Tapahtumayhteistyö

Vaiheet ja eteneminen

15.10.2024

Tapahtumayhteistyö-hanke on Kuopiossa matkailullisesti merkittäviä tapahtumia ja yhteistyötä kehittävä kokonaisuus. Projektin päämäärä on kehittää uusi alueellinen yhteistuotantomalli, joka kasvattaa paikallisten yritysten tapahtumaosaamista ja tukee yhteistyöverkoston rakentumista.

Hanke järjestää koulutuksia ja valmennuksia tapahtumatuotantoon sekä yhteistyöhön liittyen. Samanaikaisesti yrityksien ja toimijoiden kanssa kehitämme ja kokeilemme uudenlaisen tapahtumien yhteistuotantomallin Kuopiossa sekä toteutamme tapahtuman, kampanjan ja ilmiöitämme jonkin olemassa olevan tapahtuman YHDESSÄ.

Tapahtumat kukoistukseen yhteistyöllä

Tapahtumayhteistyö-hanke tähtää Kuopion matkailullisen vetovoiman kasvuun kehittämällä uuden yhteistuotantomallin, joka tuo paikalliset toimijat yhteen luomaan merkittäviä tapahtumia. Hankkeen puitteissa nelihenkinen tiimi rakentaa toimijaverkostoa, tarjoaa koulutuksia, fasilitoi toimintaa ja järjestää tutustumismatkoja tukemaan alueen toimijoiden tapahtumaosaamista. Yhdessä saamme aikaan ja pilotoimme vaikuttavan, kattoteeman yhdistävän tapahtumakokonaiden Kuopio250-juhlavuodelle, joka houkuttelee kävijöitä laajasti eri paikkoihin monipuolisen ohjelman ja sujuvan aikataulutuksen ansiosta.

Yhteistyöllä isommin ja vaikuttavammin

Uusi yhteistuotantomalli tarjoaa toimijoille mahdollisuuden toteuttaa tulevaisuudessa vaikuttavia tapahtumakokonaisuuksia eri teemoin jaettujen resurssien ja riskien turvin. Malli auttaa synnyttämään matkailijoita kiinnostavia tapahtumia, jotka eivät vain lisää alueen vetovoimaa, vaan myös luovat pysyviä toimintamalleja tulevaisuutta varten. Yhteistyö antaa lueen toimijoille työkalut rakentaa entistä vaikuttavampia tapahtumia, joissa vahva paikallinen yhteistyö yhdistyy luoviin, matkailullisesti merkittäviin elämyksiin.

 

Projekti pyrkii ratkaisemaan nämä haasteet

 

1) Yhteistyön haasteet jarruttavat tapahtumien kehitystä 

Yhteistyö eri tapahtumien sekä tapahtumien ja yritysten välillä on vielä kovin jäsentymätöntä, ja toimialalta puuttuu tällä hetkellä yhteistyötä ja toimintaa koordinoiva taho.

2) Tapahtuma-alan oppiminen sattuman ja kokemuksen varassa

Tapahtumatuotantoala tarjoaa melko vähän koulutusmahdollisuuksia, ja usein tapahtumanjärjestämiseen päädytään sattumalta ja muun toiminnan ohessa. Tällöin tapahtumatuotanto opitaan usein tehdessä – virheiden, erehdysten ja onnistumisten kautta.

3) Pandemian varjo yhä tapahtuma-alan yllä

Tapahtuma-ala on kärsinyt merkittävästi koronaepidemiasta, ja sen vaikutukset näkyvät vielä tässäkin hetkessä lisääntyneenä epävarmuutena ja ajoittaisena työvoimapulana.

4) Korkeat kustannukset ja riskit haastavat tapahtumajärjestäjiä

Vetovoimaiset ja matkailullisesti merkittävät tapahtumat ovat usein kalliita ja korkeariskisiä tuottaa. Yleinen kustannustason nousu on lisännyt epävarmuutta tapahtumajärjestämisen toimialalla.

Teksti: Roosa Havukainen

Kuvat: Marko Paakkanen, Reino Hartikainen, Wille Markkanen

Nämä voisivat kiinnostaa sinua