Elämykset ja aktiviteetit

Tuhat syytä tulla torille

14.6.2022

Savoa pulputtavat torimyyjät, valikoiman runsaus sekä viihtyisä ympäristö houkuttelevat kiertelemään, katselemaan ja istahtamaan torille nauttimaan elämästä.

Kuopiossa torikulttuuri on vertaansa vailla

Kuopion kauppatoria reunustaa Suomen kaunein kauppahalli, ylväs kaupungintalo sekä tuhansia kohtaamisia todistaneet kuopiolaisten sydämet valloittaneet Veljmies- ja Siskotyttö-patsaat. Patsaille sovitaan treffejä ja niiden lähettyville istutaan katselemaan torin kuhinaa, syödään eväitä ja vietetään aikaa auringosta sekä kaupunkielämästä nauttien.

Lapsille puuhaa tarjoavat suuret kirahvi pomppulinnat, joita torilla usein toimii peräti kolme kappaletta. Virikettä lapsille tarjoaa myös Kuopion torin 200 -vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2018 avattu torin Uppo-Nalle teemainen leikkipaikka. Kuopiossa on aktiivinen katusoittokulttuuri ja katusoittajia esiintyykin  Siskotyttö-patsaan aukiolla hyvänä päivänä useampia torikävijoiden iloksi.

Kuopion tori on mualiman napa

Yhdeksi suosituimmaksi kohtaamispaikaksi on noussut myös torin keskipiste, joka on savolaisittain julistettu viralliseksi mualiman navaksi. Mualiman Napa herättää ympärillään hilpeyttä, ja kun maailman ellei jopa universumin keskipisteellä kerran seistään, julkaistaan torilta myös maailmalle runsaasti iloisia selfieitä ja ryhmäkuvia - muista siis #mualimannapa #centeroftheuniverse torilla vierailessasi.

Savolaisethan ovat tunnettuja vaatimattomuudestaan. 

Jos nautit savon murteesta, on syytä tutustua Savon Selviytymisoppaaseen, joka tarjoaa kullanarvoisia vinkkejä kommunikointiin savolaisten kanssa. Selviytymisiopas kuvastaa erilaisia tilanteita, joista voi löytää itsensä vain Savossa. 

Kirjailija-näyttelijä Antti Heikkisen kirjoittama ja näyttelemä Mualiman Navan syntytarina kertoo Kuopion torin matkasta mualiman keskipisteeksi. Mistä kaikki lähti ja mistä nimi on tullut? 

Tutustu syntytarinaan ja Savon selviytymisoppaaseen osoitteessa www.mualimannapa.fi

 

mualiman napa

Kuopion tori on yksi Suomen suurimmista ja vilkkaimmista toreista

Kun kesäkausi käynnistyy toukokuussa, alkaa torilla noin kolme kuukautta kestävä vuoden vilkkain sesonki, jolloin torilla käydään kauppaa, kokoonnuttaan ja tavataan tuttuja, kahvitellaan ja nautitaan kesäpäivistä sekä käytetään sukulaisia ja tuttavia nauttimassa aidosta torikulttuurista. 

Viidessä vuodessa vakituisten torikauppiaiden määrä ja myyntialueet ovat Kuopion torilla jopa tuplaantuneet, joten valikoimaa ja maisteltavaa löytyy moneen makuun. Kesän 2022 uutuutena paikalle on saapunut kenties Suomen ensimmäinen ja ainoa Toriparturi Luca, josta saa nyt hiukset ja parran kuntoon, vaikkapa ihan mansikoiden oston yhteydessä. Torin laidalta Kauppakadulta saa nyt myös suositun Jungle Juice Barin raikkaita smoothieita, Siskotytön torikulmalta Shake it Babyn erilaisia makupirtelöitä, georgialaisvaikutteisia Haapasalon hatsapureja sekä torilavan lähettyviltä Piazza Italian aitoa italialaista pastaa ja pizzaa. Torin lasten leikkipaikan luota löytyy myös erikoiskahveja tarjoava torikahvila jäähilejuomineen. 

Kevyeen välipalaan tai isompaan ateriaankin torilla on tarjontaa mielin määrin. Lounaalla saa käydä monta kertaa, ennen kuin kierroksen joutuu aloittamaan alusta. Valittavana on muun muassa Suomen kenties ylivoimaisesti parhaiden B/P Gastrobarin ja Burger5:n burgereiden ja Savon Hodarin ja Hodarikojun maukkaiden hodareiden kaltaista street foodia, herkullista aitoa thaimaalaista ruokaa Mupen lounaskahvilasta sekä kevätkääryleitä Muin Konttorista, kreikkalaisia herkkuja Big Fat Greek Gyrokselta, Lohiparonin lohikeittoa torikahvila Murusta & Mokasta sekä tottakai perinteisiä paistettuja muikkuja Muikkumestasta ja Pannumestareilta  sekä mualimankuuluja Hanna Partasen ja Irene Partasen lihapiirakoita ja kalakukkoja. 

