J.v. Snellmanin Rintakuva

J.V. Snellmanin rintakuva paljastettiin vuonna 1886 silloisella Kustaantorilla.

Teoksen paljastuksen myötä Kustaantori nimettiin uudelleen Snellmanin puistoksi. Pronssisen rintakuvan on suunnitellut ja valanut kuvanveistäjä Johannes Takanen. Patsas valettiin Roomassa 1884, missä kuvanveistäjä työskenteli aina kuolinvuoteensa 1885 saakka. Jalusta on arkkitehtien Sebastian Gripenbergin ja I.G. Klasonin suunnittelema ja kuopiolaisten kivityömiesten Antti Pulkkisen ja Karl Hämäläisen toteuttama. Rintakuva on Kuopion vanhin ulkoveistos ja vuonna 1986 vietettiin veistoksen 100-vuotisjuhlaa.

J. V. Snellman (1806-1881) oli filosofi, valtionmies ja ”suomalaisuuden herättäjä”. Snellman toimi Kuopiossa yläalkeiskoulun rehtorina vuodesta 1843. Vuonna 1844 Snellman ryhtyi julkaisemaan kahta kuopiolaista viikkolehteä, suomenkielistä Maamiehen ystävää sekä ruotsinkielistä Saimaata. Vuodesta 1887 lähtien Kuopion Isänmaallinen Seura on järjestänyt vuosittain kunniakäynnin J. V. Snellmanin patsaalle. J. V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivänä tapahtuvalla kunniakäynnillä patsaan juurelle lasketaan kukkatervehdys.

 

(Lähde: KAIJA HANNULA 1991. Julkinen tusina. Kahdentoista Kuopion julkisen taideteoksen synty, lähtökohdat ja tavoitteet. Kuopion taidemuseon julkaisuja II. Kuopion kaupungin painatuskeskus, Kuopio 1991)

Maaherrankatu 8-10
70100 Kuopio

Ajankohtaista