Kulttuuri

Tulevaisuuden kaupunkikeidas

14.2.2023

Kuopion Muotoiluakatemian 2023 kevätlukukauden teemana on tulevaisuus, ja eri-ikäisille suunnatuissa työpajoissa visioidaan tulevaisuuden maailmaa omasta näkökulmasta. Alkuvuoden työpajoissa Kuopion muotoiluakatemialaiset suunnittelivat ja ideoivat muun muassa kaupunkilaisille yhteistä kaupunkikeidasta.

Kuopion Muotoiluakatemia tarjoaa kaikille avoimia taiteen ja muotoilun kursseja lukukausittain. Ryhmiä löytyy niin lapsille, nuorille, aikuisille, kuin ulkopaikkakuntalaisillekin. Kevätlukukauden teemana on tulevaisuus, ja yhtenä Design Sprint palvelumuotoilutehtävänä Muotoiluakatemian ryhmät ryhtyivät ideoimaan ja suunnittelemaan Kuopion torille kaupunkikeidasta.

Lapset suunnittelemassa kaupunkikeidasta

 

Lasten ja aikuisten suunnittelemissa kaupunkikeitaissa nousi esille muun muassa toive huvipuistosta, eläinkahvilasta sekä virtuaalitodellisuus- ja kulttuurikulmauksista. Kaikkien ryhmien suunnitelmista löytyi myös kaksi selkeää yhteneväisyyttä iästä riippumatta. Koettiin, että kaupunkikeidas olisi kohtaamispaikka, jonne kaikki ovat tervetulleita. Torille kaivattaisiin jokaisen ryhmän mielestä myös enemmän vehreyttä ja väriä erilaisten kasvien ja luonnonelementtien avulla.

 

Lasten suunnittelemat kaupunkikeitaat

 

Toripuisto – Mira, Elsa, Väinö ja Stefanija

 

Miran, Elsan, Väinön ja Stefanijan Toripuisto -suunnitelman tärkeänä arvona oli se, että ketään ei jätetä yksin. Toripuistosta löytyisi paljon erilaisia kasveja, jotka toisivat vihreyttä ja väriä torikannelle. Kasvien seasta löytyisi ihania riippumattoja, jotka toimisivat rentoutumispaikkoina. Lisäksi toripuistosta löytyisi erilaisia eläimiä, sekä ympärivuotinen eläinkahvila, jossa eläimet vaihtuisivat tiettyjen ajanjaksojen mukaan. Tällöin torilla voisi aina käydä tervehtimässä eläimiä.

Suunnitelma: Toripuisto

 

Koko perheen huvipuisto – Robert, Anne ja Siiri

 

Robertin, Annen ja Siirin unelmien kaupunkikeidas -suunnitelmassa torin keskelle pystytettäisiin pieni huvipuisto, josta löytyisi laitteita kaiken ikäisille. Huvipuistosta löytyisi ainakin vuoristorata, maailmanpyörä sekä karuselli, ja kaikki laitteet olisivat ympärivuotisessa käytössä. Huvipuisto olisi kaikille maksuton, jolloin kaikilla olisi myös mahdollisuus tulla sinne. Lisäksi huvipuiston ohessa löytyisi ihana karkkikauppa, joka olisi täynnä erilaisia herkkuja! Huvipuistosta toivottiin myös löytyvän paljon erilaisia valoja ja värejä. Lisäksi eläimet olisivat tervetulleita. Täältä löytyisi myös paikka missä voisi kiipeillä, sillä se on ihanaa!

Suunnitelma: Koko perheen huvipuisto

 

Aikuisten suunnittelemat kaupunkikeitaat

Aikuiset suunnittelemassa kaupunkikeidasta

 

Veljmiehen varjossa – Anja Haapakoski, Kaarina Kemppinen ja Jenna Dahlström

 

Anjan, Kaarinan ja Jennan suunnitelmassa oli lähdetty kehittämään Veljmies -patsaan aukiota. Kesäpäivinä Kuopion tori voi olla helposti kuuma ja helteinen paikka. Tästä ryhmälle syntyi idea luoda ihana varjopaikka, josta löytyy myös vehreyttä. Alue olisi rajattu upeilla ruukkuistutetuilla puilla, jotka toisivat luonnon varjoa aurinkoisella säällä. Talven tullen ruukut voitaisiin siirtää suojaisaan paikkaan odottamaan seuraavaa sesonkia. Keitaalta löytyisi myös pöytiä, tuoleja sekä riippukeinuja, joissa voisi rentoutua samalla kun lapset leikkisivät heille suunnatulla alueella.

Suunnitelma: Veljmiehen varjossa

 

Muilla tori, meillä keidas – Marita Porrassalmi, Sanna Räsänen ja Merja Suurniemi

 

Maritan, Sannan ja Merjan kaupunkikeidas sai inspiraationsa vehreydestä, hyvinvoinnista ja matalan kynnyksen toiminnasta. Kaupunkikeidas olisi paikka, jossa nuoret ja vanhat kohtaisivat. Vanhemmalle väestölle löytyisi puuhasteltavaa kaupunkipuutarhan hoidossa, jota he voisivat myös opettaa nuorille. Vastaavasti nuoret voisivat opettaa tietoteknisiä taitoja vanhemmalle ikäpolvelle. Suunnitelmassa alueella olisi myös virtuaalitodellisuusmaailma, jossa nuoret voisivat viettää aikaa heitä kiinnostavien asioiden parissa. Keitaalle voisi tulla piknikille, ja sieltä löytyisi istumapaikkoja ja riippumattoja, joissa nauttia ja rentoutua.

Suunnitelma: Muilla tori - meillä keidas

 

Löydä sinun paikkasi – Minna Pietikäinen ja Murat Daban

 

Minnan ja Muhatin kaupunkikeitaalla olisi tekemistä kaikille. Suunnitelmassa torille tulisi neljä erilaista aluetta, jotka sijoittuisivat  eri kulmauksiin. Kulmauksissa olisi viheralue, kulttuurialue, aktiivialue sekä rentoutumisalue. Viheralueelta löytyisi erilaista kasvillisuutta, jonka kasvatukseen voisi kaikki halukkaat osallistua. Kulttuurialueen esiintymislava täyttyisi erilaisista esityksistä. Lisäksi sieltä voisi löytyä esimerkiksi pieni kirjasto. Aktiivialueella voisi harrastaa erilaisia urheilu- ja reippailuaktiviteetteja kuten katukoripalloa ja muuta mukavaa. Rentoutumisalueella voisi rauhoittua ja viettää aikaa itsekseen. Keskellä toria olisi kaksikerroksinen rakennus, jossa kauppiaiden olisi mahdollisuus toimia sisätiloissa huonon kelin sattuessa. Asiakkaille suunnattu terassi toimisi yläkerrassa, jossa voisi ihastella Kuopion torin vilinää herkkujen äärellä.

Suunnitelma: Löydä sinun paikkasi

 

Kiinnostaisiko sinua osallistua Kuopion Muotoiluakatemian toimintaan?
Lue Kuopion Muotoiluakatemiasta lisää täältä.

Teksti: Roosa Havukainen

Kuvat: Milja Hirvonen

Nämä voisivat kiinnostaa sinua