Kauppatori

Tuhat syytä tulla torille

25.7.2023

Savoa pulputtavat torimyyjät, valikoiman runsaus sekä viihtyisä ympäristö houkuttelevat kiertelemään, katselemaan ja istahtamaan torille nauttimaan elämästä.

Kuopiossa torikulttuuri on vertaansa vailla

Kuopion kauppatoria reunustaa Suomen kaunein kauppahalli, ylväs kaupungintalo sekä tuhansia kohtaamisia todistaneet kuopiolaisten sydämet valloittaneet Veljmies- ja Siskotyttö-patsaat. Patsaille sovitaan treffejä ja niiden lähettyville istutaan katselemaan torin kuhinaa, syödään eväitä ja vietetään aikaa auringosta sekä kaupunkielämästä nauttien.

Lapsille puuhaa tarjoaa suuri kirahvi-pomppulinna Vihtorin edessä. Torilla näkee usein useampiakin pomppulinnoja toritapahtumien yhteydessä. Virikettä lapsille tarjoaa myös Kuopion torin 200 -vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2018 avattu torin Uppo-Nalle teemainen leikkipaikka. Kuopiossa on aktiivinen katusoittokulttuuri ja katusoittajia esiintyykin Siskotyttö-patsaan aukiolla hyvänä päivänä useampia torikävijoiden iloksi.

Kuopion tori on Mualiman Napa

Yhdeksi suosituimmaksi kohtaamispaikaksi on noussut myös torin keskipiste, joka on savolaisittain julistettu viralliseksi Mualiman Navaksi. Mualiman Napa herättää ympärillään hilpeyttä, ja kun maailman ellei jopa universumin keskipisteellä kerran seistään, julkaistaan torilta myös maailmalle runsaasti iloisia selfieitä ja ryhmäkuvia - muista siis #mualimannapa #centeroftheuniverse torilla vierailessasi.

Savolaisethan ovat tunnettuja vaatimattomuudestaan. 

Jos nautit savon murteesta, on syytä tutustua Savon Selviytymisoppaaseen, joka tarjoaa kullanarvoisia vinkkejä kommunikointiin savolaisten kanssa. Selviytymisiopas kuvastaa erilaisia tilanteita, joista voi löytää itsensä vain Savossa. 

Kirjailija-näyttelijä Antti Heikkisen kirjoittama ja näyttelemä Mualiman Navan syntytarina kertoo Kuopion torin matkasta mualiman keskipisteeksi. Mistä kaikki lähti ja mistä nimi on tullut? 

Tutustu syntytarinaan ja Savon selviytymisoppaaseen osoitteessa www.mualimannapa.fi

 

mualiman napa

Kuopion tori on yksi Suomen suurimmista ja vilkkaimmista toreista

Kun kesäkausi käynnistyy toukokuussa, alkaa torilla noin kolme kuukautta kestävä vuoden vilkkain sesonki, jolloin torilla käydään kauppaa, kokoonnuttaan ja tavataan tuttuja, kahvitellaan ja nautitaan kesäpäivistä sekä käytetään sukulaisia ja tuttavia nauttimassa aidosta torikulttuurista. 

Viidessä vuodessa vakituisten torikauppiaiden määrä ja myyntialueet ovat Kuopion torilla jopa tuplaantuneet, joten valikoimaa ja maisteltavaa löytyy moneen makuun. Kesän 2023 uutuutena paikalle on saapunut Mortonin kahvila, joka löytyy aivan Sokoksen edestä. Kahvilasta saa kaikenlaista suolaista ja makeaa herkkua, joista kesän ehdottomaksi suosikiksi on noussut Mortonin aamupalat. Torilla toimii myös kenties Suomen ensimmäinen ja ainoa Toriparturi Luca, josta saa nyt hiukset ja parran kuntoon, vaikkapa ihan mansikoiden oston yhteydessä. Torin laidalta Kauppakadulta saa myös suositun Jungle Juice Barin raikkaita smoothieita, Siskotytön torikulmalta Shake it Babyn erilaisia makupirtelöitä, georgialaisvaikutteisia Kartvelin hatsapureja sekä torilavan lähettyviltä Piazza Italian aitoa italialaista pastaa ja pizzaa. Torin lasten leikkipaikan luota löytyy myös erikoiskahveja tarjoava torikahvila jäähilejuomineen. 

Kevyeen välipalaan tai isompaan ateriaankin torilla on tarjontaa mielin määrin. Lounaalla saa käydä monta kertaa, ennen kuin kierroksen joutuu aloittamaan alusta. Valittavana on muun muassa Savon Hodarin maukkasta street foodia, herkullista aitoa thaimaalaista ruokaa Mupen lounaskahvilasta sekä kevätkääryleitä Muin Konttorista, kreikkalaisia herkkuja Big Fat Greek Gyrokselta, perinteisiä paistettuja muikkuja Muikkumestasta ja Pannumestareilta sekä mualimankuuluja Hanna Partasen ja Irene Partasen lihapiirakoita ja kalakukkoja. 

