Rakkaudella Kuopiosta

Rakkaudella Kuopiosta, Tytti

3.8.2023

"Rakkaudella Kuopiosta" -juttusarja tuo esiin kuopiolaisten taustoja ja
lempipaikkoja Kuopion keskustassa. Juttusarjassa kuullaan millaisia paikkoja
kuopiolaiset pitävät merkityksellisinä ja miksi.

Hei, olen Tytti Luoma, 43-vuotias ja olen kotoisin Mualiman navalta eli Kuopiosta. Kuopiossa olen asunut koko ikäni. Olen käynyt välillä opiskelemassa myös muualla Suomessa ja maailmalla, mutta koti minulla on aina ollut Kuopiossa.

Työskentelen koulutuspäällikkönä Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Vastaamani koulutus (tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus) jakaantuu kahteen yksikköön, Kuopioon ja Helsinkiin ja matkustan aina tarvittaessa Kuopion ja Helsingin väliä. Koulutukseltani olen filosofian maisteri (FM), viittomakielen tulkki (AMK), puhevammaisten tulkki (AMK) ja ammatillinen opettaja (AmO). Minulla on opiskeltuna myös Hyväksytty hallituksen Jäsen -tutkinto (HHJ) sekä Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto (JYET).

Rakkaudella Kuopiosta, Tytti Luoma
Tytti Luoma

 

Kuopioon on rakennettu jatkuvasti lisää viheralueita ja puistoja, joissa on ihana viettää aikaa erilaisten toimintojen parissa. Erityisen hienoa on, että keskustan alueella sekä useissa puistoissa on huomioitu esteettömyys ja saavutettavuus. Tästä olen todella iloinen ja ylpeä.

Minulle tärkein ja rakkain paikka Kuopion keskustassa on Valkeisenlampi ja sen lähialueet. Alueella voi harrastaa liikuntaa ja saada mielenrauhaa. Asun kivenheiton päässä Valkeisenlammesta ja käyn alueella ympäri vuoden useita kertoja viikossa yksin sekä koirani Pompun kanssa. Tykkään kävellä lampea ympäri ja nollata siten ajatuksiani. Mikäli minulla on stressiä tai paha mieli, lähden aina lammelle. Kotiin tullessa on jo aina parempi olo. 

Rakkaudella Kuopiosta, Tytti Luoma
Tytti ja Pomppu

 

Olen aloittanut myös hölkkäharjoitukset lammen ympäri siten, että hölkkään hiekka-alueet ja kävelen laatoitetut alueet. Kesäisin istun lammella lukemassa ja samalla nautin ruusupuiston upeista erilaisista ruusulajikkeista. Myös Niiralan koirapuisto on tullut tutuksi. Alppiruusupuistossa olen vieraillut useita vuosia aina juhannusta edeltävällä viikolla. Silloin puisto on yleensä kauneimmillaan. Se on paikka, jonne vien mielelläni myös läheisiäni. Paikka on nimittäin yllättävän vähän tunnettu jopa kuopiolaisten keskuudessa.

Rakkaudella Kuopiosta, Tytti Luoma
Niiralan alppiruusupuisto

 

Tytin suosikkikohteet Kuopiossa:

  • Suosikkilounasravintolani on Urban sekä Hygge Bro.
  • Kukkaset ostan Kauppahallista Kukka&Puketista. Jere tekee upeita kimppuja ja suruvihkoja.
  • Mikäli haluan nopean salaatin mukaan, haen sen aina Houkutuksesta.
  • Puijontornissa täytyy käydä kahvilla jokaisena vuodenaikana.
  • Ehdoton suosikkivaateliikkeeni on Piattacó. Ostan liki kaikki vaatteeni sieltä!
  • Kesäaamuisin Kuopion kauppatorin kahvit on maailman ihanin asia. Talvella kahvittelen Kahvila Kanelissa. 
  • Hiuksistani pitää huolta iki-ihana Mikael N.Joy:ssa.
  • Vappuna avautunut Luoto  on aivan ihana paikka saunomiseen. Minulla ei ole omaa saunaa, mutta Luodon saunapassilla pääsen kuitenkin helposti kylpemään ja vieläpä Kallaveden rannalla.

 

Täydellinen (kesä)päivä Kuopiossa alkaisi brunssilla jossain Kuopion ihanista kahviloista tai hotelleista. Aamiaisen jälkeen hiippailisin hyvässä seurassa Kuopion kävelykeskustassa ja Kauppahallin käytävillä. Ruoan sulattelun jälkeen täytyisi käydä nostattamassa kuntoa Puijon kamalan ihanissa portaissa ja Kuntolaakson uimahallissa jäähdyttelemässä sekä siistiytymässä. Sitten voisimme siirtyä Taidemuseon kautta satamaan. Satamassa voisimme suppailla ystävien kanssa, ja jos jostain saisi vuokrattua vesijetit niin se olisi kivaa! Siitä on liian kauan, kun olen jetteillyt. Loppuilta menisi Luodolla ystävien kanssa syöden, saunoen ja uiden. Saunamaailmassa voisi laittautua, pukeutua kivaan mekkoon ja lähteä jatkamaan kesäiltaa ystävien kanssa mielellään livemusiikkia kuunnellen sekä hyvästä viinistä nauttien.

