Väinölänniemen puistoalue

Väinölänniemi on nykyään suosittu urheilu- ja virkistysalue sekä yksi keskustan kaupunginosista.

Alue tunnettiin aiemmin Pappilan- ja Kinnulanniemenä ja tuli kaupungin haltuun seurakunnan kanssa 1858 tehtyjen maanvaihtojen kautta. Niemeä alettiin kunnostaa heti puistoksi ja sen tuloksena syntyi yksi maamme vanhimmista kaupunkipuistoista. Pian niemestä tulikin suosittu virkistysalue. Niemellä sijaitsee Väinölänniemen stadion, jossa Kuopion Palloseura pelasi kotiottelunsa 1930-luvulta vuoteen 2005, ja jossa on järjestetty lukuisia merkittäviä yleisurheilutapahtumia. Nykyisin Väinölänniemen urheilukenttää käytetään pääasiassa yleisurheilun harjoitus- ja kilpailukenttänä

.Myös kaupungin oman juoksijalahjakkuuden Hannes Kolehmaisen patsas sijaitsee Väinölänniemellä. Stadionin lisäksi alueella on laajoja puistoja, lentopallo-, koripallo- ja tenniskenttiä, kaksi uimapaikkaa sekä perinteikäs Peräniemen kasino. Talvisin jäällä niemeä kiertävät hiihtoladut ja luonnonjääluistinrata.

Alueen historiaa

Kustaa Vaasa (1496–1560) kruunattiin Ruotsin kuninkaaksi vuonna 1523. Samalla Suomi liitettiin Ruotsin valtakuntaan lähes 300 vuoden ajaksi. Ruotsi-Suomen kuningas määräsi vuonna 1552 Kuopionniemen uuden kirkkopitäjän keskukseksi. Lappalaiset ja Koljoset luovuttivat maitaan kirkolle. Pian Kuopioon nousi pitäjän ensimmäinen kirkko. Neljä ensimmäistä kirkkoa olivat nykyisessä Piispanpuistossa, lähellä Väinölänniemen puistoaluetta.

Pitkälle Kallaveteen ulottuvaa niemeä (nyk. Väinölänniemi) sen ajan aikalaiset alkoivat kutsua Pappilanniemeksi. Virosta saadun mallin mukaisesti Kansanvalistusseuran laulu- ja soittojuhlia pidettiin Väinölänniemellä 1884–1920. Kesäkuun laulu- ja soittojuhlilla v. 1891 laululavoilla kävi 16.000 vierasta. Kesäisin huvielämä keskittyi Väinölänniemelle. Siellä järjestettiin teatteriesityksiä, voimistelujuhlia, urheilukilpailuja, torvisoittoa, kuorolaulua ja mm. taidetulitusjuhlia varuskunnan soittokunnan säestyksellä. Kansanjuhlien yhteydessä lajeina saattoivat olla mm. pituus- ja korkeushyppy, kilvan juoksu ja kiventyöntö.

Väinöläniemi
70100 Kuopio

Ajankohtaista