Kuopion Museo

Tervetuloa Kanttiin!
Kuopion museon, pääkirjaston ja kahvilan muodostamaan
yhteiseen
kokonaisuuteen - tiedon ja tarinoiden kortteliin.


Luonnontieteelliset perusnäyttelyt esittelevät itäsuomalaisen luonnon vuodenkiertoa ja menneisyyttä. Museon mahtavin eläin on valtava villakarvamammutti – viestintuoja kaukaa jääkauden ajalta.Kulttuurihistoriallisessa perusnäyttelyssä esitellään Pohjois-Savon esihistoriaa ja asuttamista, paikallisia elinkeinoja ja elämänmenoa. Aidossa savutuvassa voi eläytyä sadan vuoden takaiseen tunnelmaan. Museokaupasta löytyy myös runsaasti laadukkaita ja yksilöllisiä tuotteita lahjoiksi, tuliaisiksi tai kotiin vietäväksi.
Sisäänkäynti löytyy museokadun puolelta.

Kuopion museon historiaa

Monen muun kaupungin tavoin Kuopiossa virisi 1800-luvun lopulla museoharrastus. Vuonna 1883 perustettu Kuopion Isänmaallinen Seura aloitti kaupungissa historiallis-kansatieteellisen keruu- ja näyttelytoiminnan. Hieman myöhemmin vuonna 1897 perustettiin Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys, joka aloitti luonnontieteellisen museotoiminnan.


Molempien museoseurojen kokoelmia ja näyttelyitä jouduttiin pitämään usein vaihtuvissa ja huonosti museotoimintaan soveltuvissa tiloissa, mistä syntyi ajatus erityisen museotalon saamisesta kaupunkiin. Kaupunki suhtautuikin asiaan lopulta suopeasti ja suostui rakentamaan talon. Ns. kansantalon tuli tarjota tilat paitsi museoille, myös kansankirjastolle ja lisäksi kokous- ja iltamahuoneita. Suunnitelmat kuitenkin elivät, ja valmiiseen taloon sijoittuivat lopulta historiallis-kansatieteellinen ja luonnontieteellinen museo, kansankirjasto lukusaleineen sekä lisäksi erilliseen siipeen VPK:n ruiskuhuoneet.

Kokonaisuus tunnettiin kuitenkin ennen kaikkea Kuopion museona. Museotalon on suunnitellut kuopiolainen arkkitehti J. V. Strömberg, joka 1900-luvun alkuvuosikymmeninä piirsi kaupunkiin erinomaisella ammattitaidolla lähes kaikki muutkin merkittävämmät rakennuskohteet.

Vuonna 1907 valmistunut Kuopion museo on Suomen kolmanneksi vanhin museoksi suunniteltu rakennus. Linnamainen rakennus kuuluu myös kansallisromanttisen jugendarkkitehtuurin helmiin.

Kuva: Wille Markkanen

Rakkaudella Kuopiosta, meiltä sinulle

Olemme sitoutuneet toiminnassamme Savolaisen palvelun teeseihin. Anna oma arviosi – missä asioissa me olemme sinun mielestäsi onnistuneet. Kiitos avustasi!

AUKIOLOAJAT

Tiistai   10 - 17
Keskiviikko   10 - 19
Torstai   10 - 17
Perjantai   10 - 17
Lauantai   10 - 17
sunnuntai    10 - 17
Poikkeusaukiolot ovat mahdollisia

Ajankohtaista