Kuopion Vossikka

Kuopion Vossikka


Kuopion Vossikka

Vossikka-ajelu on historiallinen taksiautopalvelua edeltävä henkilökuljetuksenmuoto, jolla on Kuopiossa pitkä historia. Vuonna 1913 kaupungissa pyöri ennätysmäärä vossikoita, upeat 107 kappaletta. 

Nykyäänkin Kuopion Torin laidalta löytyy mahdollisuus Vossikka-ajelulle. Ajuri Tapio Karhunen tarjoaa innokkaille vossikka-ajelua "Kesäsade" - suomenhevosruunan kanssa Kuopion keskustan ympäristössä kesäaikaan. Hommia he ovat tehneet yhdessä jo monen vuoden ajan. Karhunen toimii vossikka-ajurina perinteitä kunnioittaen. Hän tykkää tehdä kuljetusta historian vuoksi tarjoten tunnelmallisia ajeluita entisöidyllä vossikkavaunulla. 

Kiertoajelun hinnat (lähtö Kuopion torilta):
20 min/25 €
30 min/40 €
45 min/55 €
60 min/70 €

Vossikka-ajelulle pääsee Haapaniemenkadun ja Kauppakadun risteyksestä, kauppakeskus Aapelin edestä. Ajelua on saatavilla viikottain klo 10–15 useana päivänä aina, kun parivaljakko on paikan päällä. Kyytiin mahtuu kaksi aikuista sekä 2–3 lasta. Asiakas voi itse toivoa reittiä vapaasti ja suosituimpia kohteita ovat Valkeisenlammen kaunis ympäristö, sekä ihastuttava satama-alue. Reitin pituus on vakio: valittavissa on 20, 30, 45 tai 60 minuutin ajoja (säävaraus). Ajoja voi myös varata etukäteen puhelimitse. Tapio Karhusen tavoittaa parhaiten illalla, jolloin hevoshommat ovat päivältä jo taputeltu.

Viikolla Kesäsateella on lepopäiviä pari kappaletta, ja hänet juotetaan joka ajon jälkeen sekä aina tarvittaessa. Hevonen ruokitaan päivittäin hyvin sekä monipuolisesti. Päivän päätteeksi Kesäsade pääsee iltapesulle, jonka jälkeen viedään tallille laiduntamaan vapaana kotiin Ranta-Toivalaan. 

Ajuri-Karhunen toivoo, ettei hevosta ruokita tai rapsutella, sillä se kerää ylimääräistä ihmismassaa hevosen ympärille. Vossikkaparkki on Kesäsateen taukopaikka, jossa pyritään pitämään mahdollisimman vähän hälinää.

Peruskiertoajelun lisäksi palveluihin kuuluu hääajot, eläköitymisajot sekä rekiajot talvella. Parivaljakko tarjoaa myös metsätöihin apua. 

Lisätietoa: https://kuopion-vossikka.webnode.fi

***

Nippelitietoa hevosista!

Hevonen rentoutuessaan varaa painon pois yhdeltä takajaloista, jolloin se näyttää olevan koukussa. Tämä on hevoselle täysin luontaista ja kertoo siitä, että tämä on rentoutunut ja lepää. 

Hevosella on ihmisiä parempi lämmönsietokyky. Hevosen elimistö pystyy jäähdyttämään itseään tarpeen tullen. Kesäsateella on saatavilla raikasta vettä, joka auttaa kehon viilenemisessä lämpimänäkin päivänä. 

Kesäsateen terveydestä huolehditaan ympärivuorokautisesti, ja illalla päivän päätteeksi mitataan kehonlämpötila. Normaali kehonlämpötila hevosella on 37,2–38,2. Kesäsateen lämpötila päivän jälkeen on 38-asteen paikkeilla. Säännöllinen mittaus edesauttaa ymmärtämään oman hevosen normaalia lämpötilaa, ja poikkeuksellisiin lämpötiloihin osataan puuttua ajoissa. 
Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Vossikka

Haastattelu: https://hevostietokeskus.fi/i/hoito/lampotalous/lammonsaatelyn-perusteita/hevosen-ruumiinlampotila2

 

Ajankohtaista