Pienempäänä nälkään löytyy erilaisia täytettyjä patonkeja ja leivonnaisia Patong Grilliltä sekä tuhdimpaa perinteistä grilliruokaa Toriherkusta ja Cafe Andalusiasta. Suositut kuplajuomat ovat löytäneet tiensä myös Kuopion torille - ihania kesäisiä juomia tarjoilee Aina Kesä -kioski. Jäätelö on yksi ehdoton kesäpäivän herkku, torilla jäätelöpalloja ja kesän uutuusmakuja tarjoaa perinteiset Ingman ja Valio jäätelökioskit. 

Jos kesäisestä päivästä haluaa nauttia oluella tai siiderillä torilla, erilaisia alkoholillisia ja holittomia vaihtoehtoja tarjoilee Ravintola Mualiman Napa. Viinin ystävien kannattaa suunnata tutustumaan Piazza Italian viinibaariin.

 

Ruoka-annos

 

Torin ylivoimaiset hittituotteet ovat vuodesta toiseen auringolta ja kesältä maistuvat makeat mansikat ja kielen mennessään vievät herneet, kirsikat, vadelmat ja mustikat.  Torin sesonkiaikaan marja- ja vihannesmyyjiä onkin paikalla jopa puolenkymmentä, joten valinnanvaraa riittää usemman myyntikojun mitalla. Monien takana on perheyritys, jonka toiminta torilla on jatkunut jo useamman sukupolven ajan. 

 

Torilla voi tehdä myös edullisia kirppistavara ja vintagelöytöjä, tori onkin suosittu käytetyn tavaran kauppapaikka. Myyntipaikkoina toimivat kaupungintalon edustalla ja pääkäytävällä sijaitsevat toripöydät. Kaupungintalon edustalla sijaitsevia toripöytiä voi kuka tahansa varata suoraan torivalvojalta. Pöytäpaikka maksaa 7€ päivältä ja myymään voi saapua heti klo 8 aamusta. Lisäksi torilta voi löytää myynnistä erilaisia kangashattuja, vaatteita ja asusteita, käsitöitä, villasukkia, mattoja ja kotileivonnaisia. Tuotevalikoima vaihtelee aina sen mukaan, miten päiväkauppiaita saapuu torille pitämään omaa myyntipistettään. Kuopio tuotteita, paikallisia käsitöitä ja koruja sekä suosittuja Mualiman Napa- tuotteita löytyy kesän ajan torilla toimivasta Mualiman Napa Shopista. Mualiman Napa Shop löytyy torilta kauppahallin ja siskotyttöaukion läheisyydestä. Lasipaviljonki-myymälässä toimii myös Kuopion kaupungin matkailuneuvojat.

Torin kesäkukkien myyntikausi alkaa heti toukokuusta, kun toinen toistaan värikkäämmät amppelit ja kesäkukat tuovat upeaa väriloistoa torille. Myös erilaisia yrttejä löytää torilta kesäkauden alkuvaiheessa. 

 

Kuopion torin aukioloajat

Torin kaikki myyntipisteet ovat varmiten avoinna maanantaista perjantaihin kello 10–16 välillä ja lauantaisin kello 10–15. Vihannes- ja marjakauppiaat sekä monet torikahvilat avaavat myyntipisteensä yleensä jo aiemmin, noin klo 7-8 aikoihin aamulla. Toriravintolat  taas palvelevat tavallisesti asiakkaita hieman myöhempään - joko niin kauan kun asiakkaita riittää, tai kun aurinko hellii toria. 

Jotta ei asiointi torilla aivan liian helpoksi menisi - on torimyynnillä säävaraus.
Kovin sateisella säällä torikauppiaat voivat päättää pitää myyntipisteensä kiinni. Hetken tilanteen voit toki tarkistaa torielämää välittävästä livekamerasta.

Oletko muuten tutustunut Kuopion torin webkameraan eli Muikku Liveen?
Seuraa torielämää reaaliajassa osoitteessa https://mualimannapa.fi/

 

Kuopion tori

 Kuopion torilla tavataan!

 

Kuopion tori lukuina

 

 •      Perustamisvuosi 1818
       Koko 13 200 neliötä
       Mahtuu kerralla noin 10 000 ihmistä
       Katusoittajia kesäisin noin 30 kpl
       Vakituisia kauppiaita ~ 50 kpl
       Runsaasti myyntipisteitä ja tuotetarjontaa
       Ravintolat, torikahvilat ja elintarvikemyynti 23 kpl
       Marja-/vihannesmyyntipisteet 6 kpl
       Kukkamyyntipaikat 5 kpl
       Vaatteet, tekstiilit ja muu monikäyttötarvike ~ 10 kpl
       Pomppulinna 1 kpl
       Jäätelökioskit 4 kpl
       Toriparturi 1 kpl
 •  
I Love Kuopio - Tori

Teksti: Oodia / Heta Jyrälä, Tilla Martikainen

Kuvat: Kuopion kaupunki / Vicente Serra

Avainsanat

tori

Artikkelin kohteet

Kalakukkoleipomo Irene Partanen

Kuopiolainen Kalakukkoleipomo Irene Partanen myy mualimankuuluja kalakukkoja Kuopion kauppatorin lisäksi myös kauppahallissa.

