Tapahtumat

Tunnelmia kesäkauden avajaisviikonlopulta

28.5.2024

Kesäkauden avajaisia vietettiin aurinkoisessa säässä Kuopion torilla 24.–25.5. Perjantaina yleisöä veti puoleensa Katusoittofestareiden monipuoliset esiintyjät, jonka voittajat julkistettiin lauantaina torilavalla. Lauantaina koko perhettä viihdytti myös Riemu festivaalin ohjelma, jonka jälkeen päästiin nauttimaan tanssiesityksestä, muotinäytöksestä ja Onni Kivipellon keikasta. Tänäkin vuonna StreetKuopio -katuruokatapahtuma tarjosi yleisölle herkullista ruokaa koko viikonlopun ajan.

 

Kesäkauden avajaiset 2024 kuva1
Katusoittofestarit veti yleisöä puoleensa.

 

Perjantaipäivän ohjelmassa oli jo perinteeksi muodostuneet Katusoittofestarit, jotka keräsivät yleisöä aurinkoiselle Siskotyttö -patsaan aukiolle. Tänä vuonna saimme nauttia kaikkiaan seitsemästä esityksestä erilaisine tyylilajeineen.  Esityksiin lukeutui muun muassa räppiä, reipasta rockia ja myös kanteleen ja ukulelen soiton taidonnäytteitä. Yleisön lisäksi myös tuomaristo viihtyi monipuolisten esitysten parissa.

 

Kesäkauden avajaiset  kuva2
Tuomaristo vasemmalta oikealle: Mico Lonka, Milja Hirvonen, Timo Mykkänen ja Olavi Rytkönen.

 

Tuomariston edustaja Olavi Rytkönen kertoo Katusoittofestareiden tarjonnan olevan positiivisen monipuolinen ja tyylilajirikas. Elävän musiikin vankkumattomana kannattajana Olavi koki tuomarina toimimisen kunniatehtävänä, ja kertoo itsekin osallistuneen katusoittofestareille vuonna 2018. Tuomaristossa toimi Rytkösen lisäksi F-musiikista Timo Mykkänen, Kuopion keskus ry:ltä Milja Hirvonen sekä tapahtuman juontajanakin toiminut KA44 Festin yrittäjä Mico Lonka.

 

”Tapahtuma on hieno lisä Kuopioon, upea sää kruunaa kaiken ja sen kyllä näkee ihmisistä.”

-Olavi Rytkönen 

 

Kesäkauden avajaiset kuva3
Vuoden katusoittaja: Säätövara.

 

Tämän vuoden tuomariston valitsema voittaja oli jyväskyläläinen Säätövara reippaalla ja omaperäisellä esityksellään. Säätövara otti kokonaisvaltaisen hienosti yleisön haltuun ja esiintyi todella hyvällä energialla. Esiintyjä edustaa rullaavaa uutta aaltoa, ja oli oikea piristysruiske päivään. Tuomaristo laittoi myös merkille, että eräällä porukan esiintyjistä lensi lippahattu päästä kesken esityksen, mikä on aina merkki hyvästä meiningistä.

 

Kesäkauden avajaiset  kuva4
Yleisön suosikki: Mualiman Navan Ukuttajat.

 

Lisäksi paikalliset Tero Ossi ja Pasi Pohtinen sai tuomaristolta kunniamaininnan tunnelmallisesta katusoitosta, jonka äärelle yleisön oli helppo pysähtyä. Tuomariston valitseman voittajan lisäksi myös yleisö sai äänestää suosikkiaan. Varsinaisen äänivyöryn yleisöltä sai MNU, eli Mualiman Navan Ukuttajat, pirteällä ukulelen säestämällä esityksellään.

 

 

Mualiman Navan Ukuttajat sai alkunsa keväällä 2023, kun Leppävirran Tropical Winter Ukulele Festival -tapahtuman innoittamana ukulelen soitosta kiinnostuneet ystävät kokoontuivat yhdeksi ryhmäksi. Tästä ryhmästä muotoutui bändi. Ukulelen soitto opeteltiin vasta viime syksyn aikana, ja nyt bändillä on tiedossa jo useita keikkoja pitkin kesää. Yleisön suosikin tittelin voittaminen oli mieluisa yllätys koko ryhmälle. He kertoivat keikan pitämisen kesäisellä Kuopion torilla olleen rentoa ja mukavaa, ja koko yleisö saatiin laulamaan mukana tarttuvilla kappaleilla.

