Ajankohtaista

Vapun iloa Kuopion keskustassa

25.4.2023

Kuopion torilla vietetään jälleen vappua perinteisin menoin 1.5. klo 9-15. Luvassa Vappuohjelmaa kaiken ikäisille. Vappuaattona Kuopion torilla nähdään opiskelijoiden perinteinen Vapun allastapahtuma sekä Siskotytön lakitus. Lisäksi vappua juhlitaan Kuopion keskustan liikkeiden ja palveluiden yhteisen Vappukampanjan merkeissä 27.4.-1.5.

 

Kuopion Vapputori 1.5.

 

Kuopion Vapputorilta löytyy monipuolisesti ohjelmaa kaiken ikäisille. Perinteisten tukkinipun painon arvauskilpailun ja huutokaupan ohella kuullaan puolueiden vappupuheita. Torilla päästään nauttimaan myös livemusiikista vappuhengessä, kun torilavalle astuu Turaukot. Lisäksi luvassa on tanssia KALAMUKKI tanssiryhmän toimesta, jolloin lavalla nähdään iloinen vappuesitys, Wappumukki. Lapsille vapputorilla on järjestetty ongintaa, jossa avustajana toimii Leo Leijona. Onginnassa suosiikin hyvä kalaonni, sillä jokaisella nykäisyllä tärppää!

Kalamukki
Tanssiryhmä Kalamukki

 

Tukkinipun painon arvauskilpailu

Jo vuosia järjestetty perinne jatkuu, sillä Kuopion torilla arvuutellaan tukkinipun painoa 50 kg:n tarkkuudella. Vuosittain tukkinipun paino on vaihdellut 10 000 kg molemmin puolin. Tänä vuonna lähimmäksi arvanneille on luvassa jälleen huikeita palkintoja, jotka ovat yhteisarvoltaan n. 1 424 €. Palkintona on mm. hyvätasoinen painepesuri, polkupyörä, rannekello ja muuta mukavaa. Kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua tukkinipun painon arvauskilpailuun, joka kestää koko päivän. Arvauslipukkeen hinta on 2,50 €.

 

Huutokauppa

Vapputorilla vietetään myös perinteeksi muodostunutta huutokauppaa, jonka meklarina toimii Eero Wetzell. Huutokaupan valikoimassa tänä vuonna muun muassa tusinan verran hyväkuntoisia polkupyöriä, poliisiauto, sangollinen rahaa, tauluja, Halti:n rinkka ja reppuja, Husgvarnan 545 FX ”soiva” raivaussaha tykötarpeineen, 2 golfbägiä mailoineen ja haudutusuuni.  Huutokaupan arvioitu aloitusaika on klo 13.00.

 

Kuopion Vapputorin lavaohjelman aikataulu:

10.30 Vapun 2023 avaus, juontajana Olavi Rytkönen 
10.40 KESK, Markku Siponen 
10.50 KOK, Karoliina Partanen ja Marko Kilpi
11.00 SDP, Tuula Väätäinen 
11.10 Petri Nieminen, Vihreät
11.20 PS, Minna Reijonen
11.30 Orkesteri, Turaukot 
11.40 VAS, Laura Meriluoto 
11.50 KD, Sari Essayah 
12.00 VL, Pekka Timonen 
12.10 LIIK, Teemu Soini 
12.20 Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen
13.00 Vappuhuutokauppa
13.00-15.00 Turaukot

Lisäksi torilla:
9.00-14.00 lapsille ongintaa Leo Leijonan kanssa
KALAMUKKI -tanssiryhmän "Wappumukki" esitys
Leijonien tukkinipun painon arvauskilpailu koko päivän

 

Vapputoritapahtuman järjestää LC Kuopio yhteistyössä LC Kallaveden, Kalamukkin, Ravintola Mualiman Navan ja Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry:n kanssa.

Turaukot
Turaukot

 

Vapun allastapahtuma ja Siskotytön lakitus vappuaattona 30.4.

 

Vappuna vietetään perinteisesti Itä-Suomen Yliopiston Ylioppilaskunta ISYY:n Vapun allastapahtumaa Veljmies-patsaalla. Torilla kuullaan ylioppilaskunnan sekä ainejärjestöjen puheita, pestään ja lakitetaan Velj’mies-patsas, nimitetään vuoden Siskotyttö ja Velj’mies, sekä uitetaan proffa.

Vapun allastapahtuman aikataulu:

17.30 ainejärjestöjen tervehdykset
17.45 Velj’mies-patsaan pesu
18.00 Velj’miehen ja Siskotytön julkistaminen
18.10 Velj’mies-patsaan lakitus
18.15 Ylioppilaskunnan puhe, Eetu Hyvönen, hallituksen puheenjohtaja
18.25 Professorin uitto

Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAVOTTA:n vappuaaton tapahtuma käynnistyy Valkeisenlammelta opiskelijoiden vappukulkeena klo 15. Vappukulkueen määränpäänä on Kuopion torin Siskotyttöaukio, jossa perinteen mukaan pestään ja lakitetaan Siskotyttöpatsas klo 16 alkaen. Lisäksi kuullaan opiskelijayhdistysten vappupuheita ja palkitaan  vuoden opettaja.

Veljmies-patsas
Kuva: Wille Markkanen

 

Vappukampanja 27.4.-1.5.

 

Vapun juhlinta aloitetaan jo hyvissä ajoin, sillä Kuopion keskustan liikkeiden ja palveluiden yhteistä Vappukampanjaa vietetään 27.4.-1.5.2023. Luvassa erilaisia vapputarjouksia sekä ohjelmaa. Katso sähköisestä I Love Kuopio etupassista Vappukampanjaedut

Huomioithan, että kampanjaedut ovat käytettävissä etupassin kautta vain tarjouksessa mainittuna ajankohtana. Kaikki edut ovat kertakäyttöisiä ja henkilökohtaisia. Etujen käyttöönottaminen vaatii kirjautumisen.

 

Tervetuloa viettämään vappua yhdessä Kuopion keskustaan.

Teksti: Roosa Havukainen

Nämä voisivat kiinnostaa sinua