Lue lisää

The Big Fat Greek Gyros

The Big Fat Greek Gyroksen löytää kesäaikaan Kuopion torilta, suoraan keskikäytävän varrelta. Tänä kesänä yritys tuo torille uutuutena gyros-buffetin.

Lue lisää

Patong Grill kotileipomo

Patong Grill kotileipomon tiskiltä löytyy paljon erilaisia makeita ja suolaisia leivonnaisia, kuten munkkeja, pullia, lörtsyjä, lihapiirakoita, täytettyjä patonkeja ja reissareita.

Lue lisää

Maaseudun Puutarhatuote ky

Marjojen-, hedelmien-, vihannesten- ja juuresten myymälä Kuopion torilla, tuoreita herkkuja joka lähtöön.

Lue lisää

T:MI T. Lauronen

Timo Lauronen myy Kuopion torilla kesäkaudella tuoreita ja herkullisia marjoja, hedelmiä ja vihanneksia.

Lue lisää

Vihannes J. Myllynen

Vihannes J. Myllynen myy maittavia marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Myös hunajaa ja erilaisia marjamehuja löytyy.

Lue lisää

T:MI V. Kinnunen

Kinnuset ovat myyneet torilla jo 15 vuoden ajan puutekoista, kotimaista käyttötavaraa. Teltalta löytyy leivontaan ja ruoan laittoon muun muassa kapustoja, leikkuulautoja, kaulimia, sekä puukkoja, korvoja ja leipäkoreja ja puunkantokasseja.

Lue lisää

Muikkumesta Kuopio

Tule herkuttelemaan tuoreilla voissa paistetuilla muikuilla ja herkullisilla lohiannoksilla, tai nautiskelemaan suurilla ja rapeilla muurinpohjaletuilla. Muikkumesta avoinna kesäkuun alusta, aina syyskuulle saakka.

Lue lisää

Torikauppias Laina Päiväläinen

Laina Päiväläisen käsityöpöytä Kuopion torilla on tuttu näky kaupunkilaisille. Päiväläinen myy itsetehtyjä hattuja, huiveja, kasseja ja lasten mekkoja. Valikoimasta löytyy tuotteita niin naisille, miehille kuin lapsillekin.

Lue lisää

Pannumestarit

Kuuluisat voissa paistetut muikut jo vuodesta 2000 runsaalla voin käytöllä ja gluteenittomina, kermaviilikastikkeella tai valkosipulimajoneesilla. Tarjolla myös makkaraperunat ja muurinpohjaletut, lihapiirakat, makkarat ja virvokkeet ym.

Lue lisää

Harjamäen puutarha

Harjamäen puutarhan päätuotteena toimii kukat, mutta myyntikojusta pystyy ostamaan kukkien lisäksi herneitä, mansikoita, metsämarjoja ja sieniä.

Lue lisää

Nuottalahden Puutarha

Nuottalahden Puutarhalta öydät kauniit ja laadukkaat kesäkukat niin kotiisi kuin puutarhaasi. Nuottalan puutarha toimii Kaavilla, mutta yrittäjä Seppo Tirkkonen myy Kuopion torilla kesä- sekä syyskukkia.

Lue lisää

Muin Konttori

Muin Konttori tarjoaa kesäkaudella torin perinteisiä suolaisia ja makeita herkkuja sekä paikan päällä valmistetaan thaimaalaisia annoksia.

Lue lisää

Aina Kesä

Torikoju tarjoaa asiakkailleen belgialaisia vohveliannoksia, kuplateejuomia sekä aitoja korealaisia jälkiruokia.

Lue lisää

Mupen Lounaskahvila

MUPEN lounaskahvila tarjoaa asiakkailleen maittavia, aitoja thaimaalaisia ruokia torin sydämessä.

Lue lisää

Piazza Italia

Kuopion Torin italialaisin ravintola! Kolmen kaveruksen rentoa tunnelmaa ja hyviä juomia tarjoileva gastrobar saa sinut viihtymään. Poikkea proseccolle tai lounaspastalle.

Lue lisää

Pomppulinna ja Torikahvila La Dolce Vita

Pomppulinna torilla tarjoaa iloista kesätekemistä lapsille! Kesällä 2022 uutuutena pomppulinnan yhteydessä palvelee kahvila, joka on saanut jo mainetta erityisen herkullisilla itsetehdyillä tiramisuilla. Valikoimassa on lisäksi muuta makeaa ja suolaista pientä purtavaa, sekä juomista mm. espresso ja cappuccino.

Lue lisää

Shake it baby!

Shake it baby! tarjoaa terveellisiä hedelmäpohjaisia proteiinipirtelöitä, herkullisia ja makeita leivonnaisia ja kakkuja sekä suolaisen nälkään heiltä löytyy grillattuja voileipiä.

Lue lisää

Nämä voisivat kiinnostaa sinua