Kuopion Museo

Kuopion Museo


TERVETULOA KUOPION MUSEOON!


Kesällä 2021 avautui Kantti: Kuopion museon, pääkirjaston ja kahvilan yhteinen kokonaisuus, tiedon ja tarinoiden kortteli.

Uuden museon tilat avautuvat kahdessa vaiheessa. Vuonna 2021 vierailijoille avautuivat vaihtuvien näyttelyiden tila, työpajatiloja, museokauppa, kahvila Kantti ja kokoustiloja. Alkuvuodesta 2022 tulee avautumaan loput uudesta museosta: luonnontieteelliset ja kulttuurihistorialliset perusnäyttelyt ja lasten leikkitilat.


****

Luonnontieteelliset perusnäyttelyt esittelevät itäsuomalaisen luonnon vuodenkiertoa ja menneisyyttä. Museon mahtavin eläin on valtava villakarvamammutti – viestintuoja kaukaa jääkauden ajalta.

Kulttuurihistoriallisessa perusnäyttelyssä esitellään Pohjois-Savon esihistoriaa ja asuttamista, paikallisia elinkeinoja ja elämänmenoa. Aidossa savutuvassa voi eläytyä sadan vuoden takaiseen tunnelmaan.

Museokaupasta löytyy runsaasti laadukkaita ja yksilöllisiä tuotteita lahjoiksi, tuliaisiksi tai kotiin vietäväksi.

Vuonna 1907 valmistunut Kuopion museo on Suomen kolmanneksi vanhin museoksi suunniteltu rakennus. Linnamainen rakennus kuuluu myös kansallisromanttisen jugendarkkitehtuurin helmiin. Monen muun kaupungin tavoin Kuopiossa virisi 1800-luvun lopulla museoharrastus. Vuonna 1883 perustettu Kuopion Isänmaallinen Seura aloitti kaupungissa historiallis-kansatieteellisen keruu- ja näyttelytoiminnan. Hieman myöhemmin vuonna 1897 perustettiin Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys, joka aloitti luonnontieteellisen museotoiminnan.

Molempien museoseurojen kokoelmia ja näyttelyitä jouduttiin pitämään usein vaihtuvissa ja huonosti museotoimintaan soveltuvissa tiloissa, mistä syntyi ajatus erityisen museotalon saamisesta kaupunkiin. Kaupunki suhtautuikin asiaan lopulta suopeasti ja suostui rakentamaan talon. Ns. kansantalon tuli tarjota tilat paitsi museoille, myös kansankirjastolle ja lisäksi kokous- ja iltamahuoneita. Suunnitelmat kuitenkin elivät, ja valmiiseen taloon sijoittuivat lopulta historiallis-kansatieteellinen ja luonnontieteellinen museo, kansankirjasto lukusaleineen sekä lisäksi erilliseen siipeen VPK:n ruiskuhuoneet. Kokonaisuus tunnettiin kuitenkin ennen kaikkea Kuopion museona. Museotalon on suunnitellut kuopiolainen arkkitehti J. V. Strömberg, joka 1900-luvun alkuvuosikymmeninä piirsi kaupunkiin erinomaisella ammattitaidolla lähes kaikki muutkin merkittävämmät rakennuskohteet.

Kuva: Mika Antikainen

AUKIOLOAJAT
tiistai    10 - 17
keskiviikko    10 - 19
torstai    10 - 17
perjantai    10 - 17
lauantai    10 - 17
sunnuntai    10 - 17

Ajankohtaista