Kuopion Aikakapseli

Suomi100 –juhlavuotena suljettiin aikamme muistoja sisäänsä kätkevä aikakapseli Kuopion sydämeen, kauppatorin alle. Suomi100+100 aikakapseli, jonka sisältöä ei kukaan kokonaisuudessaan tiedä, avataan 100 vuoden kuluttua Suomen täyttäessä 200 vuotta.
 
Kuopion sydämen alla
Kuopion aikakapseli on sijoitettu Kuopion sydämeen kauppatorin alle, kauppakeskus Apajan valo-aulaan. Aikakapselin kaksi erillistä osaa suljettiin 8.12.2017 ja 15.12.2017.  100 vuoden aikamatkaa laskee alaspäin aikalaskuri, joka on ajastettu Suomen itsenäisyyspäivään 2117.

Vuoteen 2117
Kuopion kaupunki on sitoutunut järjestämään aikakapselin avaamisen kunniaksi arvokkaan juhlan vuonna 2117. Juhlatilaisuuden kutsulista muodostuu Suomen 200-vuotislahjan paketoimiseen osallistuneiden henkilöiden tai tahojen osoittamista ”perillisistä”.
 
Kertomuksia ja kuvia tästä ajasta
Suomi100+100 aikakapseli sisältää tavallisten ihmisten kertomuksia ja ajatuksia siitä, minkälaista on arki ja työelämä vuonna 2017, mitä asioita arvostamme ja minkälaisia arvoja haluamme säilyttää sekä miten näemme menneen ja tulevan.

Hankkeessa on mukana yli 100 tunnettua suomalaista - kulttuurin, taiteen, tieteen, urheilun, politiikan ja liike-elämän parista sekä 100 vuotta elämää nähneitä ja kokeneita henkilöitä, yrityksiä ja yhdistyksiä.

Suomi100+100 aikaelementti
Suomi100+100 Aikakapselin visuaalinen ilme on suunniteltu yhdessä Savonia Muotoilun sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilun opiskelijaryhmän kanssa. Opiskelijoiden tehtävänanto oli ideoida tilavuudeltaan noin kahden kuution suuruinen elementti.
 
Kapselin olemukselle annettiin vapaat kädet se sai olla kaluste- tai teosmainen tai näiden yhdistelmä. Aikakapselin tuli soveltua Apajan valoaukiolle keskuspilarin yhteyteen. Ehdotuksia tuli 15 kappaletta, joista kuusi valittiin jatkovaiheeseen ja joista yksi luonnos nousi muita ideoita toteuttamiskelpoisemmaksi ja eniten rakennettavan aikaelementin tarpeita vastaavaksi.
Suomi100+100 aikaelementin ilme perustuu Eve Karkaman luonnokseen nimeltä ”200”.
 
TOTEUTUS
Organisointi Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys 
Luova suunnittelu Kuopion rouvasväenyhdistys, Savonia amk
Aikakapselin valmistus Savon ammatti- ja aikuisopisto
Mahdollistaminen  Osuuskunta KPY, Kuopion kaupunki,
Pohjois-Savon Liitto, Kuopion Kulttuurihistoriallinen museo,
Kuopion Pysäköinti Oy
Pääyhteistyökumppanit Outokumpu, Saurum,
Handelsbanken, Peeässä, Savon Sanomat, Hydroline,
Kuopion alueen kauppakamari ja Carlson.

Ajankohtaista