Sankaripuisto


Sankaripuisto on Tulliportinkadun ja Suokadun väliin jäävä puistoalue, jonka yhteydessä on vanha Hatsalan hautausmaa. Sankaripuiston puustoon kuuluvat männyt, jotka kohoavat korkeina puiston pääväylän ja polkujen väliin jäävillä nurmialueilla. Sankaripuistossa sijaitseva hautausmaa on kaupungin vanhimpia ja se otettiin hautausmaakäyttöön 1811. Ennen sitä kaupungin hautausmaa sijaitsi Väinölänniemen urheilukentän takana, silloisella Pappilanniemellä.

Kaupunkilaisten vanhojen hautojen lisäksi sankarihautausmaalle on siunattu 630 talvi- ja jatkosodan sankarivainajaa sekä kaupungin pommituksissa surmansa saanutta. Viimeinen sankarihautaus tapahtui vuonna 1961. Sankarivainajien muistoksi puistoon on pystytetty kuvanveistäjä Essi Reinvallin tekemä Haavoittunut sotilas -sankaripatsas. Itsenäisyyspäivänä puistossa tapahtuu hartaus ja seppeleen lasku sankaripatsaan juurelle.

Puistossa oleva hautausmaa tunnettiin aluksi nimellä Multimäen hautausmaa ja sen jälkeen vanhana hautausmaana. Nykyiseltä nimeltään Hatsalan hautausmaa tunnetaan kuitenkin paremmin kaupunkilaisten keskuudessa Sankaripuistona.(Lähde: HELENA RIEKKI 2005. Kuopion kaupungin rakennushistoria. Kalevaprint Oy: Oulu.)

Suokatu 38-40
70110 Kuopio

Ajankohtaista