Pienempäänä nälkään löytyy erilaisia täytettyjä patonkeja ja leivonnaisia Patong Grilliltä sekä tuhdimpaa perinteistä grilliruokaa Toriherkusta ja Cafe Andalusiasta. Suositut kuplajuomat ovat löytäneet tiensä myös Kuopion torille - ihania kesäisiä juomia tarjoilee Aina Kesä -kioski. Jäätelö on yksi ehdoton kesäpäivän herkku, torilla jäätelöpalloja ja kesän uutuusmakuja tarjoaa perinteiset Ingman ja Valio jäätelökioskit. 

Jos kesäisestä päivästä haluaa nauttia oluella tai siiderillä torilla, erilaisia alkoholillisia ja holittomia vaihtoehtoja tarjoilee Ravintola Mualiman Napa. Viinin ystävien kannattaa suunnata tutustumaan Piazza Italian viinibaariin.

 

Ruoka-annos

 

Torin ylivoimaiset hittituotteet ovat vuodesta toiseen auringolta ja kesältä maistuvat makeat mansikat ja kielen mennessään vievät herneet, kirsikat, vadelmat ja mustikat.  Torin sesonkiaikaan marja- ja vihannesmyyjiä onkin paikalla jopa puolenkymmentä, joten valinnanvaraa riittää usemman myyntikojun mitalla. Monien takana on perheyritys, jonka toiminta torilla on jatkunut jo useamman sukupolven ajan. 

 

Torilla voi tehdä myös edullisia kirppistavara ja vintagelöytöjä, tori onkin suosittu käytetyn tavaran kauppapaikka.  Myyntipaikkoina toimivat lasten leikkipaikan luona ja pääkäytävällä sijaitsevat toripöydät. Lasten leikkipaikan luona olevia toripöytiä voi kuka tahansa varata suoraan torivalvojalta. Pöytäpaikka maksaa 7€ päivältä ja myymään voi saapua heti klo 8 aamusta. Lisäksi torilta voi löytää myynnistä erilaisia kangashattuja, vaatteita ja asusteita, käsitöitä, villasukkia, mattoja ja kotileivonnaisia. Tuotevalikoima vaihtelee aina sen mukaan, miten päiväkauppiaita saapuu torille pitämään omaa myyntipistettään. Torilta vakituisesti löytyy myös kesäisin erilaisia kortteja, koruja ja lahjatavaroita myyyvä on vaaleanpunainen Kesäkoju-myyntimökki. Kuopio tuotteita, paikallisia käsitöitä ja koruja sekä suosittuja Mualiman Napa- tuotteita löytyy kesän ajan torilla toimivasta Mualiman Napa shopista, kauppahallin Carlsonin puoleisesta päädystä. Lasipaviljonki-myymälässä toimii myös Kuopion kaupungin matkailuneuvojat sekä Hop-On-Hop-Off kaupunkibussi- ja laiva lippujen myyntipiste.

Torin kesäkukkien myyntikausi alkaa heti toukokuusta, kun toinen toistaan värikkäämmät amppelit ja kesäkukat tuovat upeaa väriloistoa torille. Myös erilaisia yrttejä löytää torilta kesäkauden alkuvaiheessa. 

 

Kuopion torin aukioloajat

Torin kaikki myyntipisteet ovat varmiten avoinna maanantaista perjantaihin kello 10–16 välillä ja lauantaisin kello 10–15. Vihannes- ja marjakauppiaat sekä monet torikahvilat avaavat myyntipisteensä yleensä jo aiemmin, noin klo 7-8 aikoihin aamulla. Toriravintolat  taas palvelevat tavallisesti asiakkaita hieman myöhempään - joko niin kauan kun asiakkaita riittää, tai kun aurinko hellii toria. 

Jotta ei asiointi torilla aivan liian helpoksi menisi - on torimyynnillä säävaraus.
Kovin sateisella säällä torikauppiaat voivat päättää pitää myyntipisteensä kiinni. Hetken tilanteen voit toki tarkistaa torielämää välittävästä livekamerasta.

Oletko muuten tutustunut Kuopion torin webkameraan eli Muikku Liveen?
Seuraa torielämää reaaliajassa ILOVEKUOPIO.FIn etusivulla!

 

Kuopion tori

 Kuopion torilla tavataan!

 

Kuopion tori lukuina

 

 •      Perustamisvuosi 1818
       Koko 13 200 neliötä
       Mahtuu kerralla noin 10 000 ihmistä
       Katusoittajia kesäisin noin 30 kpl
       Vakituisia kauppiaita 54 kpl
       Runsaasti myyntipisteitä ja tuotetarjontaa
       Ravintolat, torikahvilat ja elintarvikemyynti 26 kpl
       Marja-/vihannesmyyntipisteet 5 kpl
       Kukkamyyntipaikat 5 kpl
       Vaatteet, tekstiilit ja muu monikäyttötarvike 11 kpl
       Pomppulinnat 3 kpl
       Jäätelökioskit 3 kpl
       Toriparturi 1 kpl
 •  
I Love Kuopio - Tori

Teksti: Oodia / Heta Jyrälä, Tilla Martikainen

Kuvat: Kuopion kaupunki / Vicente Serra

Avainsanat

tori

Nämä voisivat kiinnostaa sinua