Veljmies

Veljmies-patsas on pystytetty vuonna 1959 Kuopion kauppahallin edustalle. Patsasta ympäröi suihkulähde, joka sopii hyvin sen kalastusaiheeseen. Veljmiehen suunnitteli kuvanveistäjä Heikki Konttinen Kuopion kaupungin 175-vuotisjuhlien kunniaksi järjestettyyn Yrittäjäpatsaskilpailuun. Yrittäjäpatsaskilpailussa haettiin ehdotusta Kuopion kauppatorille pystytettävästä patsaasta, jonka aihe sai olla joko taiteellisesti vapaa tai jollain tavalla yrittäjyyttä symbolisoiva.

Heikki Konttinen oli alun perin suunnitellut kaloja saalistavalle Veljmiehelle atraimen käteen, mutta patsastoimikunnan mielestä patsaasta välittyi liiallinen saalistamisenhimo. Veljmiehelle suunniteltiin myös voikukkaseppelettä ja kalastajanhattua, mutta molemmat ehdotukset hylättiin.

Jo ennen valmistumistaan patsaasta kehkeytyi ns. Kuopion patsasriita. Patsas puhututti kuopiolaisia niin puolesta kuin vastaan. Vastustajat moittivat Veljmiehen epäsuhtaista vartaloa sekä kieroon katsovaa, hölmöä ilmettä. Puolestapuhujat taas olivat sitä mieltä, että patsas luo hyvää mieltä katsojassaan ja kuvastaa hyväntahtoista savolaishuumoria.

Veljmies kuvastaa kuvanveistäjä Heikki Konttisen omaa pikkuveljeä kalaretkellä hämmästyneine ilmeineen. Veljmies nimenä edustaa savolaisuutta sekä ajatusta Kuopiolaisesta vieraanvaraisuutena. Vieras otetaan aina vastaan kuin velimies ja hänet hyväksytään millaisena tahansa. Veljmiehen kerrotaan saaneen piirteitä roomalaisista patsaista. Kerrotaan myös, että Konttisen veistäessä patsasta hän on viihtynyt paljon eskimotaidetta sekä Meksikon esikolumbiaanista kuvanveistoa käsittelevien kirjojen parissa. Kuvanveistäjä on itse kuvaillut Veljmiestä primitiiviseksi, tyylitellyksi näköispatsaaksi.

Vappuaaton perinteenä on, että Veljmies -patsas lakitetaan ja pestään Itä-Suomen Yliopiston oppilaskunnan toimesta. Veljmiehen altaassa toimitetaan tällöin myös proffan uitto.(Lähde: KAIJA HANNULA 1991. Julkinen tusina. Kahdentoista Kuopion julkisen taideteoksen synty, lähtökohdat ja tavoitteet. Kuopion taidemuseon julkaisuja II. Kuopion kaupungin painatuskeskus, Kuopio 1991)

Rakkaudella Kuopiosta, meiltä sinulle

Olemme sitoutuneet toiminnassamme Savolaisen palvelun teeseihin. Anna oma arviosi – missä asioissa me olemme sinun mielestäsi onnistuneet. Kiitos avustasi!

Kauppatori
70100 Kuopio

Ajankohtaista