Raninin Mylly

Historiaa

Heti kaupungin perustamisen osana vuonna 1776 julistettiin viinanpolttokruunun monopoliksi.

Polttimo oli Kuopion kaupungin ensi hetkien tärkein väestön lisääjä, koska se oli paikkakunnan suurin työnantaja. Laitos sijoitettiin Tuhkaniemelle. Viinalla oli suuri merkitys Kuopion kaupankäynnille, sen matkustavaisille ja Kuopiossa pidetyille tapaamisille. Pitäjän käräjät, pitäjäläisten tulo kaupunkiin ja erityisesti sotaväki tarvitsivat viinaa.

Vuonna 1787 Ruotsin kuningas salli viinan kotipolton. Kaupunkiin syntyi useampiakin viinanpolttoa ja tislaamista harjoittavia yrityksiä. Carl Gustaf Wiikin olutpanimo ja kauppias Otto Wilhelm Roeringin viinanpolttimo olivat Kallaveden rannalla Koljonniemessä. Tämä polttimo joutui vuonna 1867 Gustaf Raninin haltuun ja siitä alkoi Ranisen menestystarina Kuopiossa v. 1870. Muitakin alan yrittäjiä oli ja viinanpolton raaka-ainetta saatiin viljalti läheisistä myllyistä.

Vilja oli viinanpolton keskeinen raaka-aine. Kuopion edustalla sijaitseva Vasikkasaari ja Koljolanniemellä olleet tuulimyllyt takasivat ehtymättömät voimavarat. Vasikkasaaren ”suuruuden aika” kesti miltei vuosisadan loppuun. Vuonna 1852 perustettu Raninin kauppahuone aloitti liiketoimintansa tuontiviljan laivauksella ja myllyllä. Ranisen myllyn lisäksi Saastamoisen mylly ja myöhemmin Birger Hallmanin mylly uudella vuosisadalla tuottivat raaka-ainetta viinanpolttoon ja oluenpanoon.

Ranisen viinanpolttimo tuotti mm. kirkasta viinaa, pomeranssia, kuminaviinaa ja myöhemmin likööriä ja punssia. Olutpanimosta saatiin janoisiin kurkkuihin olutta, simaa, sahtia. ”Savon viinaa” alettiin valmistaa vuonna 1846 ja tuote on ollut saatavana näihin päiviin saakka. Panimo tuotti Raninin olutta Kuopiossa aina vuoteen 1971.

Lähde: Kuopion kaupunki

Vuosi 2015 ja siitä eteenpäin

Vuonna 2015 Raninin myllyyn alettiin rakentaa asuinhuoneistoja sekä liiketiloja YIT:n toimesta.

Suojeltu, näyttävä ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä myllyrakennus kunnostettiin Museoviraston kanssa sisäosiltaan tyylikkääksi, uudenajan asuinrakennukseksi. Asunto Oy Kuopion Wanhaan Myllyyn valmistui erikokoisia, uniikkeja kaupunkikoteja suosituista Miniasunnoista (alk. 28 m2) aina tilaviin 167,5-neliöiseen kahden kerroksen huoneistoihin. Wanhaan Myllyssä toimii myös liikehuoneistoja. Viimeisimpänä rakennukseen avattiin viinibaari keväällä 2017.

Satamakatu 13
70100 Kuopio

Ajankohtaista