Väinölänniemen uimaranta

Väinölänniemen uimaranta

Väinölänniemi on Kuopion suosituin uimaranta. Ranta on hiekkapohjainen ja tasaisesti syvenevä. Rannalla on kesäaikaan avoinna suihku-, wc- ja pukutilat klo 8:00- 20:00 välisenä aikana. Rannalla on myös kaksi beach volley kenttää, hyppytorni sekä laituri. Talviaikaan Väinölänniemellä on avantouintimahdollisuus. HUOM. Hyppytorniin nouseminen ja sieltä alas hyppääminen tapahtuu vain rantavalvonnan antamalla luvalla. Väinölänniemen uimarannalla järjestetään rantavalvontaa 15.6.-31.8. välisenä aikana.

Historiaa
Heti sotien 1939–1945 jälkeen alettiin kuopiolaisen uintiväen keskuudessa puhua uuden ja paremman uimalan saamista Kuopioon. Vuonna 1950 kaupunginvaltuusto hyväksyi arkkitehti Einari Teräsvirran suunnitelman Väinölänniemen avouimalasta. Laitos, johon tuli betoninen hyppytorni, 2 ponnahduslautaa, 2 kpl 25 metrin uimarataa, katsomo 700 henkilölle, sauna ja pukeutumisrakennus ja auringonottajille hiekkaranta, valmistui vuonna 1951. Turistinähtävyytenäkin tutuksi tullut uimalaitos maksoi sen ajan rahassa 15 miljoonaa markkaa. Väinölänniemen uusi uimala valmistui v. 1951

Kuva: Kuopion Kulttuurihistoriallinen museo

Vuosien kuluessa alkoi uusien uimaloiden tarve tulla yhä selvemmäksi Kuopiossa. Uusia uimaloita rakennettiinkin Itkonniemen Honkalahteen ja ”aurinkokylpyläksi” nimetty Keiliniemi vuonna 1932. Pukeutumistiloja tässä uudessa kylpylässä oli 400 kylpijälle. Valkeisenlammen uimaranta valmistui 1956 ja sittemmin Päivärannan ja Haapaniemen virkistysuimarannat ja vielä Julkulan, Leipäniemen ja Särkilahden uimarannat.

Väinölänniemi 26
70100 Kuopio

Ajankohtaista