 

”Hyvältä tuntuu olla yleisön suosikki!”

-MNU

 

Kesäkauden avajaiset  kuva5
Katuruokatapahtumassa oli tarjolla mm. Sawohousen BBQ-brisket -annos.

 

Katusoittofestareiden lisäksi kävelykadulla järjestettiin StreetKuopio -katuruokatapahtuma jo kahdeksannetta kertaa. Katuruokakauppiaita oli saapunut paikan päälle Kuopion lisäksi ympäri Suomea, ja tarjolla oli kaikenlaisia herkullisia annoksia aina BBQ-hampurilaisista muikkuihin asti. Annoksien tuoksut valtasivat kävelykadun, joka yhdessä monipuolisen tarjonnan kanssa varmasti aiheutti valinnanvaikeutta asiakkaiden keskuudessa. StreetKuopio tarjosi herkkuja torin väelle perjantain sekä lauantain ajan.

 

Kesäkauden avajaiset  kuva6
Ammuu! laittoi yleisöä liikkeelle.

 

Lauantaipäivä alkoi Riemu Festivaalilla, joka tarjosi kattavasti koko perheen ohjelmaa. Festivaaleilla yleisöä ilahduttamassa olivat Taikuri Puijon Torvi, lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! ja viime vuoden Katusoittofestareiden Vuoden katusoittajapalkinnon sekä yleisöäänestyksen voittaja Lehtisen Pojat. Lapsille oli torilla jaossa ilmapalloja sekä tarjolla oli iloista aktiviteettia kuten pomppulinnoja, kasvomaalausta ja miekkailua.

 

Kesäkauden avajaiset  kuva7
Nartanika-tanssiryhmä.

 

Intialaisperäisen Nartanika -tanssiryhmän energinen ja mukaansatempaava esitys toi vauhdikasta tunnelmaa torille. Tanssiryhmän sulavat liikkeet yhdistettynä värikkäisiin asuihin loivat upean esityskokonaisuuden.

 

Kesäkauden avajaiset  kuva8
Lavalla nähtiin ihastuttavaa kesämuotia.

 

Torilavalla tarjottiin myös inspiraatiota uusiin kesälookkeihin L.B. the Agencyn järjestämän kesämuotinäytöksen siivittämänä. Muotinäytökseen osallistui viisi paikallista yritystä – Piattacó, Moda Kuopio, Carlson, Minna Suuronen Design sekä Specsavers Kuopio. Värikkäät ja tyylikkäät asut tarjosivat huikean määrän uusia ideoita kesäpäivien asuihin.

 

Kesäkauden avajaiset  kuva9
Kesäkauden avajaiset huipensi Onni Kivipellon keikka.

 

Kesäkauden avajaiset saattoi päätökseen 2023 The Voice of Finland -voittaja Onni Kivipelto. Onnin upea esitys toi torilavan eteen huikean määrän kuuntelijoita. Onnin settilistalta kuulimme sekä suomen- että englanninkielisiä kevyen musiikin kappaleita, jotka saivat yleisön jammailemaan mukana.

Nuori artisti kertoi olevansa Kuopiossa vasta toista kertaa ikinä, mutta odotti esiintymistä toriyleisölle innoissaan. Keli oli kohdillaan ja hänen oma kesäfiilis sopi täydellisesti kesäkauden avajaisiin. Koko loppukesä onkin artistin kalenterissa keikkoja täynnä, mikä on Kivipellon mukaan hyvä asia, ja minkä myös The Voice of Finland -voitto on mahdollistanut.

 

”Tämä on juuri sitä, mitä mä haluan tällä hetkellä tehdä.”

-Onni Kivipelto

 

 

Kesäkauden avajaiset oli täynnä iloista ilmapiiriä. Hyvän ruoan ja energisen ohjelmakattauksen yhdistelmä kruunattuna aurinkoisella ja lämpimällä säällä loi upean tapahtumakokonaisuuden ja toi ihmisille iloista mieltä.

 

 

Kesäkauden avajaiset järjesti Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry yhteistyössä StreetKuopio-katuruokatapahtuman ja Kuopion seurakuntien Riemu festivaalin kanssa.

Teksti: Alex Bordi, Susanna Hakaoja

Kuvat: Alex Bordi, Susanna Hakaoja

Nämä voisivat kiinnostaa sinua