Pyhän Nikolaoksen Katedraali


Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali on Kuopion ortodoksisen seurakunnan sekä samalla Karjalan hiippakunnan pääkirkko eli katedraali.
 

Katedraali avoinna vieraille sopimuksen mukaan
p. 0206 100 300 / p. 0206 100 311


Historiaa

Kun Suomi liitettiin Venäjään Suomen sodan (1808–09) seurauksena, myös Kuopioon siirtyi ortodoksista asujaimistoa. He tarvitsivat pian kirkon hengelliseksi kodikseen ja 1820-luvulla rakennettiinkin ensimmäinen tsasouna, joka sitten muutettiin kirkoksi vuonna 1868 Pyhän Nikolaoksen muistolle pyhitettynä. Uuden kirkon suunnittelu aloitettiin jo 1800-luvun lopulla ja monien vaiheiden jälkeen suunnittelijan, viipurilaisen rakennusmestari Aleksander Isaksonin (1866–1924), piirustukset kulkivat Suomen hengellisen konsistorin, Suomen senaatin kirkollisasiaintoimikunnan, yleisten rakennusten ylihallituksen ja seurakunnan välillä ja päätös rakentamisesta saatiin aikaan.

Kivikirkon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi vuosisadan alussa ja rakennustyöt ajoittuivat vuosille 1902 – 1903. Punatiilinen, ulkoa punaiseksi, sisältä valkoiseksi maalattu kirkko vihittiin käyttöönsä 3.1.1904 (eli silloin noudatetun vanhan kalenterin mukaan 21.12.1903). Kirkko rakennettiin paikallisin kuopiolaisin voimin, mutta rahoituksessa ja asioiden järjestelyissä tarvittiin jämerämpiä voimia. Rahoituksessa oli monilta osin puutteita ja silloinen Suomen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov tuli monesti apuun. Ikonostaasin ja kirkon kellojen saaminen edellytti Bobrikovilta melkoista väliintuloa ja avustamista.

Kuusi kappaletta kirkonkelloja valettiin Pietarissa V. M. Orlovin tehtaalla armeijan romuraudasta, ja kaksi saatiin vanhasta puukirkosta. Myös ikonostaasi tilattiin Pietarista. Ikonostaasin koristeellinen ja kullattu osa tilattiin Semen Ambrosimovin verstaalta ja ikonit maalattiin kankaalle öljyvärein ”moitteettomasti ja länsimaiseen akateemiseen tyyliin” Novodevitšin nunnaluostarissa. Näissäkin kenraalikuvernöörin rahallinen ja muiden avustus oli todella merkittävää. Ikonit olivat paikallaan marraskuussa 1903 ja kirkonkellot joulukuussa 1903.
 

Ajankohtaista