VB-valokuvakeskus

Suomen ensimmäinen alueellinen valokuvakeskus, VB-valokuvakeskus, on toiminut Kuopiossa vuodesta 1987.

VB-valokuvakeskuksen tehtävänä on edistää valokuvakulttuuria erityisesti Pohjois-Savossa ja Itä-Suomessa, mutta se toimii yhteistyöverkostojensa kautta myös valtakunnallisesti ja jopa maamme rajojen ulkopuolella. Tärkeimpiä painopistealueita ovat näyttelytoiminta, mediakasvatus ja julkaisutoiminta. Lisäksi keskus järjestää kulttuuri-iltoja, luentoja, seminaareja ja työpajoja. Näyttelytoiminta on ympärivuotista ja keskittyy pääasiassa suomalaiseen valokuvaan, mutta esillä on myös ulkomaista tuotantoa.

Keskuksella on viisi näyttelyhuonetta, Adelen salonki, kirjasto, työ- ja toimistotilat sekä VB:n Puoti. Kesäisin käytössä ovat myös Barson kellari, kahvila ja kaunis pihapiiri, jonka kunnostaminen aloitettiin vuoden 2021 kesällä. Keskus sijaitsee idyllisessä puutalossa, samassa rakennuksessa kuin aikoinaan valokuvaaja Victor Barsokevitschin (1863-1933) ateljee. Kiinteistön omistaa Kuopion kaupunki.

Victor Barsokevitschin (1863-1933) isä oli syntyjään puolalainen, äiti suomenruotsalainen. Victor varttui Helsingissä. Kuopioon hän saapui vuonna 1887, jolloin meni naimisiin Adele Sallinin kanssa. Sallinin oma kuvaamo oli tuhoutunut tulipalossa, mutta uusi valokuvaamo Barsokevitschin nimellä perustettiin Minna Canthin kadun ja Kuninkaankadun kulmaan, joka myös tuhoutui tulipalossa. Vuodesta 1894 lähtien kuvaamo toimi Kuninkaankadun varrelle valmistuneessa talossa - samassa, jossa VB-valokuvakeskus nykyään sijaitsee. Barsokevitschit myös asuivat tässä rakennusmestari P.J. Pitkäsen suunnittelemassa talossa aina vuoteen 1927 asti, jolloin he muuttivat Helsinkiin eläkepäiviään viettämään.

Victor Barsokevitsch Victor Barsokevitsch (1863-1933) kuvasi 1800- ja 1900-luvun vaihteessa kuopiolaisia ja lähiseutuja neljän vuosikymmenen ajan. Barsokevitschin tuotanto on varsin laaja, ja erityinen siinä mielessä, että toista yhtä kattavaa kokonaisuutta yhden valokuvaamon tuotannosta asiakaskirjoineen ei tuolta ajalta ole Suomessa säilynyt. Barsokevitsch kuvasi lasilevyille, jotka ovat varjeltuneet ateljeen kahdesta palosta huolimatta. Hän lopetti toimintansa valokuvaajana vuonna 1927 ja lahjoitti koko valokuva-arkistonsa, yhteensä 70.000 lasinegatiivia, Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistykselle. Yhdistykseltä negatiivit siirtyivät Kuopion kulttuurihistoriallisen museon huomaan. Lisäksi hänen tuotantoaan on lukuisissa kotialbumeissa.

Rakkaudella Kuopiosta, meiltä sinulle

Olemme sitoutuneet toiminnassamme Savolaisen palvelun teeseihin. Anna oma arviosi – missä asioissa me olemme sinun mielestäsi onnistuneet. Kiitos avustasi!

AUKIOLOAJAT

Maanantai   12 - 18 (kesäkautena)
Tiistai   12 - 18
Keskiviikko   12 - 18
Torstai   12 - 18
Perjantai   12 - 18
Lauantai   10 - 16
Sunnuntai   10 - 16

Ajankohtaista