Kaupungintalo

Kaupungintalo


"Kuopion kaupungintaloa ei pidä rakentaa kauppatorin laitaan syrjäiseen paikkaan kauas keskustasta. Kaupunki ei koskaan kasva niin suureksi." Näin todettiin ja uskottiin 1880-luvun Kuopiossa. Siihen rakennus kuitenkin pystytettiin. Ajuri Inkisen tontilta poltettiin kaupungintalon tieltä VPK:n harjoituksissa puutalo. Loput Inkisen pihapiirin rakennuksista purettiin.


KAUPUNGINTALON MONET TEHTÄVÄT

Kaupungintalo on ollut monenlaisessa käytössä. Talossa on ollut muun muassa palokunnan ruiskuhuone, huutokauppasali, kirjasto lukusaleineen ja tornissa päivysti palovartija. Kaupunginkanslian henkilökunnan nykyiset sosiaalitilat olivat aikoinaan vankikoppeja. Sisäosat ovat vuosien aikana kokeneet monia muutoksia. Jo 1900-luvulla peitettiin katto- ja seinämaalaukset harmaalla yksivärisellä maalilla ja näitä päällemaalauksia on tehty kaikkiaan 3 - 4 kertaa.

Varsinaista entisöintiä tehtiin 1970-luvun peruskorjauksessa ala-aulassa, portaikossa, yläaulassa, juhlasalissa ja entisessä kaupunginvaltuuston istuntosalissa, joka muutettiin henkilökunnan ruokalaksi. Näissä tiloissa palautettiin entiselleen lähinnä seinä- ja kattopinnat, lattiat uusittiin entisöintinäkökohdat huomioon ottaen. Myös alkuperäistä kalustoa, mm. valaisimia palautettiin paikalleen. Kaupungintalon länsipäädyssä on teksti "Oikeus kansaa ohjelevi" ja itäpäädyssä "Wapautta laki vartioivi". Sanat ovat peräisin A. Oksasen runosta "Porthanin kuvapatsaan paljastettua". Tekstit saatiin kaupungintalon seinään vasta vuonna 1900, jolloin hankittiin myös aikaisemmin hankkimatta jäänyt kello.

KAUPUNGINTALO TÄNÄÄN

Kuopion kaupungintalossa työskentelee nykyisin yli 50 henkilöä. Kaupunginjohtajan, palvelualuejohtajien ja johdon sihteereiden työtilat ovat kaupungintalon toisessa kerroksessa, samoin henkilökunnan ruokala. Toisessa kerroksessa kokoontuu myös kaupunginhallitus. I kerroksessa sijaitsevat kaupunginkanslia, henkilöstön ja työhyvinvoinnin kehittämispalvelu sekä markkinointi, viestintä ja asiakaspalvelu. Kellarikerros on varasto- ja arkistokäytössä ja ullakkotiloihin on 1980-luvulla rakennettu neuvotteluhuone aputiloineen.

Tulliportinkatu 31
70101 Kuopio

tilla.martikainen@kuopionkeskus.fi

Ajankohtaista