Oksapoika


Oksapoika on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen tekemä pronssiveistos.

Oksapoika on yksi seitsemästä Kauhasen Kuopion keskustaan tekemistä julkisista veistoksista. Kuopion kaupunki tilasi taiteilija Pekka Kauhaselta teoksen sijoitettavaksi uuden kävelykadun varrelle. Kaksimetrinen patsas on sijoitettu keskustaan H-talon ja Carlsonin väliin Kauppakadulle. Taiteilijan edellytettiin huomioivan teoksen läheisyydessä olevat rakennukset ja jo olemassa olevat julkiset taideteokset sekä uuden kävelykadun materiaalit ja kalusteet.

Pekka Kauhanen sai innoituksen Oksapoikaan myös keskustassa sijaitsevasta Veljmies-patsaasta. Oksapoika kuvastaa taiteilijan mukaan savolaisuutta ja sen mukana kulkee löytämisen iloa. Oksapoika katselee kohti aurinkoa sekä Kuuttaren ja Päivättären liehuvia helmoja kultaa hehkuvine katseineen. Leikkimielisen tarinan mukaan Oksapoika on Veljmiehen ja Siskotytön aikaansaannos. Oksapoika ja muut Kauhasen keskustan veistokset julkistettiin vuonna 2014.

Oksapojan olemus ilmentää taiteilijan sanoin alueen elinehtoa: metsää, puuta, puuteollisuutta, johon maakunnan menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuuskin ovat kytköksissä. Sama teema toistuu myös pienemmissä veistoksissa. Savon värejä mustaa ja keltaista löytyy teosten materiaalien kautta. Oksapojassa näitä ovat hiottu pronssi ja hiomaton musta.(Lähde: KUOPION TAIDEMUSEO. Verkkojulkaisu: http://taidemuseo.kuopio.fi/kuopion-patsaat. Terhi Leppänen 2014, Kuopion kaupunki. Verkkojulkaisu: http://www.kuopio.fi/web/ajankohtaista/uutisarkisto)

Kauppatori
70100 Kuopio

Ajankohtaista