Rakkaudella Kuopiosta, Tytti Luoma
Pomppu

 

Kuopion toria tulee mielestäni kehittää siihen suuntaan, että se voisi aidosti olla jokaisen kuopiolaisen viihtyisä olohuone. Kuopion torin ympäristössä sijaitsevat Kauhasen taideteokset ovat aivan upeita! Toivoisin vastaavia lisää eri puolille Kuopiota. Isommassa mittakaavassa toivoisin, että Kuopiota kehitetään siten, että olemme vetovoimainen paikka ympärivuotiseen matkailuun. Tämä edellyttää sitä, että mm. erilaisille yrittäjille ollaan myötämielisiä ja annetaan sujuvasti mahdollisuuksia tuottaa tapahtumia, palveluita ja elämyksiä.

 

Kerro meille, mikä on sinun lempipaikkasi Kuopion keskustassa ja
osallistu mukaan Rakkaudella Kuopiosta -juttusarjaan täällä.

Teksti: Tytti Luoma

Kuvat: Tytti Luoma

Artikkelin kohteet

Valkeisenpuisto ja valkeisenlampi

Kuopion ruutukaavakeskustan kupeessa sijaitseva Valkeisenpuisto ympäristöineen muodostaa noin yhdeksän hehtaarin monipuolisen viheraluekokonaisuuden, jonka keskiössä on Valkeisenlampi.

Lue lisää

Niiralan alppiruusupuisto

Niiralassa Valkeisenpuiston läheisyydessä sijaitsee alppiruusupuisto, missä kasvaa noin 250 alppiruusua.

Lue lisää

Kukka&Puketti

Kauppahallin Kukka&Puketissa valmistuvat käden käänteessä upeat ja näyttävät kukkien sidonnat hyvä laatuisista leikkokukista.

Lue lisää

Kahvila & Konditoria Houkutus

Houkutuksen liikeidean sydän on paikan paikanpäällä valmistetut, toinen toistaan ihanammat tuotteet. Houkutuksen omassa leipomossa valmistuvat herkut niin kahviloiden vitriineihin, kuin myös tilauksesta yritysten tarpeisiin, kodin juhliin, hääkakusta illanistujaisiin.

Lue lisää

Kuopion Taidemuseo

Taidemuseo aloitti toimintansa vuonna 1980 entisessä pankkirakennuksessa, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, tuomiokirkon vieressä lähellä kauppatoria. Taidemuseo toimii Pohjois-Savon aluetaidemuseona, jonka tehtäviin kuuluu alueen kuvataiteen esittely, dokumentointi ja tutkimus.

Lue lisää

Kuopion Kauppahalli

Kauppahalli on yli satavuotisen olemassaolonsa aikana ollut perinteisesti tuoreen lihan, kalan ja leipomotuotteiden ostopaikka.

Lue lisää

Kuntolaakson uimahalli

Uusi uimahalli sisältää muun muassa 10-rataisen 50 metrin pääaltaan, hyppyaltaan, jossa on kaikki kilpailussa tarvittavat hyppytasot, opetus- ja nuorisoaltaan, monitoimialtaan, kylmäaltaan, porealtaan ja tenava-altaan.

Lue lisää

Piattacó

Laadukkaiden naistenbrändien iloisesti ja ammattitaidolla palveleva vaatekauppa!

Lue lisää

HyggeBro

HyggeBron ravintolasta löytyy laaja valikoima eri kahveja, suolaisia ja makeita kahvileipiä, runsas lounasbuffa, illalla oma ruokalista sekä lauantaisin brunssi. Ravintola on nimensä mukaisesti Hygge, eli kotoisa paikka, jossa tarjoillaan suoraviivaista ja herkullista kotiruokaa niin lounaalla kuin iltaisinkin.

Lue lisää

Kahvila Kaneli

Kahvila täynnä tunnelmaa & makuelämyksiä Kuopion keskustassa!

Lue lisää

Luoto Kuopio

Luoto, Kuopion Järvimatkailukeskus, on uniikki matkailukokonaisuus, jossa Järvi-Suomen parhaimmat puolet yhdistyvät yhdeksi elämykseksi. Luodossa pääset kokemaan suomalaisen saunatradition, erinomaista ruokaa sekä erilaisia ja elämyksellisiä järviaktiviteetteja. Luoto toivottaakin matkailijat tervetulleiksi, läheltä ja kaukaa.

Lue lisää

Nämä voisivat kiinnostaa sinua