Kuopion Sotaveteraanimuseo

Kuopion Sotaveteraanimuseo sijaitsee vanhalla kasarmialueella Tulliportinkadulla.

Museohanke lähti liikkeelle 2000-luvun alussa, kun Kuopion Sotaveteraanit ry. mietti eri vaihtoehtoja historian kertomisesta ja tiedon siirtämisestä tuleville sukupolville. Samalla alkoi aktiivinen tavaroiden keräys muun muassa sotien veteraaneilta sekä heidän omaisiltaan. 

Kasarmialueen rakentaminen aloitettiin vuonna 1881. 5. Kuopion Tarkk’ampujapataljoonan päävartiona toiminut nykyinen museo on yksi alueen ensimmäisistä rakennuksista. Suomen oman sotaväen lakkauttamisen jälkeen vuonna 1901, kasarmialueella toimi venäläinen varuskunta, kesään 1917 saakka. Sisällissodan 1918, aikana aluetta miehitti punakaarti, ja sodan jälkeen nykyinen Kansalaisopiston rakennus toimi vankileirinä. Kuopion aika varuskuntakaupunkina päättyi vuonna 1963, jolloin Pohjois-Savon prikaati muutti Kajaaniin.

1918-1972 päävartiorakennus oli Puolustusvoimien hallinnassa, jonka jälkeen rakennus siirtyi Kuopion kaupungille, toimien muun muassa nuorisotoiminnan työpajana. Kaupunki kunnosti tulevan museorakennuksen vuonna 2003 ja yleisölle Kuopion Sotaveteraanimuseo avattiin vuotta myöhemmin.

Museon toiminta pyörii täysin vapaaehtoisten voimin ja mukana on useita maanpuolustusjärjestöjä, kuten Kuopion Reserviläiset, Pohjois-Savon Rauhanturvaajat, Kuopion Reserviupseerikerho, Sotaorvot, Sotilaspoikien Perinnekilta ja Kaatuneiden Omaiset. Museon näyttelyissä on sotilaspukujen ja aseiden lisäksi esillä sota-ajan arjen esineitä, valokuvia taustatietoineen sekä vuosittain vaihtuvia näyttelyitä. Vuonna 2017 aiheena on Tsaarin vallasta itsenäisyyteen 1917.

Museon pysyvät näyttelyt:
• Rintamaelämää 1939-1945
• Kuopiolaista kotirintamaa 1939-1945
• Varuskuntaelämää Kuopiossa 1881-1963
• Veteraanitoimintaa ja vapaaehtoista maanpuolustustyötä

Museon toimintaa kehitetään jatkuvasti. Suunnitteilla on esimerkiksi historian elävöittämistä ja nuoremmille museokävijöille ja koululaisille tarkoitettuja aktiviteettejä.

Museossa käy kesäisin 700-1400 vierasta ja mukana on myös turisteja. Kaikki infotekstit on suomeksi, englanniksi ja venäjäksi ja lisäksi museossa on koulutetut oppaat.

Sotaveteraanit pääsevät sisään ilmaiseksi ja muilta pääsymaksu on 5/2€ (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet ja lapset).

Museo on auki kesällä lauantaisin ja sunnuntaisin 12-16.
Arkisin ja talviaikana museo palvelee tilauksesta ryhmiä.

Rakkaudella Kuopiosta, meiltä sinulle

Olemme sitoutuneet toiminnassamme Savolaisen palvelun teeseihin. Anna oma arviosi – missä asioissa me olemme sinun mielestäsi onnistuneet. Kiitos avustasi!

Ajankohtaista