop-up kirjakauppa.

Kauppias Mari Seppänen kertoo kirjakaupasta löytyvän monenlaista kirjallisuutta – isojen ja pienempien kustatamojen kirjoja, lastenkirjoja, paikallista kirjallisuutta sekä eri ikäisiä kirjoja uusien rinnalla. Myynnistä löytyvät myös sarjakuvat ja hyvä valikoima kalentereita. Heille, joilla välineet on DVD-levyjen pyörittämiseen, kirjakaupassa löytyy hyvä valikoima DVD-elokuvia, Seppänen naurahtaa.

Tapahtuma on hieno juttu ja osoitus kuopiolaista historiaa. Halli on ollut hyvin keskeinen osa Kuopion torielämää, mikä on juhlistamisen arvoinen asia.  Hauskat juhlat ovat tulossa, josta löytyy monenlaista, kertoo Seppänen.

Kirjakauppa Rosebudista löytyy monenlaista kirjallisuutta laidasta laitaan.

Kuopion Kauppahallin historia kantaa 120 vuotta taaksepäin

Kuopion Kauppahalli on muuttunut vuosien saatossa remonttien osalta.

Kuopion Kauppahalli avasi ovensa ensimmäistä kertaa 1. päivä elokuuta vuonna 1902. Kauppahallin rakentamista ehdotettin jo 1880-luvun alussa. Valtuusto päätti vuonna 1882 rakennuttaa myymälärakennuksen torin siistimiseksi ja lähettivät piirustukset vuonna 1883 senaatille. Piirustuksia ei kuitenkan hyväksytty ja rakennushanke raukesi. Seuraavan kerran Kauppahallin rakentaminen tuli ajankohtaiseksi vasta vuonna 1897, milloin kaunistuskomitea esitti valtuustolle sen rakentamista epäsiistien kojujen tilalle. Se mahdollisti myös torimyyjille paikan, missä myydä tuotteitaan ilman, että tarvitsisi olla taivasalla.

Kauppahallin suunnitteli Teknillisen koulun huonerakennuslehtori Johan Victor Strömberg (1863 - 1932). Halli ilmentää jugend -tyyliä, joka tarkoittaa uutta taidetta tai nuoruutta. Kyseinen arkkitehtityyli vallitsi Euroopassa 1880 - 1910 aikana. Pohjakuvaltaan sekä tilajärjestykseltään Kauppahalli kuvastaa sen ajan kauppahallisuunnitelmia ja -rakennuksia, missä oleellisia elementtejä olivat suorakaiteinen pohjamuoto, sisäänkäynnit rakennuksen molemmissa päädyissä sekä katon korotettu keskilinja, minkä ansiosta luonnonvalo pääsi hyvin sisätiloihin.

Vuosien saatossa hallille on tehty remontteja ja muita muutoksia vaatimusten mukaisesti. Vuonna 1914 Kauppahallia laajennettiin valtuuston toimesta. Hallin yhteyteen rakennettiin lihatarkastamo, mikä myöhemmin toimi kalahallina. Rakennus maalattiin okranväriseksi ja ulkoseinät koristettiin runsaat ja iloisen väriset eläin- ja kasvikunnan lajit artkkitehti Matti Höyhän suunnitelman mukaan vuonna 1973. Viimeisin remontti tehtiin tori uudistuksen yhteydessä vuosina 2012 - 2013. Tuolloin kalahalli purettiin ja paikalle rakennettiin pyöreä lasipaviljonki. Halli sai nykysen ulkovärityksensä, intiankeltaisen värin ja seiniin palautettiin 1970-luvulla piilotettuja koristeita.

Kauppahalli nykyisessä asussaan Veljmies patsaan puolelta.

Lähde: Kauppahalli. Kuopion kaupungin sykkivä sydän jo yli sadan vuoden ajan.
(https://kuopionkauppahalli.fi/historia/) 

Teksti: Riikka Turunen

Kuvat: Riikka Turunen

Artikkelin kohteet

Kuopion Kauppahalli

Kauppahalli on yli satavuotisen olemassaolonsa aikana ollut perinteisesti tuoreen lihan, kalan ja leipomotuotteiden ostopaikka.

Lue lisää

Nämä voisivat kiinnostaa sinua