Tapahtumat

Petri & Pettersson Brass jättää jäähyväiset Kuopion torilla

24.4.2024

Yksi pitkä tarina suomalaisessa populaarimusiikissa on päättymässä. Kuopiolaisen kestosuosikin Petri & Pettersson Brassin ilmaiskonsertti kesäkauden avajaisviikonloppuna Kuopion torilla perjantaina 24.05. klo 18.30–20.00 jää lähes 55 vuotta yhtäjaksoisesti toimineen yhtyeen viimeiseksi esiintymiseksi.

Kotikaupungin tori on sopiva paikka jättää jäähyväiset. Kuopion kaupunki palkitsi Petterssonit erityisellä huomionosoituksella vuonna 2021 tunnustuksena yhtyeen pitkästä urasta ja kaupungin musiikkikulttuurin edistämisestä.

 

Menestyslevyjä, hurjaa keikkatahtia ja nostalgiaa

Suosion huippuvuodet ajoittuvat 1970-luvulle, jolloin Petri & Pettersson Brass oli kiistatta yksi maamme suosituimpia lavabändejä. Esiintymisiä saattoi vuositasolla olla yli 300. Suosiota siivittivät useat hittilevyt, pitkät kiinnitykset legendaarisen Hesperian yökerhon house-bandiksi, tvesiintymiset ja muu runsas mediajulkisuus.

Suuren yleisön tietoisuuteen yhtyeen nosti syksyllä 1971 levytetty Jukka Virtasen sanoittama ”Maalaismaisema”, josta on tullut vuosikymmenten saatossa todellinen ikivihreä, eräänlainen ajankuva kaipuusta menneeseen suuren maaltapaon jälkeisinä aikoina. Muita menestyslevyjä ovat mm. ”Päättömällä pollella”, ”Sylvian äiti”, ”Louie, Louie” ja Petrin soolosingle ”Angie”. Petrin sooloalbumi ”Nuoruus” valittiin Suomessa 1978 Vuoden levyksi. Seuraavalla vuosikymmenellä Petterssonin veljekset nousivat parrasvaloihin Syksyn sävel-finaalissa esityksellään ”Ollaan aivan hiljaa” ja voittamalla Kevään sävel -kilpailun kappaleella ” Yli merten, yli vuorten”. Petri & Pettersson Brass on julkaissut viisi albumia ja Petri kuusi soololbumia.

Tällä vuosituhannella yhtye on esiintynyt harvakseltaan ja valikoivasti. Keikkoja on ollut mm. Ilovaari-rockissa, Back to the Sixties-, Seventies Forever-, Klassikko-, KWB- ym. nostalgiatapahtumissa, Lieksan vaskiviikoilla, Oulun Toppilassa ja yksityistilaisuuksissa. Suosiota ovat saaneet myös useat konsertit Kuopion Musiikkikeskuksella. 

 

Aina tyylilleen uskollinen

Koko ajan suurella kokoonpanolla toimineen yhtyeen tavaramerkkejä ovat olleet puhallinsektio ja huolellisesti hiotut stemmalaulut. Pohja rakentui veljesten Hannu (1948-2021), Heikki, Ari (1950-2006) ja Ilkka ”Petri” Petterssonin ympärille. Yli puolen vuosisadan aikana henkilögalleriassa on luonnollisesti ollut vaihtuvuutta. Heikin ja Ilkan lisäksi alkuajoilta on edelleen mukana vain Jarmo Hiekkala. Nykyisen kokoonpanon pitkäaikaisiksi jäseniksi voidaan laskea myös Sari Kauhanen,
Pia Pitkänen, Juha Loikkanen ja Jussi Poutiainen. Nuorempaa polvea edustavat Jari Kontio, Sampo Leksis, Lauri Ranki, Sauli Rissanen ja Ville Tikkanen. Jäähyväiskonsertin juontaa Jussi Tuovinen, miksauksesta vastaavat Krister Pettersson ja Markus Varjola. Yhtyeessä aikaisemmin soittaneita ovat mm. Helmut Aniko, Antero Asikainen, Kalle Fält, Martti Hautsalo, Pekka Kajander, Ismo Koistinen, Jarmo Kokkonen, Jouni Kuronen, Esa Kärki, Pauli Lyytinen, Mikko Pasanen, Pertti Pokki, Jarkka Rissanen, Raimo Salminheimo, Jussi Tegelman, Pekka Tegelman ja Rauno Tikkanen.

Petri & Pettersson Brassin ohjelmisto on aina koostunut pop-, rock-, funk- ja soul-klassikkoista ja yhtyeen omista hiteistä. Poikkeusta ei tehdä viimeisellä keikallakaan, soitto soi kuin ennenkin. Mutta varmasti erityisellä tunteella. 


Petri & Pettersson Brassin ilmaiskonsertti nähdään kesäkauden avajaisviikonloppuna Kuopion torilla
perjantaina 24.05. klo 18.30–20.00.

 

Teksti: Petri & Pettersson Brass

Kuvat: Petri & Pettersson Brass

Nämä voisivat kiinnostaa sinua